postheadericon Tort kokosowy


 
Smaczny, lekki, wilgotny tort. Bardzo kokosowy, delikatny, nie za słodki. W pomieszczeniu, w którym stał, ładnie pachniało kokosowo. Masa, którą wykańczamy tort jest lekko cytrynowa, co przełamuje  smak ciasta i sprawia, że jest bardziej orzeźwiające. Uważam, że tort nie jest trudny, tylko dokładnie rozpisałam jego przygotowanie, stąd długość przepisu:). Bardzo polecam, przepis autorski.
 

 
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
140g przesianej mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru pudru
Środek:
2/3 szklanki zaparzonej, słabej czarnej herbaty bez cukru (użyłam herbaty earl grey)
1 puszka mleczka kokosowego 400ml
60g wiórków kokosowych
2-3 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
Wykończenie:
250g serka mascarpone
200g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru pudru
80-100g wiórków kokosowych naturalnie suszonych (możemy też użyć zwykłych, drobnych)
 
Biszkopt:
1. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, mają się ładnie przyrumienić (uważać, żeby nie przypalić). Odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodać połowę cukru pudru, mieszać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

4. W drugiej misce utrzeć żółtka z resztą cukru pudru (ucierać przez około 5minut, mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

5. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką i w 3 partiach dodać do piany z jajek, mieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 45-50 minut (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

7. Biszkopt ostrożnie wyjąć z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegu tortownicy) i przekroić dwa razy w poziomie (otrzymamy 3 biszkopty).

Środek:
8. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 1/4 szklanki wody), odstawiać do przestygnięcia, aż będzie letnia.

9. Wiórki kokosowe zmielić w blenderze.

10. Mleczko kokosowe przelać do miski i przez chwilę ubijać je mikserem, aż się spieni. Dodać do niego żelatynę, wymieszać.

11. Kiedy mleczko zacznie gęstnieć, ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Połączyć ją z mleczkiem i zmielonymi wiórkami kokosowymi, wymieszać łyżką.

12. Do tortownicy włożyć jeden biszkopt (zamknąć obręcz). Nasączyć go połową herbaty.
Odłożyć 5 łyżek masy kokosowej, a z pozostałej połowę wyłożyć na nasączony biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć go resztą herbaty i wyłożyć resztę kokosowej masy. Przykryć ostatnim biszkoptem i posmarować go odłożonymi wcześniej 5 łyżkami masy kokosowej. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Wykończenie:
13. Serek rozmieszać z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i skórką z cytryny. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę i połączyć z serkiem (można to zrobić mikserem ustawionym na najniższe obroty). Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy. Gotową masą posmarować boki i wierzch ciasta. Następnie obłożyć ciasto wiórkami kokosowymi, lekko dociskając je do masy. Ciasto można jeszcze na parę godzin odstawić w chłodne miejsce.

Udanych wypieków:)
 

 

Print Friendly

75 odpowiedzi do “Tort kokosowy”

  • avatar Julian:

    Jakiej średnicy była tortownica?

  • avatar Mała Cukierenka:

    piekłam w tortownicy 24cm, co do dekoracji płatki trzymałam na dłoni i lekko je dociskałam do kremu,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar kashiuka:

    Zaczęłam robić ten tort i jestem akurat przy masie kokosowej, jednak zrobiłam ją i ma dosyć specyficzny smak… Jakoś tak mi nie bardzo podpasował :( Jakiego mleczka kokosowego używałaś ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    użyłam z puszki nie pamiętam jakiej firmy, jakie jest akurat w sklepie, dla mnie zawsze smakują tak samo, pozdrawiam

  • avatar Olga:

    robiłam go na 1. urodziny synka w grudniu – tort przepyszny – polecam! ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ewelina:

    Tort rewelacja ;) ja zrobiłam go na moje wesele tylko piętrowy ozdobione różami z masy cukrowej ;) wyglądał pięknie i został zjedzone do ostatniego okruszka ;)dziękuje bardzo

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę! bardzo mi miło, wspaniale, że smakował:) i gratulację!!
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Kinga:

    Bardzo dobrze opisany przepis, tort przepyszny bo nie za słodki. Bardzo polecam ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że smakował, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Wioletta:

    Witam mam pytanie czy ten tort moze przestac jedna noc bez lodowki bo bede go obkladac masa cukrowa i nie moge wstawic go pozniej do lodowki bo sie skropli wiem ze mascarpone bedzie ok ale jest dodana smietanka wiec nie wiem czy ryzykowac i czy myslisz ze tort bylby rownie dobry jesli masa bedzie tylko z mascarpone i kokosem prosze o szybka podpowiedz dziekuje i pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    tort może stać przez noc bez lodówki – spokojnie, tylko mi się wydaje że masa cukrowa i tak się roztopi jak dotknie kremu na śmietanie, więc ja bym zrobiła drugi krem taki na maśle i cukrze pudrze + aromaty i tym kremem cienko bym posmarowała wierzch i boki tortu i wtedy na to lukier, mascarpone i kokos też będzie dobre, pozdrawiam

  • avatar Edyta:

    Witam,

    Czy wiorki kokosowe do biszkoptu tez mozna zmielic ?

    Edyta

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, też można, pozdrawiam

  • avatar Anonim:

    super przepis:)

  • avatar Kuchenne tornado:

    Jako maniaczka wszystkiego co kokosowe postanowiłam spróbować. Nie mam zbytniego doświadczenia w tortach,był to w zasadzie mój 2 tort w życiu.Mimo przejściowych problemów ze zastygnięciem masy i wysokością biszkoptu, wszystko skonczyło się pozytywnie. Wymarzone urodziny :D Pozdrawiam właśnie racząc się tym o to cudeńkiem. Szczerze polecam :D

  • avatar Aga:

    A co zrobic zeby ta masa sie sciela bo mi zadka jak zupa wyszla

  • avatar Mała Cukierenka:

    proszę dodać więcej żelatyny, pozdrawiam

  • avatar Asia:

    czy mleko kokosowe ma być schłodzone?

  • avatar Mała Cukierenka:

    nie musi być schłodzone, pozdrawiam

  • avatar Asia:

    tak więc mam rozumieć, że z mleka kokosowego nie ubijamy „śmietanki” tylko miksujemy takie płynne? pytam, ponieważ wg większości przepisów w internecie mleko powinno odstać w lodówce nawet kilka tygodni, a następnie robi się z niego kokosową śmietankę ;)
    i jeszcze jedno pytanie, mianowicie chciałabym na dolną warstwę położyć konfiturę. jaki smak by wg Pani najlepiej komponował z kokosem?
    z góry dziękuję i ślę serdeczne pozdrowienia :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    nie ubijamy jak śmietanki, jeśli chodzi o konfiturę – to może morelową, ale ja bym chyba dała dżem ananasowy, pozdrawiam serdecznie

  • avatar saraa:

    ”10. Mleczko kokosowe przelać do miski i przez chwilę ubijać je mikserem, aż się spieni. Dodać do niego żelatynę, wymieszać.

    11. Kiedy mleczko zacznie gęstnieć, ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Połączyć ją z mleczkiem i zmielonymi wiórkami kokosowymi, wymieszać łyżką. ”

    W punkcie 10-tym po dodaniu żelatyny do mleczka ”mieszac” czyli miksować ”rózgą” do ubijania białek ? I jak zacznie gęstenięc odstawić na czas ubijania śmietanki z cukrem ?
    Liczę na szybką odpowiedź :) Pozdrawiam

  • avatar saraa:

    i czy można dodać np tabliczkę białej czekolady do kremu ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak mieszamy ”rózgą” do ubijania białek,
    tak jak zacznie gęstnieć ubijamy śmietankę,
    myślę, że można dodać białą czekoladę do kremu, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream