Szklane serduszka „Landrynkowe”

Wiele osób pytało mnie, jak przygotować „landrynkowe serduszka”, którymi ozdobiłam „Ciasto mocno czekoladowe z prażonymi orzechami laskowymi (link)”. Postaram się więc w tym poście przedstawić to jak najlepiej.

szklane

Do ich przygotowania będziemy potrzebowali cukierków typu bon-bon. Takich cukierków użyłam również przy ciasteczkach z witrażem (link). Wydaje mi się, że do szklanych cukrowych ozdób są najlepsze, ponieważ trzymają kolor i dobrze smakują. Zwykłe landrynki trochę blakną.

szklane serduszka

Będziemy też potrzebowali parę foremek do ciasteczek (zwykłe, metalowe). Od wielkości foremki zależy, ile będziemy potrzebowali cukierków. Na średniej wielkości foremkę użyjemy około 1,5 cukierka. Na te najmniejsze serduszka wystarczy jeden.

szklane serduszka

Cukierki kroimy na kawałeczki, jak na zdjęciu poniżej.

szklane serduszka

Cukierkami wypełniamy foremki do wycinania ciasteczek, które powinny być ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pierwszym razem serduszka mogą nam wyjść za grube lub za cienkie, więc proszę się nie przejmować. Za drugim razem damy już odpowiednią ilość cukierków i uzyskamy piękne serduszka.

szklane serduszka

Foremki z cukierkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 5-8 minut, aż cukierki się roztopią. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

szklane serduszka

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy foremki do przestygnięcia (zostawiamy serduszka na blaszce).
Ostygnięte serduszka wypychamy bardzo delikatnie z foremek. Najlepiej przygotować je w dniu, w którym będziemy ich używać do dekoracji deseru.

szklane serduszka

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

12 komentarzy do “Szklane serduszka „Landrynkowe””

  1. przykro mi nie wiem czemu, robiłam te ozdoby parę razy i mnie nie nigdy nie wyciekło, jeśli chodzi o przechowywanie to tak do dwóch dni, bo zaczynają wilgotnieć, pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz