postheadericon Szybkie ciasto czekoladowe


 
Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam i zapraszam na FILM
 
Przepis z filmem.
 

 

 
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
 
1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.

4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.

5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.

6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.

Udanych wypieków:)
 

 

Print Friendly

185 odpowiedzi do “Szybkie ciasto czekoladowe”

  • avatar Mała Cukierenka:

    składniki powinny być w tej samej temperaturze, ale ciasto i tak powinno się udać, pozdrawiam

  • avatar Sheelka:

    Ciasto wyszło rewelacyjne. Najlepsze pod słońcem i tak wspaniale czekoladowe. Musiałam odganiać domowników od kuchni bo by nie doczekało polewy.

  • avatar Anonim:

    Witam! Ciasto wyglada pysznie! Czym moge zastapic maslanke???

  • avatar Mała Cukierenka:

    jogurtem lub śmietaną, ewentualnie mleko, pozdrawiam

  • avatar Monika:

    Witam!
    Właśnie delektuję się tym ciastem, jest pyszne!! :) Zrobiłam z jogurtem, bo nie miałam maślanki i wyszło super. I nawet nie miałam wszystkiego w temp. pokojowej ;) Ale za pierwszym razem piekłam z termoobiegiem i niestety trochę spaliłam (mimo skrócenia czasu pieczenia), także dzisiaj użyłam grzałek góra-dół, tak jak w przepisie i dopiero mi wyszło ;) A dla zagłuszenia wyrzutów sumienia nie polałam ciasta czekoladą i jak dla mnie jest wystarczająco słodkie ;) Pozdrawiam. Monika :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się bardzo, że się udało:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Jula:

    Ciasto jest super! Mam pytanko czy może wie pani jak upiec babeczki o zielonym kolorze ? bardzo proszę o pomoc Dozobaczenia jula 12 lat

  • avatar Mała Cukierenka:

    do ciasta można dodać trochę rozdrobnionego szpinaku lub dodać zielony barwnik spożywczy, pozdrawiam

  • avatar Monika:

    Co zrobic jak nie mam sody ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    proszę zastąpić proszkiem do pieczenia, pozdrawiam

  • avatar Joania:

    Ciasto wielokrotnie robilam z moja mamą. Jest przepyszne!
    Jutro będę próbować sama, bo jestem u mojego brata i chce przygotować mu niespodziankę :) mam nadzieję ze mi się uda, zwlaszcza ze umiem gotować i często to robię.
    Pozdrawiam i polecam przepis, Ania 16 lat :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że ciasto smakuję, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Marysia:

    Zrobiłam to ciasto wczoraj na swoje urodziny, podbiło serca wszystkich gości. Dziękuję pięknie za twoją inspirację ( wygląd i film wyglądały bardzo zachęcająco by to ciasto zrobić)
    Na pewno skorzystam również z pozostałych przepisów. Dziękuję i pozdrawiam

  • avatar Justyna:

    Zrobiłam ostatnio ciasto z tego przepisu i wyszło przecudowne! Piekłam coś może 3-4 raz w życiu i strasznie się ucieszyłam, że wyszło mi to ciasto :) a jeszcze bardziej jak wszyscy mnie pochwalili! Dziękuję za świetny przepis! Pewnie jeszcze nie raz upiekę to ciasto. Jedyne co zmieniłam to jogurt zamiast maślanki i posypałam wiórkami kokosowymi :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że się udało i smakowało, życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Julia ;3:

    Czy mogę nie przesiewać mąki i kokao ?
    Pozdrawiam .

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można pominąć, pozdrawiam

  • avatar aga:

    Ciasto jest generalnie super!

    Mam tylko pytanie, kiedy udekoruję je tą czekoladą i ona zastygnie, robi się taka twarda skorupka, której nie da się pokroić, po prostu się łamie. Nie wstawiać ciasta do lodówki? Może w tym tkwi problem?

  • avatar Paulina:

    Czy jeśli mam blaszkę o wymiarach 23×28 cm to lepiej podwoić składniki? nie chcę żeby wyszło mi za niskie :) Pozdrawiam

  • avatar Ola:

    Koleżanka mi poleciła ten przepis, po tym jak zjadłyśmy to pyszne ciasto :)

    Jeszcze nie piekłam, więc mam pytanie: czy zamiast okrągłej tortownicy, można użyć foremki o wymiarach 25×12 cm? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    aga: nie to taka czekolada, proszę dodać do niej trochę masła lub margaryny, to pomoże będzie się lepiej kroiło,

    Paulina: – myślę, że można podwoić porcję,

    Ola: – myślę, że tak można użyć foremki o wymiarach 25×12 cm

    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Paulina:

    Witam, Proszę pilnie o pomoc!!! zostało mi jeszcze 5 minut pieczenia ciasta a ono w środku ciągle pływa!!! co ja mam zrobić? proszę bardzo o pomoc :(

  • avatar Mała Cukierenka:

    proszę wydłużyć pieczenie o 10-15 minut, aż będzie dobrze, pozdrawiam

  • avatar Paulina:

    Wyszło!!! dziękuję bardzo za pomoc, jest Pani cudowna :) mimo prowizorki jaką zrobiłam (nie miałam nic do odmierzania i wszystko na oko) to się udało :) dziękuję jeszcze raz :P mam nadzieję że jutro będzie wszystkim smakować bo przyjeżdżają do mnie rodzice z babcią :) pozdrawiam gorąco i już nie mogę się doczekać wypróbowania Pani kolejnych przepisów

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) na pewno będzie smakować, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar julla:

    czy zamiast maślanki można użyć jogurtu naturalnego ??

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że można, pozdrawiam

  • avatar daga:

    Uwielbiam w wersji ciasto i muffinki:)

  • avatar ewelina:

    Witam, jestem wdzięczna za przepis. Z ciast wychodził mi tylko sernik na zimno z torebki… a tu piękne ciasto, wyrosło jak marzenie. Pozdrawiam autorkę i zachęcam wszystkich do próbowania:)

  • avatar ewelina:

    Zamiast maślanki użyłam śmietany, a sodę zastąpiłam dodatkową łyżeczką proszku do pieczenia. Składniki mokre wyciągnełam z lodówki i dałam im odtajać tylko 10 minut. Jeszcze raz polecam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    dziękuję bardzo :) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Paweł:

    Witam :) Efekt jest niesamowity :) Cała moja rodzina rzuciła się na ciasto jakby od co najmniej roku nie jedli niczego słodkiego. Niektórzy nawet stwierdzili że jest lepsze od ciasta mojej mamy :) Podbiłem chyba serca wszystkich w rodzinie plus serce mojej drugiej połówki a samo ciasto stanie się stałym bywalcem na przyjęciach i spotkaniach wszelkiej maści :) Przepis łatwy a ciasto przepyszne. Gorąco polecam i pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło:) cieszę się, że ciasto smakuję, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Gosia:

    Czy zamiast mąki tortowej mogę użyć pszenną?

  • avatar Mała Cukierenka:

    jak najbardziej, mąka tortowa to pszenna, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl