postheadericon Szybkie ciasto czekoladowe


 
Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam i zapraszam na FILM
 
Przepis z filmem.
 

 

 
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
 
1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.

4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.

5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.

6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.

Udanych wypieków:)
 

 

Print Friendly

141 odpowiedzi do “Szybkie ciasto czekoladowe”

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło, mam nadzieję, że starczyło czekolady na polewę,
    życzę smacznego, pozdrawiam ciepło

  • avatar Anita:

    Na ile stopni ustawia Pani piekarnik czy z termoobiegiem?

  • avatar Anita:

    Przepraszam niezauważyłam, że informacja na samym początku

  • avatar koro20:

    smaczne ciasto

  • avatar Anetka:

    Robiłam i wyszło wyśmienicie.Przepyszne.Palce lizać.

  • avatar Gaja:

    zrobione i udane…:)

  • avatar sandra:

    Mam pytanie odnośnie tego ciasta najlepiej je robić w ten sam dzień co sie chce go zjeść czy mozna np wieczorem i na drugi dzień jeść czy tez bedzie dobre?

  • avatar Mała Cukierenka:

    na drugi dzień ciasto też jest dobre, można upiec je dzień wcześniej,
    pozdrawiam

  • avatar Sara:

    Ja zrobiłam zamiast ciasta muffinki według tego przepisu.Smakują równie wspaniale i wyglądają efektownie :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło

  • avatar kamila:

    witam, juz drugi raz zrobiłamto ciasto. Pierwczy raz aby świetować 4 urodzinki mojej córki (dzieciaczki w przedszkolu byly zachwycone) i dziś aby świetować umiejętność siadania opanowaną przez moja 7 miesięczna córeczke….na pewno jeszcze znajde okazję aby go znów upiec. Prosty i pyszny!!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło, dziękuję za komentarz i życzę udanych wypieków,
    pozdrawiam ciepło

  • Świetny przepis na super ciasto. Zrobiłam je jak robiłam niedzielny obiad, a potem jechałam na kawe do kuzynki oczywiście z super ciastem. Cała blaszka zniknęła, a tera trzeba zrobić nowe, dzięki wielkie.
    pozdrawiam

  • avatar piecze z sercem:

    Mam pytanie zamiast. Maslanki mozna dodac. Mleko? Bno akurat nie posiadam a. Chcialabym upiec

  • avatar Mała Cukierenka:

    powinno też się udać z mlekiem, pozdrawiam

  • avatar claudi:

    siedzi w piecu :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    smacznego! pozdrawiam

  • avatar Agnieszka:

    Fantastyczne ciasto – piekłam już kilka razy! Mam problem z polewą, bo obojętne czy na parze czy w rondelku, to czekolada nie rozpuszcza się, jak należy – może ma Pani jakiś sprawdzony sposób „dla opornych”?

  • avatar Mała Cukierenka:

    hm… jak rozpuszcza Pani na parze to trzeba uważać, żeby nie dostała się do czekolady nawet kropla wody (szczególnie tej parujące spod spodu, dlatego dobrze jest aby wielkości miski w której mamy czekoladę prawie całkowicie zasłaniała wielkość rondelka, w której gotuje się woda ) i żeby spód miski nie dotykał wody, trzeba również często mieszać, pozdrawiam

  • avatar agnieszka750:

    Czy do tego ciasta można dodać trochę wiśni dla urozmaicenia?pozdrawiam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można, ja bym położyła je na wierzchu ciasta przed pieczeniem i lekko docisnęła, pozdrawiam

  • avatar Anonim:

    Sprubowalam Pani przepisu, bardzo dobre i latwe w wykonaniu.Zrobilam je dla Babci i do tego muffinki rowniez z Pani przepisu dzieciaki zadowolone, dodalam czastki mandarynek.A i ja tez nie mialam maslanki i na mleku zrobilam i wszystko SUPER

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że wypieki smakowały, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz

  • avatar karolka:

    Rewelacyjny efekt, szybkie, proste a przy tym wyśmienite ciasto. Z pewnością zagości u nas w domu na stałe :) to nasze pierwsze czekoladowe ciasto w nowym domu :) pozdrawiamy

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło, cieszę się ogromnie, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar natek:

    Dziekuje za przepis, moje pierwszen ciasto i wyszlo:)))) Smakowite:)

  • avatar monia:

    Czy można czymś zastąpić maślankę? Np: śmietaną, albo jogurtem? – jakim? Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    można użyć śmietany lub naturalnego jogurtu, pozdrawiam

  • avatar natalka1:

    Witam
    Czy można olej zastąpić roztopioną margaryną lub masłem?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można, pozdrawiam

  • avatar ania:

    obłędnie pyszne ciasto! po prostu POEZJA!

  • avatar Wioleta:

    Mi nie wyszło. Ciasto nie wyrosło, było twarde. Piekłam trochę ponad 45 min, wszystko zrobiłam jak w przepisie, tylko dałam połowę maślanki (nie miałam więcej). Trochę się zawiodłam.

  • Witam i dziękuję za kolejny udany przepis :)
    Zrobiłam. Ciasto pachnie i smakuje wspaniale… W dodatku proste, szybkie i bez miksera. No po prostu bajka :)
    Pozdrawiam

  • avatar Anonim:

    Ile czasu zajmuje przygotowanie tego ciasta włącznie z pieczeniem? :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    przygotowanie około 20 minut, pieczenie około 60 czyli razem 80-90

  • avatar Natalia:

    Upiekłam to ciasto na urodzinki mojego synka. Wszystkim smakowało, zostało kilka kawałków, właśnie zajadam popijając kakao ;) Bardzo proste w wykonaniu, smaczne, udało się identyczne jak na Pani zdjęciach. Kolejny sprawdzony przepis, dziękuję i pozdrawiam! :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar czarna kula:

    Zrobiłam wczoraj i muszę przyznać,ze jest rewelacyjne.Mięciutkie,puszyste,wilgotne,przyjemnie czekoladowe.Prostota i szybkość wykonania-sprawia ,że to będzie mój nr 1 wśród murzynków.
    Bardzo dziękuję za przepis.Wiem,że zagości u mnie na stałe.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło i cieszę się, że smakował, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Justyns:

    Witam, czy można je upiec z mniejsza ilością cukru np. max połowa dawki z przepisu ? Dziękuje za odpowiedz.

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak 130g radziłabym dać, ale jeśli Pani nie przeszkadza że będzie mało słodkie to może Pani dać jeszcze mniej, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest
Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream

Top Blogi