postheadericon Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami


Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…

Zapraszam na FILM




Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.

2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.

3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.

5. Keksówkę 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150oC na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.

Udanych wypieków:)




Print Friendly

248 odpowiedzi do “Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami”

  • avatar Alicja:

    Ciasto jest fantastyczne, nie wymaga żadnego doświadczenia i wszystkim smakuje do ostatniego okruszka. Z pewnością będę stałym gościem twojej strony, podobnie jak moja koleżanka, od której dostałam ten adres. Pozdrawiam i życzę powodzenia

  • avatar Alicja:

    Zapomniałam dodać, że piękny zapach wypełnia cały dom :)

  • Przymierzam się do zrobienia tego ciasta – czy na wierzch polewa czekoladowa z orzeszkami będzie pasowała? :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    jak najbardziej, pozdrawiam:)

  • avatar Ela:

    Rewelacyjne ciasto :-) Zniknęło od razu po upieczeniu.Polecam wszystkim niezdecydowanym!Do kawy na drugie śniadanie nie ma nic lepszego:-)

  • avatar Kamilla:

    Wygląda sssssssssssmakowicie, upiekę je na wielkanoc.
    POGODNYCH I SŁODKICH ŚWIĄT !!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Dziękuję, życzę smacznego i Wesołych Świąt:) pozdrawiam serdecznie!

  • uwielbiam słodkosci i ciasta

  • avatar PePe:

    Od świąt wielkanocnych zrobiłem je już trzeci raz… Wychodzi znakomicie, wszystkim bardzo smakuje. Pozdrawiam. :-)

  • avatar Olga:

    właśnie upiekłam – zapach i smak rewelacyjny ! :)

  • avatar MartaZ:

    Ja polałam je dodatkowo polewą z czekolady ciasto niebo w gębie:)

  • avatar Kasia:

    Zawsze sceptycznie podchodzę do sformułowań: „jest wilgotne, puszyste, delikatne” bo różnie to bywa, ale tu wszystko się sprawdziło, nawet po dwóch dniach ciasto jest super. Strasznie mi posmakowało i na pewno ciacho będzie często gościło na moim stole :) Dodam że raz miałam tylko pół szklanki śmietany i brak dopełniłam jogurtem naturalnym i też wyszło idealne.
    Polecam!!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo dziękuję i cieszę się, że ciasto smakuje, życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Gaga:

    Witam ponownie :-) mam kolejne dwa pytania :-). Czy zamiast śmietany mogę dodać jogur? I drugie pytanie czy cukier, który będą mieszała z tym cynamonem może być brązowy czy to musi być biały cukier?

  • avatar Mała Cukierenka:

    może Pani dodać jogurt i cukier może być brązowy jak najbardziej, pozdrawiam serdecznie

  • avatar mieciu:

    witam :) a 520 g mąki to inaczej 2 szkl i niecała połowa z trzeciej , a cukier niecala szklanka(170g) ? dopiero się ucze i nie ogarniam gramów :(

  • avatar Mała Cukierenka:

    jeśli chodzi o cukier to się zgadza, ale jeśli chodzi o mąkę to 3 szklanki, szklanka mąki to około 170g, pozdrawiam

  • avatar ola:

    Dzien dobry, te 120 ml oleju to ile mniej wiecej szklanki/lyzek?
    A czy sode mozna zastapic proszkiem do pieczenia?
    Pozdrawiam :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    120ml oleju to połowa szklanki, można sodę zastąpić proszkiem, pozdrawiam

  • avatar ola:

    Dziekuje! Bardzo fajny i szybki przepis,ciasto wyglada super, w smaku troche dziwnie,nie wiem czy to nie przez olej (uzylam pozyczonego,nie wiem do konca czy byl dobry). Czy ewentualnie mozna uzyc masla w zamian?
    Bardzo fajna strona,bede czesto tu zagladac :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

  • avatar Mała Cukierenka:

    można użyć masła, cieszę się, że będzie Pani zaglądać! pozdrawiam serdecznie

  • avatar Sylka:

    Wygląda smakowicie mniam ;)
    Mam pytanie czy zamiast zwykłej mąki można dać pełnoziarnistą czy razową? Ile mżna dać masła zamiast oleju? Czy można również zastąpić oliwą?
    Będę wdzięczna za odpowiedzi

    Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że można dodać pełnoziarnistą, ale najlepiej dodać ją pół na pół ze zwykłą,
    nie wiem ile to będzie oleju, oliwa ma specyficzny smak, więc wydaje mi się, że może „zepsuć” ciasto, pozdrawiam

  • avatar Lemoncurd:

    Proste i dobre ciasto. Bardzo wszystkim smakowało. Polecam.

  • avatar Renia:

    Dziekuje, przepis prosty , ciasto doskonale. Pieklam kilka razy. Make mieszam z wieloziarnista , dodaje troszke mielonego lnu i starta skorke pomaranczowa. Cukier brazowy jasny.Pycha. Pozdrowienia

  • avatar Aguś:):

    mam pytanie. czy zamiast cukru można użyć tylko miodu?

  • avatar Mała Cukierenka:

    hm… można spróbować, ale dałabym pół na pół, pozdrawiam

  • avatar łasuch:

    Ciasto pyszne! zamiast rodzynek dodałam żurawinę. Bardzo proste w przygotowaniu. Ms tylko jedną wadę: za długo się czeka ąż się upiecze :) bo od razu by się chciało zjeść jak tylko zaczyna unosić się zapach w mieszkaniu :)

  • avatar Kasia M.:

    A co jeśli nie mogę dodać sody? Wyjdzie to ciasto? Robiłaś może bez dodania sody?

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ja nie robiłam bez sody, więc nie wiem czy się uda, pozdrawiam

  • avatar Kasia:

    A ja robilam wszystko zgodnie z przepisem i ciasto po 40 min wyplywa mi z formy, uzylam jak w przepisie keksówke 30x12cm. Mozna piec np w tortownicy albo kwadratowej formie? Pozdrawiam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi przykro, że się nie udało, można piec w tortownicy albo kwadratowej formie, pozdrawiam serdecznie

  • avatar dala:

    Czy ciasto można też piec bez termoobiegu na funkcji góra-dół? Na ile stopni trzeba wtedy nastawić piekarnik? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    można na funkcji góra-dół w temperaturze 170oC, pozdrawiam

  • avatar Iga:

    Rewelacyjne ciasto :) zamiast rodzynek dalam jablka i wyszedl przepyszny
    Pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Żaba:

    Czy ciasto powinnam piec do suchego patyka? :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak do suchego :) pozdrawiam

  • avatar Basia:

    Ciasto wygląda cudownie. Smakuje pewnie jeszcze lepiej. Ale ja mam problem. Nie mam wagi. Wolałabym , aby składniki były podane w łatwiejszych miarach: szklanki, łyżeczki. Może kiedyś spróbuje. Pozdrawiam

  • avatar Ania:

    Upieklam dzisja to ciasto jest fenomenalne a w całym domu pachnie cynamonem!!!

  • avatar Caligo:

    Waga nie jest konieczna. Wystarczy zakupić plastikową miarkę (pojemnik). Bardzo praktyczny przedmiot – korzystałam z niego podczas przygotowywania wczoraj tego ciasta, co znacznie przyspieszyło prace :-)
    Ciasto jest pyszne, wilgotne (moje trochę za bardzo, bo piekłam bez termoobiegu i dopiero teraz doczytałam w komentarzach, że temperatura powinna być wówczas nieco wyższa).
    Brązowy cukier sprawdził się świetnie. Na pewno też można śmietanę zastąpić jogurtem albo maślanką, oby nie w wersji light ;-)
    Dziękuję za przepis, pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało, dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Dalia:

    Przepis jest genialny. Zamiast rodzynek dałam żurawinę. Mąkę – pół na pół zwykłą i pełnoziarnistą. Piekłam na funkcji góra-dół w temperaturze 170 stopni. Wszystko pięknie się udało. Dzięki za świetny przepis.

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:)
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Kasia:

    Dzisiaj upiekłam z moim dwuletnim synkiem:) Zrobiłam na tortownicy, góra-dół 170 stopni. Proszek do pieczenia pomieszałam z sodą, śmietanę z jogurtem, bo nie miałam idealnych proporcji. Wyszło super, pięknie wyrosło. Następnym razem chciałabym spróbować z jabłkami zamiast rodzynek :) dziękuję za fajny przepis, idealny do zrobienia ciasta z moim Kubusiem :) pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Alastor:

    Ja zrobiłem je dziś drugi raz, udało się, ale wyszło dosyć wilgotne mimo, że piekłem je aż 75 minut, może dodawać mniej oleju? U Pani wyrosło ono bardziej,a wszystko skrupulatnie odmierzyłem.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Może mam trochę inną foremkę, to dobrze że jest wilgotne, ale nie zakalec, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

FILMY i INSTAGRAM
Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga