postheadericon Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem


Moja przyjaciółka jest weganką i już od dawna prosiła mnie o jakieś pyszne, wegańskie ciasto. Poszperałam więc w internecie i znalazłam dobry, mało skomplikowany przepis na stronie wegetarianie.pl. Ciasto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, polecam je każdemu. Aromatyczne, wilgotne, miękkie, ze sporą ilością kakao oraz nutką cynamonu i wanilii. Smakuje jak typowy murzynek. Najbardziej smakował mi z dżemem malinowym, ale możemy dodać dowolny. Super przepis, polecam…



składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody
2 duże łyżki kakao
3 duże łyżki dżemu, najlepiej malinowego
1 cukier waniliowy

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy (krótko) na jednolitą, gładką masę.

2. Przekładamy ciasto do formy posmarowanej olejem, ja piekłam w foremce na chleb o wymiarach 22x12cm. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 60 minut.  Jeśli użyjemy większej blaszki wtedy pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Udanych wypieków :)

Print Friendly

47 odpowiedzi do “Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem”

  • avatar dodii:

    Super przepis ! proste w zrobieniu , dzisiaj je upiekłam i wyszło jak trzeba :) dzięki za wstawienie na pewno jeszcze je zrobię kiedyś :) dodam ,że to nie pierwszy przepis z którego korzystam na Twojej stronie . Pozdrowienia!!

  • avatar InkaMangoo:

    Witam, już wcześniej korzystałam z kilku przepisów z „Malej Cukierenki” i były naprawdę świetne. Jednak dopiero dziś trafiłam na ten przepis i na pewno go wypróbuję.
    Mam pytanie: Czy mleko sojowe można zastąpić zwykłym? Jeśli tak to w jakiej ilości.
    Pozdrawiam i owocnych wypieków życzę :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    witam:)
    można zastąpić mleko sojowe zwykłym i dodać go tyle samo, dziękuję za miły komentarz:)
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Agatah:

    Bardzo dobre ciasto:) Zamiast malinowego dałam konfiturę wiśniową, jest pyszne, zdecydowanie do powtórzenia:)

  • avatar InkaMangoo:

    Ciasto zrobiłam w wersji zmodyfikowanej, zamiast mleka sojowego- zwykle 2% (tak jak wcześniej planowałam). Dżem zamiast malinowego- porzeczkowy. Piekłam w foremce mniej więcej takiej jak na zdjęciu przez 50 min. Przełożyłam je budyniem bananowym i pokrojonym w plasterki bananem. Wyszło przepyszne- miękkie, aromatyczne o zmysłowym zapachu cynamonu i bananów.
    Jeśli ktoś lubi banany to naprawdę polecam! :))
    Pozdrawiam Małą Cukierenkę!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo podobają mi się modyfikacje, to jak nowe ciasto, zapamiętam je i po Świętach jak będzie czas to upiekę,
    dziękuję za pozdrowienia:)
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar B:

    Mozna zamiast oleju dac wode ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    nie, to kiepski pomysł,
    pozdrawiam

  • avatar Marlena:

    Fajny, szybki przepis, można wykorzystać to co zazwyczaj mam w domu pod ręką;)
    Miałam tylko dżem truskawkowy i powidła śliwkowe – smak powideł zostawiam na święta (prawie jak piernik;)) , a ciasto zrobiłam z truskawkami – wyszło bardzo smaczne, ale chyba mogłam dać troszkę więcej dżemu.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Witam:)
    Bardzo mi miło, cieszę się, że ciasto wyszło i smakowało, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Justi:

    Witam!
    Ta strona jest niesamowita! Jest ładna dla oka, super uporządkowana i przede wszystkim są rewelacyjne przepisy. Trafiłam na nią jakiś czas będąc na diecie. Teraz dieta za mną więc biorę się za pichcenie ciast, które już wcześniej mnie zaciekawiły. A to ciasto bardzo mnie ciekawi, ponieważ moja teściowa jest weganką. Chciałabym zrobić takie ciasto dla niej i pokazać ten przepis, ale zastanawia mnie czy mąka, która tu jest podana może być każdą mąką? Np. Żytnią (teściowa nie używa pszennej), a cukier może być brązowy?
    Serdecznie i gorąco pozdrawiam :D

  • avatar Mała Cukierenka:

    Witam:)
    Cieszy mnie ogromnie, że strona się spodobała,
    cukier jak najbardziej może być brązowy, mąkę radzę użyć razową pszenną lub orkiszową, żytnia jest trochę inna w smaku i nie wiem jak będzie z nią smakowało ciasto, ale można jej użyć,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Agatah:

    A można dać nesquikqa zamiast kakao? Pozdrawiam:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    można:) tylko wtedy proszę dodać ciut mniej cukru,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Pharmaconia:

    Zrobiłam wczoraj. Trochę z ciekawości jak będzie smakować takie wegańskie ciasto. I wszystkim bardzo smakowało. Ma świetną konsystencję i dosłownie rozpływa się w ustach. Bardzo dziękuję za przepis. Pierwszy raz skorzystałam z tej strony, ale już trafiła do moich ulubionych. Serdecznie pozdrawiam

  • avatar beata:

    kolejny udany wypiek z Pani strony! :) cisto wyszło jak na zdjęciu !!! konsystencja ciasta jest bardzo ciekawa- sprężyste i zwarte, ale mięciutkie :) jedynie smak bym wyostrzyła, może dlatego, że smak powideł śliwkowych, których użyłam, zagubił się..następnym razem spróbuję z dżemem (i w większej ilości;) lub sypnę więcej cynamonu. A następny raz będzie napewno, bo warto! :) dziękuję za przepis i polecam innym!

    P.S czy posiada Pani sprawdzony przepis na ciasto (ale nie tort z masą), gdzie mogłabym wykorzystać sezam? leży mi w domu ‚kilogramami’..

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo dziękuję za komentarz,
    coś wymyślimy z tym sezamem:) na razie polecam te ciasteczka są rewelacyjne oraz babeczki
    http://www.malacukierenka.pl/ciasteczka-owsiane-z-sezamem.html
    http://www.malacukierenka.pl/muffinki-sezamowe.html

    pozdrawiam serdecznie

  • avatar beata:

    dziękuję za propozycje! :) dzięki temu odnalazłam też wiele innych ‚sezamowych’ przepisów (trochę mi głupio, że wcześniej nie przeszukałam strony Małej Cukierenki). Komentarz pojawi się niebawem pod którymś z przepisów;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że mogłam pomóc, życzę smacznego,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Monika:

    Robię takie od kilkunastu lat, tylko z kefirem i jest cudowne :) Nie ma osoby, której by nie smakowało :)

  • Bardzo proste. A można zastąpić czymś sojowe mleko? Np. zwykłym lub jogurtem, kefirem?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, można zastąpić mleko sojowe zwykłym mlekiem lub jogurtem, kefirem,
    pozdrawiam

  • Z przyjemnością je wypróbuję:) Wygląda znakomicie! Zamiast kakao dodam karob ciekawe jakie wyjdzie?

  • avatar ninka:

    Pyyyyszności. Zrobiłam wczoraj, przygotowanie zajęło mi chyba niecałe 10 min. dodałam jeszcze trochę banana i wyszło rewelacyjnie :)
    Będę próbować kolejnych Twoich przepisów :)

  • avatar Cynamonesa:

    czy mogę je zrobić w foremce w kształcie serca? Dostałam na urodziny i szukam inspiracji co by w nim upiec ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    oczywiście że tak, będzie ładnie wyglądało,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar CHruCHel:

    Przepyszne :) Bardzo proste, pięknie pachnie, z własnej roboty konfiturą malinową :)
    Bardzo dziękuję za ten przepis :)

  • avatar mama weganki:

    Bardzo dziekuję.To moje narazie jedyne takie ciasto i pyszne!!dla wegetarian łatwiej coś znaleźć. Najważniejsze,że SMAKUJE WSZYSTKIM.Serdecznie pozdrawiam,życze nowych pomysłów.malg
    ps.piekłąm kilka razy,dodaję orzechy,migdały,slonecznik-co jest”pod ręką”

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ania:

    To ciasto szaleje na moim stole i podbiło serca moich bliskich. Zamiast sojowego mleka daję zwykłe, piekę na duże blaszce, zwiększając oczywiści składniki dwukrotnie i przekładam masą, np. z czekoladową wyszło pyszne.

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:)
    dziękuję za komentarz, do wypróbowania taka opcja,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar inoue:

    Zrobiłam to cisto już chyba czwarty raz i na pewno na stałe u mnie zagości, bo zawsze wychodzi rewelacyjnie!
    U mnie obowiązkowo musi być skąpane w polewie – mąż nie wybaczy, jak nie podrasuję jeszcze bardziej czekoladowego smaku ;] dlatego też z każdym kolejnym pieczeniem daję więcej kakao.
    Super przepis! =D

  • avatar Ania:

    Mleko zastapilam wodą kiedy robilam ciasto 2 raz: nie ma różnicy. Pozdrawiam i dzieki za przepis!

  • avatar Mała Cukierenka:

    dziękuję za komenatrz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Andalia:

    Piekłam na Wielkanoc, ciasto wyszło rewelacyjnie, mięciutkie i wilgotne!! Dzieciom i dorosłym bardzo smakowało,polałam polewą czekoladową i posypałam kolorową posypką… a dżemu malinowego dałam prawie cały słoiczek! ;)Polecam!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • pyszne ciasto, próbowałam zrobić go bez dżemu lecz z aromatem śmietankowym i świetne wyszło <3

  • avatar Mała Cukierenka:

    Wspaniale:) cieszę się, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ewcia ;):

    Dzisiaj się natknęłam na ten przepis w poszukiwaniu jakiegoś prostego przepisu na ciasto czekoladowe :) Od razu i się spodobało,chodź dziwnie to tak wygląda z cynamonem i sodą,ale zrobię je ;) Właśnie je piekę ciekawe jak wyjdzie :))

  • avatar Mała Cukierenka:

    mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie

  • avatar roxi:

    Czy jeśli chciałabym zrobić podwójną porcję to wszystko dać_x2 czyli proszek tez?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tu jest soda, na pewno nie, ja bym zostawiła te dwie łyżeczki sody i tyle, pozdrawiam

  • avatar Kasia:

    Kolejne ciacho które robiłam z tej stronki i niestety tym razem nie jestem zadowolone, mi wyszło jakieś gumowate, może takie ma być :) No nic, sprawdzamy kolejne przepisy.

  • Korzystam z tego przepisu od kilku miesięcy i nigdy nie zawodzi. Zmieniam tylko owoce, w zależności od sezonu. Dodaję trochę więcej cynamonu. Ciacho jest ekspresowe i pyszne. Dziękuję :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • czy mozna je zrobic w formie od muffinek :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    jak najbardziej:) pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream