postheadericon Szybkie ciasto czekoladowe


 
Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam i zapraszam na FILM
 
Przepis z filmem.
 

 

 
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
 
1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.

4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.

5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.

6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.

Udanych wypieków:)
 

 

Print Friendly

234 odpowiedzi do “Szybkie ciasto czekoladowe”

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak pozdrawiam

  • avatar Karmelka:

    witam, a co sądzi Pani o tym aby ciasto przepołowić i pomiędzy posmarować powidłami/dżemem wiśniowym? reszta bez zmian lub tez zastąpić mleczną czekoladę – czekoladą gorzką?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że wszystkie modyfikację są świetne, będzie pysznie może Pani przekładać, pozdrawiam serdecznie

  • avatar gosia:

    Witam
    A czy mogę dodać do ciasta mrożone wiśnie?

  • avatar Mała Cukierenka:

    trochę tak, ale proszę je położyć na wierzchu ciasta przed pieczeniem, pozdrawiam

  • avatar gosia:

    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz, pozdrawiam i życzę wesołych świąt :)

  • avatar Gosiak:

    Witam! Zastanawiam się czy zamiast maślanki mogę użyć jogurtu naturalnego? Mieszkam w Anglii gdzie z maślanką są problemy, pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że można użyć jogurtu naturalnego, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Andzia:

    Witam, czy da się jakoś zastąpić olej? Np margaryna? Zaczęłam robić ciasto i okazało się ze nie mam oleju

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można dać tyle samo roztopionej margaryny lub masła, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Anonim:

    Proste, pyszne i wilgotne. Wyszło idealne!!!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, pozdrawiam ciepło

  • avatar Ania:

    Witam,czy do ciasta mogę dodać rozpuszczoną czekoladę żeby było bardziej czekoladowe?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak pozdrawiam,

  • avatar Agata:

    Uwielbiam to ciasto. Szybko się je robi i za każdym razem wychodzi idealne :)

  • avatar asia:

    Witam, mam pytanie, czy owa polewa z roztopionej czekolady po całkowitym zastygnięciu na cieście nie zrobi się zbyt krucha i twarda co uniemożliwi ładne i estetyczne krojenie ciasta?? Jeżeli tak to jak można temu zapobiec?

  • avatar Mała Cukierenka:

    Agata: – miło mi Pani Agato,

    Asia: -wydaje mi się, że nie, nie miałam takiego problemu, jakby co można dodać trochę masła lub śmietanki 30% lub 36%

    pozdrawiam serdecznie

  • avatar weronika:

    czy zamiast maślanki mogę dodać śmietanę 12 %???

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak, pozdrawiam ciepło

  • To ciasto jest REWELACYJNE. Właśnie siedzi w piekarniku. To już chyba 4 raz, kiedy je robię i zawsze wychodzi świetnie :) jedyne co zmieniam to jogurt grecki zamiast maślanki, bo tu gdzie mieszkam nie można zdobyć większości przetworów mlecznych. Wielkie dzięki za przepis! :)

  • avatar Mika:

    Czy zamiast maślanki można użyć mleka ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    Mika: – myślę, że tak, powinno się udać,

    blackcandyproductions – ogromnie się cieszę:)

    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Justyna:

    Dziendobry nie mam opcji pieczenia góra dół jest termoobieg lub sama góra proszę o radę.

  • avatar Mała Cukierenka:

    to proszę piec na termoobiegu w temperaturze 160oC, pozdrawiam

  • avatar Miss Stick:

    Witam serdecznie :) Mam 14 lat i dopiero zaczynam uczyć sie gotować. Ogółem jest to moje pierwsze ciasto w życiu :P Przepis jest super! Ciasto wyszło wilgotne i pyszne :D Wszystkim smakowało ;) Pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Monika:

    Wlasnie chce go zrobic synowi na urodziny do przedszkola :-)
    Czy na 26cm tortownice po prostu zwiekszyc ilosc skladnikow o 50% ?

    pozdrawiam :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak, powiano być dobrze, pozdrawiam

  • avatar agaata:

    Mam w piekarniku tylko opcję dol. Do wyboru jeszcze prodiz. Boję się że w piekarniku się nie dopiecze. A może jednak da się to zrobić ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    wydaje mi się, że powinno się upiec w piekarniku, też kiedyś miałam piekarnik tylko z funkcją od dołu i ciasta się normalnie udawały, proszę go może tylko 10 minut dużej piec, pozdrawiam

  • avatar Anonim:

    co znaczy na najniższym stopniu piekarnika ( mam 14 lat) chodzi o temperature czy wysokość?

  • avatar Mała Cukierenka:

    jest napisane „na najniższym poziomie piekarnika” czyli na najniższej półce, wysokość, pozdrawiam

  • avatar piecpoludzku:

    witam,
    czy można z przepisu usunąć sodę?
    jak tak czy w takim razie dać więcej proszku do pieczenia?
    czy jak zamiast maślanki dam mleka to też 220 ml (maślanka jest gęstsza) czy trochę mniej żeby ciasto nie było za rzadkie np: mleka 200 ml?
    no i czy po takiej modyfikacji ciasto się uda czy będzie klapa?
    pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    bez sody proszę dodać 2 łyżeczki proszku i 200ml mleka, powinno się udać, pozdrawiam

  • avatar piecpoludzku:

    upiekłem zanim ukazała się odp:) tak zrobiłem 200 ml mleka a sodę dodałem bo się znalazła hehe,
    ciasto d..y nie urywa po prostu jest dobre jak większość murzynków oraz szybkie i tanie w wykonaniu…
    dzięki za info, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Jestem ambasadorem
Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga