postheadericon Szybkie ciasto ze śliwkami


 
Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).
 

 
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka mąki
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru

1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.

2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 30 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.

3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu.

5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Udanych wypieków:)
 

Print Friendly

85 odpowiedzi do “Szybkie ciasto ze śliwkami”

  • avatar babcia ela:

    Bardzo lubimy sliwki i smak cynamonu.upieklam w tamtym tygodniu.Przepis super prosty.

  • avatar Budryska:

    zrobiłam w formie okrągłej o średnicy 18 cm :) Ciasto wyszło przepyszne, a połowa śliwek uciekła mi w środek :) Koniecznie muszę sobie kupić formę kwadratową, taką jak podajesz w przepisie, bo mam tylko prostokątne za duże na ten przepis. Myślę, że mogłam piec spokojnie w większej okrągłej 24 cm formie :) Jak myślisz, jakby obtoczyć śliwki w mące to mi nie opadną następnym razem? Mam jeszcze śliwki i chciałabym upiec Ciasto orzechowe ze śliwkami, które dzisiaj dodałaś, bo te już mi prawie zniknęło :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Proszę obtoczyć w mące powinno pomóc, dziękuję bardzo za komentarz i życzę smacznego!
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Gosia:

    Czy będzie tak samo smaczne jeśli zamiast mała dodam olej?

  • avatar Mała Cukierenka:

    hm…trudno mi powiedzieć, ale myślę, że tak
    pozdrawiam

  • avatar Gosia:

    Dałam olej, wyszło pyszne. Dziękuję za kolejny przepis!

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie

  • avatar mama Samuela:

    ciasto jest naprawde latwe i szybkie w przygotowaniu, i co najwazniejsze jest b. smaczne. Piekl je juz 2 x moj 6 letni syn i znikalo w ciagu 2 godz. pozdrawiamy

  • avatar Blanka:

    Pyszne,szybkie,znika szybciutko… Dzisiaj robię drugi raz :)

  • Jeśli dodam olej zamiast masła to ile go dodać ?

  • avatar Sylwia:

    Ciasto piekę już drugi raz bo wczoraj blaszka zniknęła w ciągu 30 minut ze stołu :):) Pyyycha!!

  • avatar Asia:

    Pierwsze ciasto od ostatnich kilku prób (zakończonych zakalcem!) które wyszło pyszne :)))
    Przepis właśnie zapisuje w swoich notatkach, żeby się nie zgubił!

  • avatar katemush:

    Przepis super, ciasto pyszne. Dziekuje za kolejny przepis. Pozdrawiam serdecznie

  • avatar Pauli:

    Pol godziny temu wyjelam z piekarnika… nie moglam sie oprzec! Pyszne!!! :))

  • avatar Anonim:

    Jeżeli da się zastąpić masło olejem, to ile by trzeba było dać oleju?

  • avatar Mała Cukierenka:

    wspaniale, bardzo mi miło i cieszę się:) dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie:)

    olej – hm.. tak za bardzo nie wiem, ale chyba około 1/3 szklanki,
    pozdrawiam

  • avatar aga:

    Zamierzam piec dzsiaj ciasto z tego przepisu ale mam blache 24×35,ciasto wyjdzie za chude??

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak wyjdzie bardzo niskie, chyba bym podwoiła porcję,
    pozdrawiam

  • avatar Ania:

    Ciasto palce lizać!!! Dziękuje za super przepis

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, dziękuję bardzo za komentarz,
    pozdrawiam ciepło:)

  • avatar mama trojki lobuzow:

    ciasto jest super,lubie piec i upieklam juz mnostwo ciast, to ciasto pieklam chyba ze trzy razy w ciagu tygodnia,po obfitym zbiorze sliwek :) ale rowniez jest pyszne z brzoskwiniami czy jablkami ,gruszkami itp. co by sie nie dalo na wierzch wychodzi ekstra:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    wspaniale! bardzo się cieszę, pozdrawiam ciepło

  • avatar mama natki:

    mam pytanie dlaczego moje ciasto
    sie przypalilo góra i dół a srodek
    wyszedł super co zrobiłam zle
    dodam ze pieklam w 160 stopni

  • avatar Mała Cukierenka:

    z tego wynika, że trochę za długo Pani piekła, przykro mi,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Snow white:

    Czy jeżeli podwoję ilość składników to czas pieczenia będzie taki sam? Potrzebuję zrobić większą blachę tego ciasta

  • avatar Mała Cukierenka:

    jeśli użyje Pani większej blachy to tak,
    pozdrawiam

  • avatar Ewelina:

    Dzisiaj piekłam to pyszne ciasto :)) następnym razem upieke większa blachę .

  • avatar KAMILA:

    WITAM SERDECZNIE ;)ZROBILAM DZISIAJ TO SZYBKIE CIASTO I JEST PRZEPYSZNE ,SUPER Z TYM ZE JA DALAM NA WIERZCH TROCHE KRUSZONKI CYNAMONOWEJI POLALAM LUKREM CYTRYNOWYM PYCHA

  • avatar Mała Cukierenka:

    brzmi bardzo apetycznie, cieszę się, że smakowało,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Gaja:

    zrobiłam wg przepisu i wyszło tak jak na zdjęciu… znaczy się udało…:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    wspaniale:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Marika:

    Upieklam w poniedzialek w czasie gotowania obiadu – obiad sie ugotowal…ciasto upieklo prawie w tym samym czasie. Bialy cukier zastapilam brazowym – wyszlo pysznie.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam ciepło:)

  • avatar Aneta:

    Czy można górę ciasta posypać kruszonką? :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że trochę tak, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Translate
Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Dziś są imieniny:

Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest
Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi