Translate
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

postheadericon Szybkie ciasto czekoladowe


 
Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam i zapraszam na FILM.
 
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
 
 

 

 
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
 
1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.

4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.

5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.

6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.

Udanych wypieków:)
 

 

Print Friendly

293 komentarze do “Szybkie ciasto czekoladowe”

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę i bardzo dziękuję :) życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie

  • avatar karolina:

    Extra ciasto! jestem zachwycona, bo lubię bardzo czekoladowe słodycze, ale nigdy nie udało mi się zrobić samodzielnie żadnego wypieku z dobrym efektem. Ten przepis jest super prosty, niedrogi i ciasto pyszne i udane :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ania W:

    Super przepis. Sukces na imprezie. Ciasto po prostu zniknęło.
    Tym bardziej jestem zadowolona że szybko się je robi i nawet nie trzeba miksować. SMAK REWELACYJNY

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar ana:

    Czym zastąpić maślanke?

  • avatar Mała Cukierenka:

    jogurtem lub kefirem, pozdrawiam

  • avatar Maja:

    Mam 15 lat i jest to jedno z pierwszych moich ciast xD Zawsze wychodzi bosko! :v

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Maja:

    Tylko ten cukier wanilinowy…po co? Przecież to 100% chemia.

  • avatar Gonia:

    Ja dodaję jeszcze dwie łyżki dżemu – pycha ;)

  • avatar Aga:

    Witam, jakie proporcje powinnam zrobić alby upiec ciasto w formie kwadratowej 24×24 cm. Chcę aby ciasto było wysokie jak pani

  • avatar Mała Cukierenka:

    trudno mi powiedzieć, chyba bym podwoiła tylko wtedy to będzie wielkie ciasto, pozdrawiam

  • avatar Jola:

    czy mogę użyć zwykłej mąki pszennej?
    i zastąpić maślankę jogurtem greckim? – akurat to mam w domu…

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak, pozdrawiam ciepło.

  • avatar Pati:

    Nie mam w domu maślanki, a mam ochotę na takie ciasto;) Czy z mlekiem też wyjdzie?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak, też powinno się udać, pozdrawiam

  • avatar Asia:

    Zastąpiłąm maślankę kefirem. Wyszło super, dołączyło do grona moich ulubionych przepisów.

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało! dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Monika:

    Witam kiedys mozna bylo zapisywac przepisy w pdf czy ta funkcja nie jest juz dostepna ???

  • avatar Mała Cukierenka:

    Dzisiaj wieczorem znowu będzie włączona, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Jasts:

    Czy zamiast maslanki moze byc jogurt naturalny?

  • avatar Dagmara:

    Dzis ja próbuje odtworzyć Pani dzieło . Mam nadzieję że mi sie uda ; D Pozdrawiam ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Na pewno się uda, życzę smacznego! pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Alex Ohz:

    Super szybkie i bardzo smaczne ciacho :) Polecam
    NIEBO W GĘBIE :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)

  • avatar Justyna:

    Właśnie się piecze.. Pachnie w całym mieszkaniu ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego! pozdrawiam

  • avatar Justyna:

    Przepyszne wyszło. Mąż zachwycony. Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam ciepło

  • avatar nati:

    Czy mozna uzyc formy prostokatnej? Jesli tak to jaki wymiar, i jak dostosowac do niej wtedy czas pieczenia?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że jakoś 20x20cm, piekłabym tyle samo czasu, pozdrawiam

  • avatar Ula:

    Witam, czy mozna zamienić papier, na na przyklad rozsmarowanie oleju czy masła ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można posmarować masłem i posypać mąką, pozdrawiam

  • avatar Jola:

    Super przepis :) już wiele razy go robiłam i zawsze jest rewelacyjny :)
    Chciałam zapytać jak długo go piec w większej formie? Chcę zrobić z podwójnej porcji składników w dużej prostokątnej blaszce.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Proszę go piec około 60 minut, pozdrawiam

  • avatar Hania:

    Witam, jak długo powinno się je piec na termoobiegu? Można w ogóle?

  • avatar Mała Cukierenka:

    można, w temperaturze 160oC przez 50-55 minut, pozdrawiam

  • avatar Grazyna:

    Ja upieklam ale przełożyła kremem o smaku krówki i udekorowalam autami z masy cokrowej . Syn był bardzo zadowolony takim torem

  • avatar Mała Cukierenka:

    brzmi pysznie! pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ewa:

    Chce zrobić ciasto wyglada apetycznie ale czym mogę zastąpić sodę oczyszczona bo nie mam w domu.

  • avatar Mała Cukierenka:

    można proszkiem do pieczenia, ale nie wiem czy tak ładnie wyrośnie,
    pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
FILMY i INSTAGRAM
ZDROWA ŚRODA

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga