postheadericon Sernik z budyniem czekoladowym


 
Bardzo smaczny sernik na kruchym cieście z czekoladowym budyniem. Lekki, nie za słodki, dla mnie rewelacyjny. Dobrze wszystkie warstwy się ze sobą komponują, tworząc interesujący deser. Sernik pięknie pachnie śmietankowo i ciekawie wygląda. Jak wystygnie, dobrze się kroi i myślę, że nie jest trudny w przygotowaniu. Uważajmy tylko, żeby nie przypalić budyniu czekoladowego. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z kalendarza „Ciasta i torty” 2013).
 

 
Składniki:
Spód:
2 jajka
1 żółtko
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki zimnego masła
1/2 szklanki cukru
Masa budyniowa:
4 budynie czekoladowe bez cukru
4 szklanki mleka
4-5 łyżek cukru (dałam 4 łyżki cukru, jeśli wolimy słodsze proszę dać 5)
Masa serowa:
1/2 kg mielonego tłustego sera (użyłam gotowego sera na sernik)
1 szklanka cukru
4 jajka, osobno żółtka i białka
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
 
Masa budyniowa:
1. Z podanego mleka i cukru ugotować budynie (najlepiej w garnku z grubym dnem, żeby budyń się nie przypalił). Kiedy budyń zacznie się gotować, potrzymać go jeszcze 1 minutę na małym ogniu mieszając, żeby dobrze się ugotował. Następnie odstawić do ostygnięcia (budyń będzie bardzo gęsty).  

Spód:
2. Z podanych składników na spód zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.

3. Schłodzonym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić budyń.

Masa serowa:
4. Żółtka utrzeć z połową cukru (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać ser, budyń śmietankowy w proszku , aromat i wymieszać dokładnie  składniki na jednolitą masę.

5. Nastawić piekarnik na 180oC na funkcji góra-dół.

6. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier i miksować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.

7. Masę serową równomiernie rozłożyć na budyniu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)
 

Print Friendly

45 odpowiedzi do “Sernik z budyniem czekoladowym”

  • avatar Maja:

    mniam! smacznie wygląda, zjadłoby się :)

  • avatar haw:

    Wyglada przepysznie!

  • It looks wonderful! Those both chocolate pudding and cheescake layers sound so good!

  • ależ apetyczne ciacho!

  • Dla takiego kawałka zrobiłabym wszystko :) Mniam!

  • avatar gin:

    Wygląda wspaniale z tym budyniem :)

  • avatar cynimini:

    Dziękuję za przepis. Dziś upiekłam i wszystkim sernik bardzo smakował. Pozdrawiam

  • avatar Ewa:

    Ciasto jest przepyszne!!! Wspaniale pachnie, wygląda i smakuje :D a właściwie smakowało bo już wszystko zniknęło…więcej takich przepysznych przepisów :)

  • avatar Dominika:

    chciałabym upiec ten sernik ale nie wiem na jak dużą blachę przeznaczona jest ta ilość składników?? a nie chciałabym żeby było ich za mało :)

    z góry dzięki za odpowiedź

  • avatar Mała Cukierenka:

    Witam:)
    Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało,
    bardzo dziękuję za komentarze,

    przepis jest na blaszkę o wymiarach 25x35cm

    pozdrawiam ciepło

  • avatar Asia_B:

    Upiekłam! Wyszło pyszne. Dziękuję za dostarczanie inspiracji!
    Pozdrawiam.

  • avatar ala:

    witam jaki aparat wykorzystujesz do robienia zdjjęc!! sa piekne bardzo apteycznie wyglądaja pozdrawiam

  • avatar andzia:

    Dzisiaj upiekłam ten sernik . Był to mój pierwszy sernik w życiu . Bałam się czy mi się uda , ponieważ mój talent kulinarny ( a właściwie jego brak ) jest powszechnie znany . Sernik wyszedł przepyszny . Rodzina nie chciała uwierzyć , że zrobiłam go sama . Sądzili , że kupiłam lub zamówiłam u zaprzyjaźnionej Ślązaczki , która czasami dla nas piecze . W końcu uwierzyli . Dziękuję serdecznie za kolejny wspaniały przepis . Blog jest super . Dzięki zamieszczanym na nim przepisom i klarownym instrukcjom nawet ja uwierzyłam w swoje możliwości . Pozdrawiam .

  • avatar Mała Cukierenka:

    Gratulację, bardzo się cieszę:) oczywiście, że ma Pani talent, sam sernik przecież się nie upiekł,
    życzę kolejnych słodkich sukcesów:)
    pozdrawiam ciepło

  • avatar manna:

    Ciasto upiekłam w sobotę, na choćby jeden kawałek w poniedziałek do pracy nie miałam co liczyć. Rewelacja!

  • avatar Klaudia:

    Tydzień temu piekłam to ciasto i jak zawsze przepis genialny. Ciastko łatwe, szybkie i SMAAACZNE! :)
    Polecam

  • avatar emerytka:

    mam pytanie:do sera nie daje się masła?

  • avatar Mała Cukierenka:

    w tym przepisie nie,
    pozdrawiam

  • avatar karolina:

    Wygląda przepysznie!!! zamierzam upiec bo nie wydaje się dość trudny – chociaż z moim beztalenciem to kto wie ;) mam tylko pytanie.. pieczenie z termoobiegiem czy raczej na funkcji dolnej czy góra-dół? pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na nowe wspaniałe przepisy :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Witam:)
    Ja piekłam na funkcji góra-dół w 180oC na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut,
    pozdrawiam serdecznie i powodzenia

  • avatar Mariola:

    Mnie wyszedł trochę za suchy,jednak w jego smaku jest to c o ś.!;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    nie wiem czemu wyszedł suchy, bo mi właśnie wręcz przeciwnie, przy krojeniu nawet trochę woda ciekła, ale wydaje mi się, że to zależy od sera,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar wi:

    jej ile tu pyszności ;)

  • avatar Betti:

    Witam
    Chciałabym to ciasto zrobić z 1 kg sera, ile musiałabym użyć jajek i budyniu?

  • avatar Mała Cukierenka:

    Do masy serowej użyłabym 2 budynie śmietankowe i 6 jajek, tak myślę,
    pozdrawiam

  • avatar Joanna:

    ja też spróbowałam ten przepis – ciasto wyszło super!!. Polecam

  • avatar Aga:

    Musze przyznac ze to ciasto zrobilo u mnie ogromny apetyt:) robi go sie bardzo szybko a jeszcze szybciej zjada:)! Dziekujemy AGA i rodzina !

  • avatar Anonim:

    czy budyn ma byc zimny

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak w temperaturze pokojowej,
    pozdrawiam

  • avatar Jane:

    Wczoraj wieczorem go upiekłam, jestem ciekawa jak wyjdzie – ale pachnie niebiańsko, w całym domu się roznosi wspaniały, waniliowy zapach.

  • avatar Mała Cukierenka:

    mam nadzieję, że będzie smakowało, życzę smacznego
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar i;:

    Super przepis, nawet z moimi dwoma chuliganami w kuchni wyszedł rewelacyjnie:) Dziękuję:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    wspaniale, cieszę się:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Agnieszka:

    Upiekłam i wyszedł świetnie – super przepis i przede wszystkim prosty (mój pierwszy sernik w życiu :-) Czy ma Pani może przepis na sernik z masą makową? Lubię połączenie sernika z makiem – już nawet myślałam, żeby spróbować zastąpić budyń makiem, ale nie wiem, czy wyjdzie?

  • avatar Mała Cukierenka:

    mam taki przepis podaje link http://www.malacukierenka.pl/makowiec-z-serem.html
    i gratuluję pierwszego sernik pozdrawiam ciepło

  • avatar Kasia:

    upiekłam z nadzieją, że będzie coś innego dobrego. niestety się rozczarowałam. cisto wyszło zakalcowate, budyń twardy, sera ledwo co…
    sporo pracy, a efekt przeciętny.

  • avatar Ula:

    Upiekłam, wyszedł wspaniały, zniknął błyskawicznie ! Budyń był tak gęsty,że ciężko go było rozsmarować, ale po upieczeniu smakował jak czekoladowa pianka.
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam

  • avatar Anonim:

    Wlasnie upiekłam :) Wyszedł pyszny :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • […] View Recipe Preparation Instructions […]

  • avatar Krystyna:

    Pieklam dzisiaj i powiem szczerze że ciasto jest pycha . Wkrotce będę testować tort makowy z brzoskwiniami i sternika z makiem . Pychotka ♡♡ Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało:) dziękuję za komentarz i życzę smacznego!
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Paula:

    w ilu stopniach piec ciasto?

  • avatar Mała Cukierenka:

    pieczemy w 180oC na funkcji góra-dół, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl