Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem

Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem – Moja przyjaciółka jest weganką i już od dawna prosiła mnie o jakieś pyszne, wegańskie ciasto. Poszperałam więc w internecie i znalazłam dobry, mało skomplikowany przepis na stronie wegetarianie.pl. Ciasto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, polecam je każdemu. Aromatyczne, wilgotne, miękkie, ze sporą ilością kakao oraz nutką cynamonu i wanilii. Smakuje jak typowy murzynek. Najbardziej smakował mi z dżemem malinowym, ale możemy dodać dowolny. Super przepis, polecam…

Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem

Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem
składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody
2 duże łyżki kakao
3 duże łyżki dżemu, najlepiej malinowego
1 cukier waniliowy

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy (krótko) na jednolitą, gładką masę.

2. Przekładamy ciasto do formy posmarowanej olejem, ja piekłam w foremce na chleb o wymiarach 22x12cm. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 60 minut. Jeśli użyjemy większej blaszki wtedy pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

61 komentarzy do “Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem”

  1. Zrobiłam wczoraj. Trochę z ciekawości jak będzie smakować takie wegańskie ciasto. I wszystkim bardzo smakowało. Ma świetną konsystencję i dosłownie rozpływa się w ustach. Bardzo dziękuję za przepis. Pierwszy raz skorzystałam z tej strony, ale już trafiła do moich ulubionych. Serdecznie pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Witam:)
    Cieszy mnie ogromnie, że strona się spodobała,
    cukier jak najbardziej może być brązowy, mąkę radzę użyć razową pszenną lub orkiszową, żytnia jest trochę inna w smaku i nie wiem jak będzie z nią smakowało ciasto, ale można jej użyć,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Witam!
    Ta strona jest niesamowita! Jest ładna dla oka, super uporządkowana i przede wszystkim są rewelacyjne przepisy. Trafiłam na nią jakiś czas będąc na diecie. Teraz dieta za mną więc biorę się za pichcenie ciast, które już wcześniej mnie zaciekawiły. A to ciasto bardzo mnie ciekawi, ponieważ moja teściowa jest weganką. Chciałabym zrobić takie ciasto dla niej i pokazać ten przepis, ale zastanawia mnie czy mąka, która tu jest podana może być każdą mąką? Np. Żytnią (teściowa nie używa pszennej), a cukier może być brązowy?
    Serdecznie i gorąco pozdrawiam :D

    Odpowiedz
  4. Fajny, szybki przepis, można wykorzystać to co zazwyczaj mam w domu pod ręką;)
    Miałam tylko dżem truskawkowy i powidła śliwkowe – smak powideł zostawiam na święta (prawie jak piernik;)) , a ciasto zrobiłam z truskawkami – wyszło bardzo smaczne, ale chyba mogłam dać troszkę więcej dżemu.

    Odpowiedz
  5. Bardzo podobają mi się modyfikacje, to jak nowe ciasto, zapamiętam je i po Świętach jak będzie czas to upiekę,
    dziękuję za pozdrowienia:)
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Ciasto zrobiłam w wersji zmodyfikowanej, zamiast mleka sojowego- zwykle 2% (tak jak wcześniej planowałam). Dżem zamiast malinowego- porzeczkowy. Piekłam w foremce mniej więcej takiej jak na zdjęciu przez 50 min. Przełożyłam je budyniem bananowym i pokrojonym w plasterki bananem. Wyszło przepyszne- miękkie, aromatyczne o zmysłowym zapachu cynamonu i bananów.
    Jeśli ktoś lubi banany to naprawdę polecam! :))
    Pozdrawiam Małą Cukierenkę!

    Odpowiedz
  7. witam:)
    można zastąpić mleko sojowe zwykłym i dodać go tyle samo, dziękuję za miły komentarz:)
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. Witam, już wcześniej korzystałam z kilku przepisów z „Malej Cukierenki” i były naprawdę świetne. Jednak dopiero dziś trafiłam na ten przepis i na pewno go wypróbuję.
    Mam pytanie: Czy mleko sojowe można zastąpić zwykłym? Jeśli tak to w jakiej ilości.
    Pozdrawiam i owocnych wypieków życzę :)

    Odpowiedz
  9. Super przepis ! proste w zrobieniu , dzisiaj je upiekłam i wyszło jak trzeba :) dzięki za wstawienie na pewno jeszcze je zrobię kiedyś :) dodam ,że to nie pierwszy przepis z którego korzystam na Twojej stronie . Pozdrowienia!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz