postheadericon Szybkie ciasto ze śliwkami


 
Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).
 

 
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka mąki
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru

1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.

2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 30 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.

3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu.

5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Udanych wypieków:)
 

Print Friendly

107 odpowiedzi do “Szybkie ciasto ze śliwkami”

  • avatar starzec:

    Upiekłem dzisiaj. Przepis prosty a przez to łatwy do wykonania nawet takiemu niedoświadczonemu piekarzowi
    jak ja. Ciasto wyszło super – puszyste i smaczne. Polecam, naprawdę to działa.
    Pozdrowienia z ciepłych Emiratów.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo mi miło, cieszę się, że ciasto wyszło,
    Ja pozdrawiam z zimnego Wrocławia brrr…

  • avatar Ania:

    Wlasnie upieklam dzisiaj i jest pyszne,to byl moj pierwszy raz bo wczesniej nie probowalam ciasta ze sliwkami.Super przepis .Polecam

    pozdrawiam z goracej wciaz choc juz jesiennej Australii

  • avatar Mała Cukierenka:

    Cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, zazdroszczę Australii :)
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Mimi:

    Śmieszy mnie punkt 4. „Ciasto przełożyć (…)”. Po wykonaniu wszystkich czynności do końca punktu 3. zamiast ‚ciasta’ zrobiła się lepka breja której nie dało się niczym i do niczego przełożyć. Ostatecznie udało mi się zeskrobać to do foremek na babeczki. Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Jak się nie uda to śmietnik. Nie bez przyczyny nigdy nic nie piekę bo jak widzę ‚szklanka cukru’ i pól kostki masła to mnie ciarki przechodzą. Ciasto miałam zrobić dla znajomych sama bym się nigdy czegoś takiego nie tknęła. Pozdrowienia dla grubasków.

  • avatar Kasia:

    Witam. Ja mam blaszkę 25×35 cm, czy mam podwoić składniki? Nie chciałabym aby ciasto wyszło bardzo cienkie. Pozdrawiam!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, podwoić bo ogólnie to ciasto nie jest za wysokie, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Jestem ambasadorem
Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga