Szarlotka ze śmietaną

Szarlotka ze śmietaną 1

Bardzo soczysta szarlotka, w której spore kawałki jabłek zanurzone są w śmietankowym budyniu. Kruchy, słodki spód z masłem wspaniale podkreśla smak kremu z jabłkami. Przepyszna, ciekawa szarlotka, która jest jedną z moich ulubionych. Została zjedzona przez moich gości momentalnie :) Polecam… (przepis z gazety „Pyszne ciasta domowe” nr 2/2010)


Szarlotka ze śmietaną 2

Składniki:
200g mąki
100g schłodzonego masła
160g cukru
szczypta soli
3 jajka + 1 żółtko
250g śmietany
1kg jabłek
1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym bez cukru
parę kropli aromatu śmietankowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
sok 1 cytryny

Mąkę, pokrojone w kostkę masło, 80g cukru, żółtko oraz szczyptę soli zagnieść na gładkie ciasto (będzie dość kruche). Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki o grubości około 2cm i skropić sokiem z cytryny (wycięłam również z jabłek parę krążków, które ułożyłam na wierzchu ciasta).
Jajka, śmietanę, pozostały cukier, cukier waniliowy, parę kropli aromatu śmietankowego
i budyń śmietankowy, utrzeć na gładką masę (żeby nie było grudek).
Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i posypać mąką. Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim dno blaszki i brzegi (ciasto jest za kruche, żeby je rozwałkować). Na wierzchu poukładać jabłka i zalać je masą śmietanową. Piekłam w temperaturze 175oC na funkcji pieczenia góra-dół (bez termoobiegu) przez 60 minut. Przed podaniem brzegi ciasta można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)


Szarlotka ze śmietaną 3

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

43 komentarze do “Szarlotka ze śmietaną”

  1. Ciasto wyszło pyszne!!! Obawiam się że jak przyjdą zaraz goście to zniknie w mig i będziemy siedzieć przy pustym stole :( Mam tylko wrażenie że powinnam pokroić jabłka na trochę mniejsze kawałki tak do 1,5 cm i wyłożyć papierem tortownicę bo mi chyba troch e soku przeciekło. Ale i tak rewelacja. To juz kolejne ciasto z owocami (bo lubię mokre) z Pani strony które robię i wszystko się udaje i jest pyszne, nie jak z pozostałych stron. Gorąco pozdrawiam i czekam no nowe przepisy na ciacha z owocami.

    Odpowiedz
  2. Ciasto doskonałe, jak wszystkie przepisy z tej strony, które miałam okazję wypróbować. Zamiast śmietany, której mi zabrakło, dodałam jogurt typu greckiego i w niczym to nie przeszkodziło. Ciasto się udało i jest bardzo smakowite.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz