postheadericon Szybkie ciasto czekoladowe


 
Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam i zapraszam na FILM
 
Przepis z filmem.
 

 

 
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
 
1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.

4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.

5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.

6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.

Udanych wypieków:)
 

 

Print Friendly

164 odpowiedzi do “Szybkie ciasto czekoladowe”

  • avatar Mała Cukierenka:

    składniki powinny być w tej samej temperaturze, ale ciasto i tak powinno się udać, pozdrawiam

  • avatar Sheelka:

    Ciasto wyszło rewelacyjne. Najlepsze pod słońcem i tak wspaniale czekoladowe. Musiałam odganiać domowników od kuchni bo by nie doczekało polewy.

  • avatar Anonim:

    Witam! Ciasto wyglada pysznie! Czym moge zastapic maslanke???

  • avatar Mała Cukierenka:

    jogurtem lub śmietaną, ewentualnie mleko, pozdrawiam

  • avatar Monika:

    Witam!
    Właśnie delektuję się tym ciastem, jest pyszne!! :) Zrobiłam z jogurtem, bo nie miałam maślanki i wyszło super. I nawet nie miałam wszystkiego w temp. pokojowej ;) Ale za pierwszym razem piekłam z termoobiegiem i niestety trochę spaliłam (mimo skrócenia czasu pieczenia), także dzisiaj użyłam grzałek góra-dół, tak jak w przepisie i dopiero mi wyszło ;) A dla zagłuszenia wyrzutów sumienia nie polałam ciasta czekoladą i jak dla mnie jest wystarczająco słodkie ;) Pozdrawiam. Monika :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się bardzo, że się udało:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Jula:

    Ciasto jest super! Mam pytanko czy może wie pani jak upiec babeczki o zielonym kolorze ? bardzo proszę o pomoc Dozobaczenia jula 12 lat

  • avatar Mała Cukierenka:

    do ciasta można dodać trochę rozdrobnionego szpinaku lub dodać zielony barwnik spożywczy, pozdrawiam

  • avatar Monika:

    Co zrobic jak nie mam sody ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    proszę zastąpić proszkiem do pieczenia, pozdrawiam

  • avatar Joania:

    Ciasto wielokrotnie robilam z moja mamą. Jest przepyszne!
    Jutro będę próbować sama, bo jestem u mojego brata i chce przygotować mu niespodziankę :) mam nadzieję ze mi się uda, zwlaszcza ze umiem gotować i często to robię.
    Pozdrawiam i polecam przepis, Ania 16 lat :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że ciasto smakuję, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Marysia:

    Zrobiłam to ciasto wczoraj na swoje urodziny, podbiło serca wszystkich gości. Dziękuję pięknie za twoją inspirację ( wygląd i film wyglądały bardzo zachęcająco by to ciasto zrobić)
    Na pewno skorzystam również z pozostałych przepisów. Dziękuję i pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że się udało i smakowało, życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream