Translate
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

postheadericon Szybkie ciasto ze śliwkami


 
Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).
 

 
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka mąki
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru

1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.

2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 30 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.

3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu.

5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Udanych wypieków:)
 

Print Friendly

133 komentarze do “Szybkie ciasto ze śliwkami”

  • avatar starzec:

    Upiekłem dzisiaj. Przepis prosty a przez to łatwy do wykonania nawet takiemu niedoświadczonemu piekarzowi
    jak ja. Ciasto wyszło super – puszyste i smaczne. Polecam, naprawdę to działa.
    Pozdrowienia z ciepłych Emiratów.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo mi miło, cieszę się, że ciasto wyszło,
    Ja pozdrawiam z zimnego Wrocławia brrr…

  • avatar Ania:

    Wlasnie upieklam dzisiaj i jest pyszne,to byl moj pierwszy raz bo wczesniej nie probowalam ciasta ze sliwkami.Super przepis .Polecam

    pozdrawiam z goracej wciaz choc juz jesiennej Australii

  • avatar Mała Cukierenka:

    Cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, zazdroszczę Australii :)
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Mimi:

    Śmieszy mnie punkt 4. „Ciasto przełożyć (…)”. Po wykonaniu wszystkich czynności do końca punktu 3. zamiast ‚ciasta’ zrobiła się lepka breja której nie dało się niczym i do niczego przełożyć. Ostatecznie udało mi się zeskrobać to do foremek na babeczki. Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Jak się nie uda to śmietnik. Nie bez przyczyny nigdy nic nie piekę bo jak widzę ‚szklanka cukru’ i pól kostki masła to mnie ciarki przechodzą. Ciasto miałam zrobić dla znajomych sama bym się nigdy czegoś takiego nie tknęła. Pozdrowienia dla grubasków.

  • avatar Kasia:

    Witam. Ja mam blaszkę 25×35 cm, czy mam podwoić składniki? Nie chciałabym aby ciasto wyszło bardzo cienkie. Pozdrawiam!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, podwoić bo ogólnie to ciasto nie jest za wysokie, pozdrawiam

  • avatar Mia:

    Ciasto robiłam już kilka razy, świetny przepis ciasto pyszne. Chciałam teraz upiec z mąki pełnoziarnistej razowej… Wyjdzie? Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    Cieszę się, że ciasto smakowało, myślę, że uda się z mąką pełnoziarnistą, pozdrawiam

  • avatar Mia:

    Zrobiłam, wyszło super:) zamiast zwykłej mąki dałam pełnoziarnistą, zamiast zwykłego cukru – brązowy. Pycha:)) Pozdrawiam

  • avatar ania:

    Ciasto jest rewelacyjne!!! Lekkie i faktycznie szybko znika! Wyszło! Nawet takiemu beztalenciu cukierniczemu jak ja! Dlatego zrobiłam go jeszcze raz ale ze świeżymi morelami! Było równie rewelacyjne w smaku! A do tego, zostawiłam troszkę większe odstępy między owocami i w ten sposób, niektóre owoce po upieczeniu, były jakby w cieście (ciasto je zakryło). PYCHA! Pozrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    brzmi wspaniale, cieszę się, że smakowało,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Iwona:

    Wspaniałe i przepyszne . Od dziś bedę piekła bardzo czesto

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Gosia:

    Upiekłam. Pyszne, proste i piękne ! Piekłam z podwójnej porcji, z brązowym cukrem. Dziękuję za przepis :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Wspaniale, bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie

  • absolutnie pyszne ciasto! lekko chrupiące, słodkie… super przepis, jak wiele innych :). Do Mimi: śmieszą mnie takie infantylne panienki udające, że nie jedzą , nie piją i nie pieką wcale a potem jęczą, że wyszła im breja – ale nie pieką przecież. Żal

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar pola:

    Ciasto właśnie sobie siedzi u mnie w piekarniku …. nie mogę się doczekać, tak wspaniałe recenzje ciasta, że aż ślinka leci. Myślałam, że coś mi nie poszło jak mieszałam ciasto (było dość gęste, zastanawiałam się nad jeszcze jednym jajkiem, ale zrezygnowałam), ale teraz pięknie rośnie i pachnie. Jeszcze 14 minut …. :)

  • avatar pola:

    Gotowe. Wygląda i pachnie obłędnie. Jeszcze za gorące na degustację … :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie :)

  • avatar Julka:

    Ciasto pyszne. Szczególnie córce smakowało i gdybym jej słuchała to dwa razy w tygodniu byłoby pieczone.

  • avatar pola:

    Dziękuję, smacznie było. :) nie da się poprzestać na jednym kawałku. 8)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar kielbik:

    Dobry przepis. Wczoraj upiekłam. Łatwe, szybkie, puszyste i smaczne.

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało! dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ewa:

    Witam! czy mozna cukier zastapic stewia? jesli tak to w jaki sposob i w jakich proporcjach? Robilam juz to ciasto z brazowym cukrem i bylo pyszne ale chcialabym sprobowac wyeliminowac cukier ;) pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że można, około 1/2 szklanki stewi powinno wystarczyć, pozdrawiam

  • avatar Agnieszka:

    Siostra tak zachwalala że i ja zdecydowałam się ztobic , dosłownie 15 min pracy, do piekarnika u gotowe! W smaku rewelacyjne!!! Polecam goraco i życzę smacznego

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie.

  • mam tylko termoobieg moze byc?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak może być tylko proszę piec w temperaturze 160oC, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ilona:

    Dziekuje szukalam kilka dni przepisu na ciasto sliwkowe, ale wszedzie kaza piec bez termoobiegu:)

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
FILMY i INSTAGRAM
ZDROWA ŚRODA

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga