Tort cytrynowy

Bardzo smaczny, lekki tort cytrynowy z bitą śmietaną. Na stałe zagości w moim repertuarze. Biszkopt jest puszysty i wystarczająco wilgotny. Polecam nasączyć go cytrynowym likierem. Całość delikatna, orzeźwiająca, nie za słodka, tort rozpływa się w ustach. Krem jest przygotowany w dość interesujący sposób. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Edyty Czarny, za który bardzo dziękuję, oczywiście go zmodyfikowałam:), ale podstawy zostały. Bardzo polecam…

tort cytrynowy

Tort cytrynowy
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego
1 płaska łyżeczka proszku (niekoniecznie)
Krem:
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
130g cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
fix do śmietany (niekoniecznie)
Do nasączenia:
3/4 szklanki cytrynowego likieru Limoncello (można zastąpić posłodzoną herbatą z cytryną lub posłodzoną wodą z sokiem z cytryny)
Wierzch i boki:
600g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki likieru Limoncello
2 łyżki soku z cytryny
fix do śmietany
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
żółty barwnik spożywczy
żółta posypka cukrowa
wiórki białej czekolady

tort cytrynowy

Krem:
1. Sok cytrynowy dopełnić wodą do 130ml. Dodać cukier i zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody. Dodać ją do soku cytrynowego i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać, powstanie rzadki kisiel. Kisiel zakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia, następnie wstawić go do lodówki na całą noc.

Biszkopt:
2. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

5. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatem i delikatnie wymieszać łyżką.

6. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.

7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.

Krem:
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno (można z fixem) i dodać cytrynowy kisiel, dokładnie wymieszać.

9. Jeden krążek ciasta położyć na paterze i nasączyć go 1/3 likieru. Nałożyć na niego 1/3 kremu, wyrównać i położyć drugi krążek ciasta. Nasączyć go likierem i nałożyć połowę pozostałego kremu. Na wierzch nałożyć trzeci krążek ciasta.

10. Ostatni krążek ciasta nasączyć likierem, posmarować jego wierzch i boki tortu pozostałym kremem, będzie to cienka warstwa. Tort odstawić w chłodne miejsce na parę godzin (ja odstawiłam na całą noc).

Wierzch i boki:
11. Żelatynę wsypać do rondelka, zalać niewielką ilością zimnej wody (około 3 łyżki) i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Dodać 2 łyżki soku z cytryny i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia.

12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać likier wymieszać. Do żelatyny dodać 1 kopiastą łyżkę śmietanki i rozmieszać. Następnie wlać ją do pozostałej ubitej śmietany i dokładnie wymieszać.

13. Odłożyć około 4-5 łyżek śmietany, do pozostałej dodać żółty barwnik spożywczy, wymieszać.
Gotowym żółtym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Odłożoną śmietanę (białą) przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (końcówka Wilton 22) i zrobić na wierzchu tortu białe rozetki. Pozostały żółty krem przełożyć również do woreczka z metalową końcówką (Wilton 2A) i wycisnąć żółte rozetki (kuleczki). Tort ozdobić żółtą posypką cukrową i posypać wiórkami białej czekolady.
Tort cytrynowy przechowywać w chłodnym miejscu.

Udanych wypieków:)

tort cytrynowy

tort cytrynowy

tort cytrynowy

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Mini Pączki Cytrynowe

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Pyszna babka cytrynowa

Pyszny świąteczny tort pomarańczowy

Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową

111 komentarzy do “Tort cytrynowy”

  1. Witam
    piekłam tort parę razy. jest przepyszny.
    W lecie udekorowałam świeżymi owocami, w zasadzie wszystkie dobrze się komponują z kremem cytrynowym.
    Moja córka stwierdziła, że to najlepszy tort jaki w życiu jadła.
    Super przepis.

    Odpowiedz
  2. Tort jest prze, przepyszny. Biszkopt doskonały i delikatny cytrynowy krem.
    Ja dzisiaj piekę trzeci raz , nieraz zamiast kremem dekoruję owocami umieszczonymi na masie śmietanowej .
    Naprawdę polecam , wszyscy się zajadają i duzi i maluchy.

    Odpowiedz
  3. To był mój pierwszy zupełnie samodzielny tort z przepisu.
    Udał się,naprawdę.Biszkopt nie opadł- co dla mnie jest cudem, krem smaczny.
    Bardzo dziękuję za przepis i prowadzenie za rękę przy wykonywaniu całości. Piekłam w formie kwadratowej 26×26, bo taką miałam.
    Pozdrawiam.
    elizka seniorka

    Odpowiedz
  4. Dzień dobry,
    Czy można użyć żelatyny w listkach? Jak wtedy przeliczyć? Wymoczyć ja, odcisnąć i dopiero dodać?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

    Odpowiedz
    • listek waży około 2 gramy, proszę je zważyć, jak żelatynę sypką, żeby było jej tyle samo, można ją odcisnąć, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
    • Chciałabym zrobić ten tort na urodziny córki. Jesteśmy wege i nie bardzo wiem, jak poradzić sobie z ta żelatyną. Zwykle unilam po prostu takich przepisów. Domyślam się, że mogę zastąpić żelatynę agarem? Czy podpowie mi Pani, jak to zrobić? Czy w ogóle można pominąć ten krok lub zastąpić żelatynę jeszcze jakimś innym skladnikiem? W jakiej ilości? Pomocy! :-)

      Odpowiedz
  5. 600g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% to ile ml?

    Planuję zrobić ten tort na 50 mojej mamy, ale zastanawiam się nad szczegółami. Ciasto sporo musi postać w lodówce, więc jeśli tort musi być gotowy na 12.09, to czy powinnam zacząć już 09.09?

    Odpowiedz
  6. Witam, tort robiłam już 3 razy jest pyszny!
    Szykuje się większa impreza i chciałabym zrobić go na tortownicę o średnicy 28cm. Czy proporcje biszkoptu zwiększyć o 1/3/?

    Pozdrawiam
    R

    Odpowiedz

Dodaj komentarz