Sernik z budyniem czekoladowym

Sernik z budyniem czekoladowym – Bardzo smaczny sernik na kruchym cieście z czekoladowym budyniem. Lekki, nie za słodki, dla mnie rewelacyjny. Dobrze wszystkie warstwy się ze sobą komponują, tworząc interesujący deser. Sernik pięknie pachnie śmietankowo i ciekawie wygląda. Jak wystygnie, dobrze się kroi i myślę, że nie jest trudny w przygotowaniu. Uważajmy tylko, żeby nie przypalić budyniu czekoladowego. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z kalendarza „Ciasta i torty” 2013).

Sernik z budyniem czekoladowym 1

Sernik z budyniem czekoladowym
Składniki:
Spód:
2 jajka
1 żółtko
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki zimnego masła
1/2 szklanki cukru
Masa budyniowa:
4 budynie czekoladowe bez cukru
4 szklanki mleka
4-5 łyżek cukru (dałam 4 łyżki cukru, jeśli wolimy słodsze proszę dać 5)
Masa serowa:
1/2 kg mielonego tłustego sera (użyłam gotowego sera na sernik)
1 szklanka cukru
4 jajka, osobno żółtka i białka
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Masa budyniowa:
1. Z podanego mleka i cukru ugotować budynie (najlepiej w garnku z grubym dnem, żeby budyń się nie przypalił). Kiedy budyń zacznie się gotować, potrzymać go jeszcze 1 minutę na małym ogniu mieszając, żeby dobrze się ugotował. Następnie odstawić do ostygnięcia (budyń będzie bardzo gęsty).

Spód:
2. Z podanych składników na spód zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.

3. Schłodzonym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić budyń.

Masa serowa:
4. Żółtka utrzeć z połową cukru (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać ser, budyń śmietankowy w proszku , aromat i wymieszać dokładnie składniki na jednolitą masę.

5. Nastawić piekarnik na 180°C na funkcji góra-dół.

6. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier i miksować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.

7. Masę serową równomiernie rozłożyć na budyniu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Sernik z budyniem czekoladowym 2

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Chatka Baby Jagi – Prosty sernik bez pieczenia

Ciasto Świąteczny Przekładaniec z Serem i Jabłkami

Sernik kawowy z czekoladą

PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO

Prosty sernik na zimno z truskawkami

Sernik z masłem orzechowym i polewą czekoladową

71 komentarzy do “Sernik z budyniem czekoladowym”

  1. Mam dwa pytania. Pierwsze to czy sernik po upieczeniu nie powinien stygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami? Drugie, czy te proporcje można zrobić w tortownicy 24cm?

    Odpowiedz
  2. Sernik wyszedł pyszny. Wysoki. Efektowny. Piekłam go jednak 1h 15 minut, bo w blaszce na dolnym poziomie piekarnika za nic nie chciał się zarumienić. Rada dla niecierpliwych łasuchów: nie wyjadajcie gorącego sernika z blachy, bo podgrzany budyń wypłynie ;) Dziękuję za kolejny wspaniały przepis.

    Odpowiedz
  3. Mi ciasto nie chciało się zlepić….cały czas się kruszylo nie wiem czemu. W rezultacie wylepilam właśnie taką kruszonką i przygniotlam zobaczymy co z tego wyjdzie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz