Szybkie ciasto czekoladowe

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam!

Szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa

1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.

4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.

5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.

6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.

Udanych wypieków:)

Szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

347 komentarzy do “Szybkie ciasto czekoladowe”

  1. Wykonałam ciasto według przepisu z pewnymi modyfikacjami: na blaszkę o wymiarach 24x36cm dodałam około: 7 średnich łyzek kakao, szklankę cukru, półtorej szklanki oleju, 3 szklanki mąki(około 540g), 2 i pół łyżeczki sody, prawie 3 szklanki maślanki , 7 jajek, 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego, szczyptę soli. Ciasto wymieszałam łyżką.Resztę czynności które nie opisałam wykonałam analogicznie. Ciasto już po 10 minutach rosło pięknie i przez cały czas pieczenia efekt utrzymywał się. Następnie po upływie 55 minut zostawiłam ciasto w piekarniku aby przestygło zostawiając lekko uchylone drzwiczki. Po 5 minutach wyjęłam ciasto, polałam je gorzką czekoladą i rozpoczęłam degustacjęCiasto bez zakalca bardzo mięciutkie i pulchniutkie. W smaku nie odczuwam cukru zamiast gorzkiej czekolady można polać mleczną jak również podac ciasto z konfitura wiśniową i wtedy byłoby bardzo pyszne. Ogólnie przepis bardzo dobry. Polecam

    Odpowiedz
  2. nie ma, tylko inaczej się trochę piecze, termoobieg piecze mocniej dlatego trzeba dawać trochę mniejszą temperaturę tak o 20oC,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. proste, szybkie, pyszne!-wilgotne… zrobiłam z niego muffiny, ktore udekorowalam masa z mleka w proszku, a na wierzchu ulozylam kawalki batonika milky way. wyszedl z tego uroczy prezent imieninowy:)

    Odpowiedz
  4. do samego ciasta bym nie dodawała, ale myślę że na wierzchu ciasta przed pieczeniem można położyć parę owoców,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Wszystkie ciasta ” bez miksera” ,piekę w zwykłym staroświeckim prodiżu.Doskonale wyrastają,wcale ni epotrzebne są do ich wypieku piekarniki z term0obiegiem. Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz