Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą – Bardzo proste ciasteczka i niesamowicie szybkie w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki na ciasto i uformować kuleczki. Podczas pieczenia wspaniale pachnie masłem orzechowym w całym domu. Ciasteczka są interesujące w smaku i świetne dla wielbicieli masła orzechowego. Czujemy tylko jego intensywny smak i zapach, który przełamuje czekolada z nutką waniliową. Bardzo polecam… (przepis ze strony Food „Chocolate Chip Peanut Butter Ball Cookies”).

Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą
składniki na około 25 ciasteczek:
ciasto:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
5-6 kopiastych łyżek masła orzechowego
200g poszatkowanej gorzkiej czekolady 60% (połowę gorzkiej czekolady możemy zastąpić mleczną)
1 jajko
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
dodatkowo:
2-3 łyżki cukru

1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i dokładnie ze sobą wymieszać, najlepiej rękoma.

2. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze, następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Ciasteczka piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 10-12 minut.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

44 komentarze do “Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą”

  1. Moje ciasteczka właśnie się pieką , dodałam dwa jajka i ciasto fajnie się kleiło, zobaczę jak będą smakować,ale już nie mogę się doczekać bardzo lubię masło orzechowe, fajny szybki przepis ,dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Jaka powinna być konsystencja cista? Mi wyszło jak kruszonka i sporo się namęczyłam, żeby ulepić kuleczki :) W smaku są pyszne, chociaż mocno zbite i kruszą się od pierwszego kęsa.

    Odpowiedz
  3. nie miałam ciemnej czekolady więc zużyłam białą, ciastka WSPANIAŁE. piekłam o 10 minut dłużej, bo miałam wrażenie, że w środku nie dopiekły się :D

    Odpowiedz

Dodaj komentarz