postheadericon Sernik na zimno z jagodami





Uwielbiam jagody, ich smak, piękny kolor i niesamowity zapach. Cudownie smakują z bitą śmietaną, zawsze przypominają mi wakacje nad morzem i gofry. Dzisiaj zapraszam na przepyszny, bardzo jagodowy sernik o fantastycznym kolorze. Delikatny,  na kruchym spodzie z pełnoziarnistych ciastek. Kremowy i aromatyczny. Wspaniale smakuje z waniliową bitą śmietaną i świeżymi jagodami. Jest łatwy do zrobienia, więc raczej nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. Mój sernik jest wysoki, ponieważ użyłam małej tortownicy 20cm z wysokim brzegiem 9cm, sugeruję jednak tortownicę o średnicy 24cm. Polecam…(przepis z kalendarza „Poradnika domowego 2011″)



składniki:
spód:
100g pokruszonych, pełnoziarnistych ciastek
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
7 łyżek stopionego masła
kilka kropli aromatu waniliowego
masa:
40g żelatyny
1/3 szklanki wody
400g śmietankowego twarożku naturalnego
250ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 szklanki jagód umytych i osączonych
dodatkowo:
250ml śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka jagód



Spód:
1. Wymieszać razem pokruszone ciastka, płatki owsiane, cukier sól, roztopione masło i parę kropli aromatu waniliowego. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm (lub jak ja 20cm, ale z wysokim brzegiem 9cm). Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg i piec przez około 12-15minut. Odstawić do ostygnięcia.

Masa:
2. Żelatynę namoczyć w około 1/3 szklanki wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści.

3. Wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny.

4. Jagody zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała (uwaga!! będzie to trwało bardzo krótką chwilę). Przełożyć jagodową masę na podpieczony spód i wstawić na noc do lodówki.

Wierzch:
5. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Udekorować nią wierzch sernika i posypać jagodami.

Udanych wypieków :)


 
Blueberry Cheesecake

Ingredients
Crust:
100g crushed whole wheat cookies (store bought or home-made)
1/2 cup instant oatmeal
3 tablespoons of brown sugar
pinch of salt
7 tablespoons unsalted butter, melted
few drops of vanilla extract
For the filling:
40g powdered gelatine
1/4 cup water
400g cream cheese, softened
250ml heavy cream 30%
1 cup sugar (if you like more sweet add more sugar)
1 tablespoon lemon juice
3 cups blueberries, washed and drained
For the topping:
250ml heavy cream 30%
3 teaspoons of vanilla sugar
1 cup blueberries, washed and drained
 
Crust:
1. Mix together crushed cookies, oatmeal, sugar, salt, butter and vanilla. Press into the base of a 20cm round x 9cm (8”x 3½”) springform pan and bake at 350°F (180°C) for 12-15 minutes. Remove from an oven and cool completely at room temperature.
 
Filling:
2. Soak the gelatin in a 1/4 cup cold water (for about 10 minutes), and then put on a fire and warp up,stirring, until dissolved.

3. Mix together cheese, heavy cream, sugar and lemon juice.

4. Puree blueberries in a food processor(a blenderwill work fine) and mix with cream cheese mixture.

5. Start stirring cheese mixture slowly, while pouring the warm gelatin, after ingredients have combined, let it stand for a few minutes until it start thickens.
Now spoon over the mixture evenly into the chilled base, smooth the surface and refrigerate for about 4-5 hours, but best to leave overnight.
Before you unlock the spring form pan, run a knife around the edge of the cheesecake.

 
Topping:
6. Whip the heavy cream with vanilla sugar. Cover top of the blueberry cheesecake with whipped cream and blueberries.

Enjoy:)
 

Print Friendly

192 odpowiedzi do “Sernik na zimno z jagodami”

  • avatar beti:

    Zawsze jak robiłam sernik na zimno tylko taki biały bez borówek dawałam serek homogenizowany ale waniliowy, czy tutaj do borówek też takiego można użyć?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że spokojnie można dodać taki serek, tylko wtedy proszę może dodać mniej cukru, żeby nie było za słodkie,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Dagmara:

    REWELACJA!!! użyłam zamiast jagód malin i sernik wyszedł super pyszotka;)

  • avatar Karina:

    jak sie patrzy na Pani przepisy, to az dech zapiera, piekne, napewno skorzystam:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) i zachęcam, pozdrawiam serdecznie

  • avatar GosiaZ:

    Co za piękna słodkość na pewno jeszcze lepiej smakuje jak wygląda….:) A właśnie mam pytanie odnośnie wyglądu Jak Pani to robi ze brzegi torciku są idealne!!! Ja zawsze „pokaleczę”(a bardzo staram się aby tego nie zrobić ;) ) gdy obrysowuje brzegi nożem. Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    używam cienkiego noża, już takiego bardzo zużytego:) i mocno dociskam do ścianek tortownicy,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar sylwia:

    hej dzis chce zrobic ten torcik jagody mam mrozone ale niemoglam dostac ciastek pelnoziarnistych mam herbatniki czy moge je wykorzystac .prosze o odpowiedz(twoje przepisy sa swietne boskie przepyszne itd ):)

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak tylko spód może wyjść trochę twardy, mi się tak parę razy zdarzyło jak robiłam na herbatnikach, ale dodajemy jeszcze płatki owsiane, więc powinno być dobrze,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Ola:

    Sernik pyszny i robi mega wrażenie, znika błyskawicznie :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Andzia:

    Czy sprawdzi się ta masa jako masa do tortu ? Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    taka do przełożenia między biszkopty myślę, że tak, nawet można dać trochę mniej żelatyny wtedy, ale na boki dałabym inny krem, pozdrawiam

  • avatar Pat:

    wygląda pysznie :)
    Ja robiłam dziś na zimno z brzoskwiniami , ale tym razem zrobię właśnie taki z jagodami :)

  • avatar Jepp:

    Czy cukier brązowy można zastąpić zwykłym cukrem? Wygląda przepysznie! :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można, pozdrawiam

  • avatar agula:

    Czy mozna jagody zastapic truskawkami?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Kay:

    Is there any way I could get this recipe in English? It looks delicious!

  • avatar Nati:

    Wyszedł wspaniale, wszystkim smakował, świetny przepis!

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakował, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Suwak:

    Gorąco polecam dodać do spodu ciasta ziarna sezamu. Przepyszne!!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    dziękuję za radę, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie

  • avatar malycukiernik:

    Masa sernikowa nie chcę zgęstnieć. Co robić?

  • avatar Mała Cukierenka:

    wstawić na dłużej do lodówki lub dodać więcej rozpuszczonej żelatyny, pozdrawiam

  • avatar JW:

    czy śmietanę do masy ubić czy wlać płynną ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    wlać płynną, pozdrawiam

  • avatar kasia 101:

    Bardzo dobre ciacho, polecam. Mam tylko pytanie o spód – zrobiłam wg przepisu i nie chciało mi się skleić – dałam te 7 łyżek stopionego masła, po podpieczeniu nadal było niezespolone, przy krojeniu spód jest po prostu sypki (co nie szkodzi, wręcz myślałam żeby obsypać tymi ciastkami górę), ciekawa jestem dlaczego taki się zrobił?(ciastka były z mąki owsianej bo nie było pełnoziarnistych).Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    przykro mi że ten spód się tak rozpadł, jakby za masło masła, pozdrawiam

  • avatar eta:

    czy na standardową dużą prostokątną blachę użyć podwójną porcję produktów, czy wystarczy 1,5?

  • avatar Mała Cukierenka:

    wydaje mi się, że 1,5 wystarczy, pozdrawiam

  • avatar Martyna:

    Można dać serek homogenizowany naturalny?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak pozdrawiam

  • Czy można dodać mrożone jagody ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak tylko proszę je dobrze rozmrozić, pozdrawiam

  • avatar angelika:

    Witam czy mozna zastosowac biszkopt kupny ze sklepu??

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak pozdrawiam serdecznie

  • avatar Julia:

    Wygląda pysznie, szkoda że produktów brak :(

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream