postheadericon Sernik na zimno z jagodami



For english version pelase click



Uwielbiam jagody, ich smak, piękny kolor i niesamowity zapach. Cudownie smakują z bitą śmietaną, zawsze przypominają mi wakacje nad morzem i gofry. Dzisiaj zapraszam na przepyszny, bardzo jagodowy sernik o fantastycznym kolorze. Delikatny,  na kruchym spodzie z pełnoziarnistych ciastek. Kremowy i aromatyczny. Wspaniale smakuje z waniliową bitą śmietaną i świeżymi jagodami. Jest łatwy do zrobienia, więc raczej nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. Mój sernik jest wysoki, ponieważ użyłam małej tortownicy 20cm z wysokim brzegiem 9cm, sugeruję jednak tortownicę o średnicy 24cm. Polecam…(przepis z kalendarza „Poradnika domowego 2011″)



składniki:
spód:
100g pokruszonych, pełnoziarnistych ciastek
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
7 łyżek stopionego masła
kilka kropli aromatu waniliowego
masa:
40g żelatyny
1/3 szklanki wody
400g śmietankowego twarożku naturalnego
250ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 szklanki jagód umytych i osączonych
dodatkowo:
250ml śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka jagód



Spód:
1. Wymieszać razem pokruszone ciastka, płatki owsiane, cukier sól, roztopione masło i parę kropli aromatu waniliowego. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm (lub jak ja 20cm, ale z wysokim brzegiem 9cm). Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg i piec przez około 12-15minut. Odstawić do ostygnięcia.

Masa:
2. Żelatynę namoczyć w około 1/3 szklanki wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści.

3. Wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny.

4. Jagody zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała (uwaga!! będzie to trwało bardzo krótką chwilę). Przełożyć jagodową masę na podpieczony spód i wstawić na noc do lodówki.

Wierzch:
5. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Udekorować nią wierzch sernika i posypać jagodami.

Udanych wypieków :)

Print Friendly

166 odpowiedzi do “Sernik na zimno z jagodami”

  • avatar logan:

    Czy moze być serek homogenizowany naturalny?dziękuję, pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak może być, pozdrawiam

  • avatar beti:

    Zawsze jak robiłam sernik na zimno tylko taki biały bez borówek dawałam serek homogenizowany ale waniliowy, czy tutaj do borówek też takiego można użyć?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że spokojnie można dodać taki serek, tylko wtedy proszę może dodać mniej cukru, żeby nie było za słodkie,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Dagmara:

    REWELACJA!!! użyłam zamiast jagód malin i sernik wyszedł super pyszotka;)

  • avatar Karina:

    jak sie patrzy na Pani przepisy, to az dech zapiera, piekne, napewno skorzystam:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) i zachęcam, pozdrawiam serdecznie

  • avatar GosiaZ:

    Co za piękna słodkość na pewno jeszcze lepiej smakuje jak wygląda….:) A właśnie mam pytanie odnośnie wyglądu Jak Pani to robi ze brzegi torciku są idealne!!! Ja zawsze „pokaleczę”(a bardzo staram się aby tego nie zrobić ;) ) gdy obrysowuje brzegi nożem. Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    używam cienkiego noża, już takiego bardzo zużytego:) i mocno dociskam do ścianek tortownicy,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar sylwia:

    hej dzis chce zrobic ten torcik jagody mam mrozone ale niemoglam dostac ciastek pelnoziarnistych mam herbatniki czy moge je wykorzystac .prosze o odpowiedz(twoje przepisy sa swietne boskie przepyszne itd ):)

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak tylko spód może wyjść trochę twardy, mi się tak parę razy zdarzyło jak robiłam na herbatnikach, ale dodajemy jeszcze płatki owsiane, więc powinno być dobrze,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Ola:

    Sernik pyszny i robi mega wrażenie, znika błyskawicznie :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Andzia:

    Czy sprawdzi się ta masa jako masa do tortu ? Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    taka do przełożenia między biszkopty myślę, że tak, nawet można dać trochę mniej żelatyny wtedy, ale na boki dałabym inny krem, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest
Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream

Top Blogi