postheadericon Szybkie ciasto czekoladowe


 
Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam i zapraszam na FILM
 
Przepis z filmem.
 

 

 
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
 
1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.

4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.

5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.

6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.

Udanych wypieków:)
 

 

Print Friendly

217 odpowiedzi do “Szybkie ciasto czekoladowe”

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak pozdrawiam

  • avatar Karmelka:

    witam, a co sądzi Pani o tym aby ciasto przepołowić i pomiędzy posmarować powidłami/dżemem wiśniowym? reszta bez zmian lub tez zastąpić mleczną czekoladę – czekoladą gorzką?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że wszystkie modyfikację są świetne, będzie pysznie może Pani przekładać, pozdrawiam serdecznie

  • avatar gosia:

    Witam
    A czy mogę dodać do ciasta mrożone wiśnie?

  • avatar Mała Cukierenka:

    trochę tak, ale proszę je położyć na wierzchu ciasta przed pieczeniem, pozdrawiam

  • avatar gosia:

    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz, pozdrawiam i życzę wesołych świąt :)

  • avatar Gosiak:

    Witam! Zastanawiam się czy zamiast maślanki mogę użyć jogurtu naturalnego? Mieszkam w Anglii gdzie z maślanką są problemy, pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że można użyć jogurtu naturalnego, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Andzia:

    Witam, czy da się jakoś zastąpić olej? Np margaryna? Zaczęłam robić ciasto i okazało się ze nie mam oleju

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można dać tyle samo roztopionej margaryny lub masła, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Anonim:

    Proste, pyszne i wilgotne. Wyszło idealne!!!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, pozdrawiam ciepło

  • avatar Ania:

    Witam,czy do ciasta mogę dodać rozpuszczoną czekoladę żeby było bardziej czekoladowe?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak pozdrawiam,

  • avatar Agata:

    Uwielbiam to ciasto. Szybko się je robi i za każdym razem wychodzi idealne :)

  • avatar asia:

    Witam, mam pytanie, czy owa polewa z roztopionej czekolady po całkowitym zastygnięciu na cieście nie zrobi się zbyt krucha i twarda co uniemożliwi ładne i estetyczne krojenie ciasta?? Jeżeli tak to jak można temu zapobiec?

  • avatar Mała Cukierenka:

    Agata: – miło mi Pani Agato,

    Asia: -wydaje mi się, że nie, nie miałam takiego problemu, jakby co można dodać trochę masła lub śmietanki 30% lub 36%

    pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Witam w Małej Cukierence
Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream