postheadericon Tort kokosowy


 
Smaczny, lekki, wilgotny tort. Bardzo kokosowy, delikatny, nie za słodki. W pomieszczeniu, w którym stał, ładnie pachniało kokosowo. Masa, którą wykańczamy tort jest lekko cytrynowa, co przełamuje  smak ciasta i sprawia, że jest bardziej orzeźwiające. Uważam, że tort nie jest trudny, tylko dokładnie rozpisałam jego przygotowanie, stąd długość przepisu:). Bardzo polecam, przepis autorski.
 

 
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
140g przesianej mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru pudru
Środek:
2/3 szklanki zaparzonej, słabej czarnej herbaty bez cukru (użyłam herbaty earl grey)
1 puszka mleczka kokosowego 400ml
60g wiórków kokosowych
2-3 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
Wykończenie:
250g serka mascarpone
200g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru pudru
80-100g wiórków kokosowych naturalnie suszonych (możemy też użyć zwykłych, drobnych)
 
Biszkopt:
1. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, mają się ładnie przyrumienić (uważać, żeby nie przypalić). Odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodać połowę cukru pudru, mieszać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

4. W drugiej misce utrzeć żółtka z resztą cukru pudru (ucierać przez około 5minut, mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

5. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką i w 3 partiach dodać do piany z jajek, mieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 45-50 minut (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

7. Biszkopt ostrożnie wyjąć z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegu tortownicy) i przekroić dwa razy w poziomie (otrzymamy 3 biszkopty).

Środek:
8. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 1/4 szklanki wody), odstawiać do przestygnięcia, aż będzie letnia.

9. Wiórki kokosowe zmielić w blenderze.

10. Mleczko kokosowe przelać do miski i przez chwilę ubijać je mikserem, aż się spieni. Dodać do niego żelatynę, wymieszać.

11. Kiedy mleczko zacznie gęstnieć, ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Połączyć ją z mleczkiem i zmielonymi wiórkami kokosowymi, wymieszać łyżką.

12. Do tortownicy włożyć jeden biszkopt (zamknąć obręcz). Nasączyć go połową herbaty.
Odłożyć 5 łyżek masy kokosowej, a z pozostałej połowę wyłożyć na nasączony biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć go resztą herbaty i wyłożyć resztę kokosowej masy. Przykryć ostatnim biszkoptem i posmarować go odłożonymi wcześniej 5 łyżkami masy kokosowej. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Wykończenie:
13. Serek rozmieszać z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i skórką z cytryny. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę i połączyć z serkiem (można to zrobić mikserem ustawionym na najniższe obroty). Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy. Gotową masą posmarować boki i wierzch ciasta. Następnie obłożyć ciasto wiórkami kokosowymi, lekko dociskając je do masy. Ciasto można jeszcze na parę godzin odstawić w chłodne miejsce.

Udanych wypieków:)
 

 

Print Friendly

68 odpowiedzi do “Tort kokosowy”

  • avatar Julian:

    Jakiej średnicy była tortownica?

  • avatar Mała Cukierenka:

    piekłam w tortownicy 24cm, co do dekoracji płatki trzymałam na dłoni i lekko je dociskałam do kremu,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar kashiuka:

    Zaczęłam robić ten tort i jestem akurat przy masie kokosowej, jednak zrobiłam ją i ma dosyć specyficzny smak… Jakoś tak mi nie bardzo podpasował :( Jakiego mleczka kokosowego używałaś ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    użyłam z puszki nie pamiętam jakiej firmy, jakie jest akurat w sklepie, dla mnie zawsze smakują tak samo, pozdrawiam

  • avatar Olga:

    robiłam go na 1. urodziny synka w grudniu – tort przepyszny – polecam! ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ewelina:

    Tort rewelacja ;) ja zrobiłam go na moje wesele tylko piętrowy ozdobione różami z masy cukrowej ;) wyglądał pięknie i został zjedzone do ostatniego okruszka ;)dziękuje bardzo

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę! bardzo mi miło, wspaniale, że smakował:) i gratulację!!
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Kinga:

    Bardzo dobrze opisany przepis, tort przepyszny bo nie za słodki. Bardzo polecam ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że smakował, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Wioletta:

    Witam mam pytanie czy ten tort moze przestac jedna noc bez lodowki bo bede go obkladac masa cukrowa i nie moge wstawic go pozniej do lodowki bo sie skropli wiem ze mascarpone bedzie ok ale jest dodana smietanka wiec nie wiem czy ryzykowac i czy myslisz ze tort bylby rownie dobry jesli masa bedzie tylko z mascarpone i kokosem prosze o szybka podpowiedz dziekuje i pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    tort może stać przez noc bez lodówki – spokojnie, tylko mi się wydaje że masa cukrowa i tak się roztopi jak dotknie kremu na śmietanie, więc ja bym zrobiła drugi krem taki na maśle i cukrze pudrze + aromaty i tym kremem cienko bym posmarowała wierzch i boki tortu i wtedy na to lukier, mascarpone i kokos też będzie dobre, pozdrawiam

  • avatar Edyta:

    Witam,

    Czy wiorki kokosowe do biszkoptu tez mozna zmielic ?

    Edyta

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, też można, pozdrawiam

  • avatar Anonim:

    super przepis:)

  • avatar Kuchenne tornado:

    Jako maniaczka wszystkiego co kokosowe postanowiłam spróbować. Nie mam zbytniego doświadczenia w tortach,był to w zasadzie mój 2 tort w życiu.Mimo przejściowych problemów ze zastygnięciem masy i wysokością biszkoptu, wszystko skonczyło się pozytywnie. Wymarzone urodziny :D Pozdrawiam właśnie racząc się tym o to cudeńkiem. Szczerze polecam :D

  • avatar Aga:

    A co zrobic zeby ta masa sie sciela bo mi zadka jak zupa wyszla

  • avatar Mała Cukierenka:

    proszę dodać więcej żelatyny, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl