postheadericon Tort truskawkowy


 
tort truskawkowy1
 
Rewelacyjny, bardzo smaczny tort. Jeden z moich pierwszych tortów. Często go robię na imprezy urodzinowe. Zawsze tak szybko znikał, że nie było czasu go ładnie sfotografować. Jest kremowy, delikatny, wspaniale pachnie truskawkami. Biszkopt jest śmietankowo – waniliowy i fantastycznie łączy się z kremem z serka mascarpone i śmietany, do tego spore kawałki truskawek, pycha. Przepis możemy dowolnie modyfikować i zrobić go z innymi owocami jagodowymi. Kremu jest dużo, więc spokojnie możemy również użyć biszkoptu o średnicy 26cm. Do wykończenia tego tortu często używam płatków migdałowych, daję je na boki tortu i też wygląda pięknie, a koronę z truskawek możemy ozdobić listkami melisy.  Bardzo polecam… (przepis autorski).
 

 
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
170g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetkera)
2-3 krople aromatu waniliowego
Do nasączania:
150g truskawek, umytych i obranych
8-10 łyżek wody
Środek:
400g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
600-700g truskawek, umytych i obranych
6 łyżeczek żelatyny
2-3 krople aromatu śmietankowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
5-7 łyżek cukru pudru (dosładzamy do własnego gustu, ja dodałam 5 bardziej kopiastych łyżek cukru pudru)
Wykończenie:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
około 700-900g truskawek (to już zależy od tego, jak go ozdobimy, na koronę zużyjemy około 700g)
1-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 opakowania galaretki truskawkowej (w proszku)
 

 
Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać aromaty, wymieszać.

3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy więc 3 krążki ciasta.

7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy (zamknąć obręcz).

8. Zmiksować na mus 150g truskawek, dodać około 8-10 łyżek wody, wymieszać. Ciasto w tortownicy nasączyć około 5-6 łyżkami truskawkowego musu.
 

 
Środek:
9. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać około 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić, aby napęczniała.

10. Zmiksować na mus 200g truskawek, resztę pokroić na kawałeczki.

11. Serek przełożyć do miski i rozmieszać go łyżką. Dodać stopniowo mus z truskawek, wymieszać łyżką na jednolitą masę. Dodać aromat, cukier wanilinowy, cukier puder wymieszać.

12. Śmietankę ubić na sztywno.

13. Żelatynę w rondelku podgrzać, cały czas mieszając, aż się rozpuści (nastąpi to bardzo szybko). Dodać ją stopniowo do serka, cały czas mieszając. Następnie dodać śmietanę, wymieszać łyżką. Na końcu dodać pokrojone truskawki, wymieszać.

14. Połowę kremu przełożyć do na ciasto w torownicy, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem ciasta i nasączyć go jak poprzedni. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z wodą i stroną, na którą nakładaliśmy mus położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień).
 

 
Wykończenie:
15. Galaretkę rozpuścić w około 1/4 szklanki gorącej wody.

15. Serek rozmieszać łyżką, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszać.

16. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem.

17. Ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy i położyć na paterze. Gotowym kremem posmarować bok i wierzch tortu. Truskawki na koronę obrać i przekroić w pionie 3 razy. Układać je okręgami na wierzchu ciasta, zaczynając od krawędzi toru. Następnie posmarować je delikatnie galaretką (będą ładnie błyszczały). Resztę truskawek przepołowić i ozdobić nimi dolną cześć toru, jak na zdjęciach.

Udanych wypieków:)
 

 

 
Zdjęcia czytelników:


 

Print Friendly

170 odpowiedzi do “Tort truskawkowy”

  • avatar Mała Cukierenka:

    Gratulację!! Cieszę się, że smakował, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Amelia:

    Witam. Czy jeśli chcę zrobić ten tort dwupoziomowy i jedna warstwa będzie średnicy tak jak w przepisie to czy starczy mi masy do przełożenia drugiego poziomu o średnicy 22 cm? :) Czy muszę dorobić? :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ja bym dorobiła, bo inaczej tu i tu będzie cienka warstwa, pozdrawiam :)

  • avatar Amelia:

    a wystarczy w takim razie z połowy porcji dorobić? :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak, pozdrawiam

  • avatar Amelia:

    Bardzo dziękuję :) i także pozdrawiam

  • avatar słoneczko85:

    Witam,
    chciałabym zrobić ten tort na urodziny taty tylko myślałam o lukrze plastycznym ale przyznam szczerze, że to będzie mój pierwszy w życiu tort i nigdy wcześniej nie pracowałam na takim lukrze a z tego co widziałam w komentarzach to na takim kremie lukier się rozpuści. Wyczytałam z komentarzy, że pisała Pani o kremie maślanym a czy mogłabym prosić mniej więcej o ilość składników do wykonania takiego kremu aby starczyło na pokrycie tortu.. Z góry serdecznie dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)

  • avatar milka:

    Witam chce ten tort zrobić na jutro czy mogę go przełożyć masa . tak samo boki a czy koronę tortu mam zdobić juz dziś truskawkami czy najlepiej jutro? Tort potrzebny mi na 14-15 godzinę boje się ze jak dziś zrobię zdobienie z tych truskawek na koronę ! To będą źle wyglądać tak staro i nie świeżą? Mam słuszne obawy?

  • avatar Mała Cukierenka:

    słoneczko85: – to będzie krem jak w tym różowym torcie „wierzch i boki” tylko dałabym 300g masła i 2,5-3 szklanki cukru pudru,
    http://www.malacukierenka.pl/tort-z-mascarpone-budyniem-i-dzemem-ozdobiony-zelkami.html

    milka: – trochę tak, najlepiej koronę zrobić jutro rano, resztę może Pani zrobić dzisiaj,

    pozdrawiam serdecznie

  • avatar gosc:

    przepis jest beznadziejny, srodek plynny, krem na wierz nie scina sie i splywa. absolutnie nie polecam.

  • avatar Joanna:

    Witam,
    Czy tego tortu wystarczy na uroczystosc skladajacej sie z 16 osob? Uwielbiam Pani ciasta, są obłędne!:)i w dodatku pięknie wyglądają
    Pozdrawiam serdecznie

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak starczy na 16 osób, dziękuję:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Karmelka:

    Witam, chciałabym zrobić ten torcik na sobotnią uroczystość na 13 czerwca na godz 18. Kiedy mam zrobić biszkopt a kiedy resztę. Czy torcik musi postać dzień żeby wszystko przeszło?

  • avatar Mała Cukierenka:

    Witam, dzisiaj już bym upiekła biszkopt lub jutro rano, dobrze żeby tort postał przez noc w lodówce, ale ozdobę z truskawek na wierzchu, zrobiłabym w sobotę, pozdrawiam

  • avatar Karmelka:

    pyszny torcik. Naprawdę warto go zrobić :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar miuu:

    czy biszkopt nasączony samym musem nie bedzie za suchy?

  • avatar Mała Cukierenka:

    moim zdaniem, nie był, pozdrawiam

  • avatar alcudia:

    Tort jest ekstra, zrobiłam własnoręcznie i wyszedł super :) Zastanawiam się natomiast czy np. z malinami również by wyszedł… pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, też jest pyszny z malinami, wiem bo robiłam, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Jestem ambasadorem
Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga