Rożki kokosowe

Rożki kokosowe – Dzisiaj upiekłam smaczne, kruche ciasteczka z dodatkiem wiórków kokosowych. Ładnie pachną wanilią i świetnie smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, tylko trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „ Ciasta siostry Anieli”).

Rożki kokosowe
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
200g schłodzonej margaryny lub masła
130g cukru pudru
120g wiórków kokosowych
2 żółtka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania, około 3 łyżki (można go wymieszać z 1 łyżeczką cukru wanilinowego)

1. Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy na 45 minut do lodówki.

2. Następnie odrywamy po kawałku ciasta, formujemy w dłoniach rulonik i formujemy rożki zaginając końce ku sobie.

3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odległości. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół) przez około 17 minut.

4. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Udanych wypieków:)

Rożki kokosowe

Print Friendly, PDF & Email

17 komentarzy do “Rożki kokosowe”

Dodaj komentarz