Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam!
Szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.
4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.
5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.
6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.
Udanych wypieków:)
proszę je rozmieszać widelcem,
pozdrawiam
Hm, a co to znaczy: lekko ubić jajka? Jak to zrobić?
mmm… pychota:) cieszę się, że ciasto smakowało, pozdrawiam serdecznie
upiekłam dzisiaj to ciasto jest cudowne takie jak wszyscy lubią u mnie w domu-jest pulchne i wilgotne.Przełozyłam go konfiturą śliwkową.
pozdrawiam
Bardzo dziękuję za informację ! :)
Pozdrawiam serdecznie :)
ja piekłam to ciasto w tortownicy o średnicy 21-22cm,
pozdrawiam serdecznie
Chciałabym się zapytać na jakiej wielkości formę są przygotowane proporcje? Ponieważ chciałabym zrobić to ciasto, ale w formie do keksy i nie wiem czy taka porcja jest odpowiednia :)
Szybkie, proste i bardzo smaczne. : )
myślę, że się uda, tylko proszę użyć większej blaszki,
cieszę się, że ciasto smakuje, pozdrawiam serdecznie
Czy ciasto uda się jeżeli zrobię go z podwójnej porcji? Tak na marginesie, najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam :) W moim domu znika w sekundę :)
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło super. Zniknęło w pół godziny. Super przepis. Pozdrawiam. :)
o a ja jak takie robię to dodaję słoik dżemu jabłkowego:) i wychodzi mokre:)
tak to ciasto ma potencjał, już parę razy robiłam z niego bazę na torcik,
cieszę się, że smakowało:)
pozdrawiam serdecznie
Upiekłam i jest naprawdę pyszne! Do tego szybkie w wykonaniu – nie trzeba stać przy garach i miksować, miksować, miksować :) Prześlę zdjęcie. To ciasto ma potencjał a ja bym z niego zrobiła w przyszłości jakiś torcik bo biszkopt to mi nie wychodzi.