Szarlotka w kratkę na kruchym cieście

Bardzo smaczna szarlotka w kratkę na kruchym cieście z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej. Aromatyczna z cynamonem i odrobiną zmielonych goździków. Dosyć prosta w przygotowaniu, z piękną kratką na wierzchu prezentuje się wspaniale. Dzięki dodaniu smalcu ciasto jest bardziej wilgotne i miękkie, więc radzę go nie pomijać. Na chłodne wieczory z gorącą herbatą idealna, bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Szarlotka w kratkę na kruchym cieście

Szarlotka w kratkę na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto:
600g mąki pszennej (użyłam tortowej)
300g schłodzonego masła
200g cukru
100g smalcu
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
Nadzienie:
2kg umytych jabłek
150g cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki goździków
50g poszatkowanych orzechów włoskich (możemy zastąpić innymi bakaliami, na filmie dodałam rodzynki)
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub smażonej)
3 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania wymieszamy z odrobiną cukru wanilinowego

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.

2. Dodać posiekane, schłodzone masło i smalec lub zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto.

3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej (patrz FILM).

4. Większe ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 25 minut, aż troszkę się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Nadzienie:
5. Jabłka obrać, przepołowić i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić je na kawałki i przełożyć do garnka. Dodać cukier i przyprawy, wymieszać.

6. Jabłka postawić na gazie i smażyć przez około 5 minut, aż trochę zmiękną. Dodać mąkę pszenną, wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać orzechy, skórkę pomarańczową, wymieszać.

7. Gotowe nadzienie wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać (patrz FILM).

8. Pozostałe ciasto rozwałkować i powycinać radełkiem lub nożem paski o szerokości około 1,2cm. Poukładać je na wierzchu ciasta, robiąc kratkę (patrz FILM). Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C przez około 25-30 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

9. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Szarlotka w kratkę na kruchym cieście

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

34 komentarze do “Szarlotka w kratkę na kruchym cieście”

    • Zgadzam się za dużo tłuszczu nie dość, że masło to i smalec więc dla mnie zrobiła się paćka rozleciała.. Ciasto ogólnie jest dobre ale jest rozleciałe..powinno być sztywne.. Wszystko robiłam wedle przepisu pokolei.. Wyszło co wyszło rozwala się także nie polecam dawać tyle masła i smalcu..

      Odpowiedz
  1. 150g cukru do jabłek to trochę za dużo. Ja dodałam go mniej,a jabłka i tak są zbyt słodkie ;( Mimo tego super przepis, polecam! :-)

    Odpowiedz
  2. Robiłam już dwa razy. Pierwszy zgodnie z przepisem – robiłam kratkę. Za drugim razem ciasto na górze potarłam. Efekt smakowy identyczny a znacznie łatwiej się robiło. Bardzo dobry klasyk, aromatyczne i konkretne ciasto. Ta mąka w jabłkach mnie przeraziła, ale ma to sens bo jest zwarte i się nie rozpada.
    Polecam.

    Odpowiedz
  3. szarlotka najlepsza jaką jadłam, pierwsza została zjedzona przez moją rodzinę w jeden dzień, dzisiaj piekę kolejną a pachnie fantastycznie!!!! jest bardzo łatwa i szybka do upieczenia, polecam :)

    Odpowiedz
  4. Witam serdecznie! W sobotę upiekłam szarlotkę wg Pani przepisu i nie dotrwała do niedzieli!;-) A kruche ciasto już od zawsze będę robić w ten sposób, po prostu pyszne i delikatne!Dziękuję za wspaniałe pomysły i przepisy!

    Odpowiedz
  5. Dziś je upiekłam:-) Pyszne! Pochłonęłam dwa kawałki i gdyby nie późna pora zjadłabym jeszcze jeden! Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
  6. ciasto, na które czekałam !!!! jadłam je kiedyś u znajomych, warto wypróbować bo jest pyszne, kruche i delikatne do tego lody i bita śmietana mniam !!!! w niedzielę zagości na moim stole :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz