postheadericon Tort truskawkowy


 
tort truskawkowy1
 
Rewelacyjny, bardzo smaczny tort. Jeden z moich pierwszych tortów. Często go robię na imprezy urodzinowe. Zawsze tak szybko znikał, że nie było czasu go ładnie sfotografować. Jest kremowy, delikatny, wspaniale pachnie truskawkami. Biszkopt jest śmietankowo – waniliowy i fantastycznie łączy się z kremem z serka mascarpone i śmietany, do tego spore kawałki truskawek, pycha. Przepis możemy dowolnie modyfikować i zrobić go z innymi owocami jagodowymi. Kremu jest dużo, więc spokojnie możemy również użyć biszkoptu o średnicy 26cm. Do wykończenia tego tortu często używam płatków migdałowych, daję je na boki tortu i też wygląda pięknie, a koronę z truskawek możemy ozdobić listkami melisy.  Bardzo polecam… (przepis autorski).
 

 
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
170g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetkera)
2-3 krople aromatu waniliowego
Do nasączania:
150g truskawek, umytych i obranych
8-10 łyżek wody
Środek:
400g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
600-700g truskawek, umytych i obranych
6 łyżeczek żelatyny
2-3 krople aromatu śmietankowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
5-7 łyżek cukru pudru (dosładzamy do własnego gustu, ja dodałam 5 bardziej kopiastych łyżek cukru pudru)
Wykończenie:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
około 700-900g truskawek (to już zależy od tego, jak go ozdobimy, na koronę zużyjemy około 700g)
1-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 opakowania galaretki truskawkowej (w proszku)
 

 
Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać aromaty, wymieszać.

3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy więc 3 krążki ciasta.

7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy (zamknąć obręcz).

8. Zmiksować na mus 150g truskawek, dodać około 8-10 łyżek wody, wymieszać. Ciasto w tortownicy nasączyć około 5-6 łyżkami truskawkowego musu.
 

 
Środek:
9. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać około 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić, aby napęczniała.

10. Zmiksować na mus 200g truskawek, resztę pokroić na kawałeczki.

11. Serek przełożyć do miski i rozmieszać go łyżką. Dodać stopniowo mus z truskawek, wymieszać łyżką na jednolitą masę. Dodać aromat, cukier wanilinowy, cukier puder wymieszać.

12. Śmietankę ubić na sztywno.

13. Żelatynę w rondelku podgrzać, cały czas mieszając, aż się rozpuści (nastąpi to bardzo szybko). Dodać ją stopniowo do serka, cały czas mieszając. Następnie dodać śmietanę, wymieszać łyżką. Na końcu dodać pokrojone truskawki, wymieszać.

14. Połowę kremu przełożyć do na ciasto w torownicy, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem ciasta i nasączyć go jak poprzedni. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z wodą i stroną, na którą nakładaliśmy mus położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień).
 

 
Wykończenie:
15. Galaretkę rozpuścić w około 1/4 szklanki gorącej wody.

15. Serek rozmieszać łyżką, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszać.

16. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem.

17. Ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy i położyć na paterze. Gotowym kremem posmarować bok i wierzch tortu. Truskawki na koronę obrać i przekroić w pionie 3 razy. Układać je okręgami na wierzchu ciasta, zaczynając od krawędzi toru. Następnie posmarować je delikatnie galaretką (będą ładnie błyszczały). Resztę truskawek przepołowić i ozdobić nimi dolną cześć toru, jak na zdjęciach.

Udanych wypieków:)
 

 

 
Zdjęcia czytelników:

 

Print Friendly

141 odpowiedzi do “Tort truskawkowy”

  • avatar Annna:

    witam masa wyszla mi plynna co zrobić ???

  • avatar Mała Cukierenka:

    proszę dodać więcej rozpuszczonej żelatyny lub fix do śmietany i proszę masę schłodzić w lodówce, aby żelatyna zaczęła działać pozdrawiam

  • avatar Ola:

    gdzie można kupić ten serek lub jaki zamiast niego?

  • avatar Mała Cukierenka:

    taki serek można kupić w większych supermarketach, jest też również w biedronce, pozdrawiam

  • avatar Smakosz:

    ..czy mozna do tego tortu uzyc mrozonych truskawek?

  • avatar LIDKA:

    Zrobiłam torta truskawkowego. Super! Polecam Wszystkim! + dziękuję za wspaniały przepis :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Smakosz: – tak, tylko proszę je wcześniej rozmrozić, pozdrawiam

    LIDKA: – ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Justyna:

    Tort przepyszny i bardzo efektowny. Dziękuję.

  • avatar Smakosz:

    .. wiem ze trzeba rozmrozic:0) Chodzilo mi o to czy nie beda zbyt wodniste.. Mam jeszcze jedno pytanie, czy tort wytrzyma przykrycie masa cukrowa? Dziekuje

  • avatar Mała Cukierenka:

    wytrzyma, tylko boki i wierzch trzeba pokryć kremem nie na śmietanie, bo lukier się na takim rozpuści, pozdrawiam

  • avatar Martynka22:

    Witam. Chiałabym zrobić tego torta na sobotnie urodziny koleżanki. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć aromatu śmietankowego. Czy można go pominąć lub zastąpić jakimś innym ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można go pominąć lub dodać aromat waniliowy, pozdrawiam

  • avatar basia:

    Czy rozpuszczona żelatyna dodawana do serka powinna być ciepła czy schłodzona do temp.pokojowej? i jeszcze jedno pytanie, żelatynę można zastąpić rozpuszczoną galaretką? pozdrawiam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    ja dodaje ciepłą, nie czekam, aż całkiem ostygnie, tak można dodać rozpuszczoną galaretkę, pozdrawiam

  • avatar Paula86:

    Przed chwileczką skończyłam. Wygląda pięknie a dzięki jasnym wskazówkom sama go zrobiłam i jeszcze w to nie wierzę :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    gratuluję i życzę smacznego, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Karola:

    zrobiłam torcik na swoje urodzinki,dodam że pierwszy tort w życiu robilam ,wyszedł pyszny,goście byli zachwyceni,myślę ę zrobię go jeszcze raz:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło i ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz

  • avatar cukierniczka:

    Tort jest rewelacyjny! Już kilka razy robiłam go z truskawkami bo bardzo wszystkim smakuje. Chciałam jednak zapytać bardziej doświadczonych ode mnie czy ten tort można zrobić w wersji z brzoskwiniami z puszki?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak, będzie również pyszny, pozdrawiam

  • avatar Ula:

    Chcialm zapytac bo nie rozumiem, ze truskawki maja byc obrane? prosze o odpowiedz. Nie moge sie doczekac zrobienia tortu, brakuje tylko serka mascarpone, jutro kupuje i robie. Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    truskawki mają być bez zielonych szypułek, pozdrawiam

  • avatar Ula:

    Dziekuje za odpoiedz. Biszkopt juz upieczony reszta juz sie robi:), Pozdrawiam

  • avatar Marcyśka:

    Co zrobić,gdy żółtka nie chcą się utrzeć i nie mają właściwego koloru?

  • avatar Mała Cukierenka:

    dziwne, nigdy nie miałam takiego problemu, nie wiem, pozdrawiam

  • avatar Tomek:

    Marcyśka:
    nie kupować w hipermarkecie :D

  • avatar Kasia:

    Upieklam wczoraj biszkopt,, tylko po 20 minutach zaczal sie przypalac wierzch. Pieklam zgodnie z przepisem gora-dol
    180 stopni na srodkowej polce. Zmniejszylam temperature i okazalo sie ze po 40 min. pieczenia w srodku byl surowy. Dodam, ze pieklam
    w misce, poniewaz chce zrobic ten tort w ksztalcie pilki. Czy cos zrobilam nie tak?

  • avatar Mała Cukierenka:

    w tym przepisie piekłam na termoobiegu, wiec wszystko jedno która półka piekarnika, ale na góra – dół prawie zawsze piekę na najniższej, temperatura była za wysoka i z wiechu się przypiekło, a w środku zostało surowe, przykro mi, pozdrawiam

  • avatar Iwona:

    A my piekliśmy ten tort na nasze małe przyjęcie ślubne! Mała modyfikacja – 3 warstwy: jedna malinowa, druga jagodowa, trzecia truskawkowa. Dekoracja, jak w oryginale. Muszę powiedzieć, że miałam nadzieję podać go do kawy następnego dnia, ale po 20 minutach jedzenia po torcie nie było śladu, zniknęły nawet okruchy! ;))
    Dziękuję, Mała Cukierenko!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę, bardzo smakowity tort! Tyle różnych smaków, nic dziwnego że tak szybko znikł,
    dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Kasia:

    Zrobiłam ten tort na rocznice ślubu w tamtym roku… wyszedł piękny i pyszny… w tym roku też planuje zaczerpnąć pomysł z Pani strony.
    Pozdrawiam Kasia
    http://zapodaj.net/3a551d8d7efd0.jpg.html

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę, tort wygląda pięknie!! Dziękuję bardzo za wspaniałe zdjęcie, pozdrawiam serdecznie!

  • avatar Magda:

    Witaj Cukierenko. Zrobiłam tort truskawkowy ale coś poszło nie tak… O ile biszkopt pyszny lecz niski aby przekroić na trzy ( 25 średnica) o tyle bardzo mało masy wyszło. Posmarowałam tylko jedną warstwę, dalej kombinowałam. Użyłam śmietany 30 zotta…. Schłodzona. Czy można podwoić masę? Na zdjęciach twoich czytelniczek tort bardzo wysoki…. Załamałam się. Dobrze ze to próba przed imprezą.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bo tort wychodzi wysoki w tortownicy 23cm ale 25 też powinien się udać masy jest dużo, więc do biszkoptu proszę dodać jeszcze jedno jajko, a składniki na masę zwiększyć o 1/2 tam jest przecież 400g śmietany + 600g truskawek i 250g serka mascarpone! To ponad 1kg masy, bardzo dziwne że nie starczyło, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Magda:

    w takim razie dodam jajko więcej ale czy proporcjonalnie zwiększyć ilość mąki?
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za życzliwą odpowiedź!

  • avatar Mała Cukierenka:

    mąki proszę dodać tylko 20g więcej i proszę jeszcze sprawdzić czy Pani tortownica ma na pewno 25cm, z 7 jajek powinien wyjść wystarczająco duży biszkopt, pozdrawiam i powodzenia

  • avatar Dominika:

    gdzie dostane taka piekną tortownice ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    patera była kupiona w Tk Maxx, pozdrawiam

  • avatar Kasia:

    1. A czy truskawki trzeba najpierw rozmrozić i odlać wodę, żeby można było je dodać?
    2. Czy zamiast surowych truskawek można ugotować frużelinę i dodać do kremu? Boję się, że surowe mrożone truskawki rozwodnią masę.
    3. Czy żelatynę można zastąpić śmietan-fixem? Jeśli tak to w jakiej ilości?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak truskawki trzeba dobrze rozmrozić i wtedy nie rozwodnią masy, do tego tortu raczej dodałabym żelatynę, myślę że sam fix nie wystarczy, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Witam w Małej Cukierence
Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream