postheadericon Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami


Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…

Zapraszam na FILM




Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.

2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.

3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.

5. Keksówkę 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150oC na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.

Udanych wypieków:)




Print Friendly

217 odpowiedzi do “Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami”

  • avatar Alicja:

    Ciasto jest fantastyczne, nie wymaga żadnego doświadczenia i wszystkim smakuje do ostatniego okruszka. Z pewnością będę stałym gościem twojej strony, podobnie jak moja koleżanka, od której dostałam ten adres. Pozdrawiam i życzę powodzenia

  • avatar Alicja:

    Zapomniałam dodać, że piękny zapach wypełnia cały dom :)

  • Przymierzam się do zrobienia tego ciasta – czy na wierzch polewa czekoladowa z orzeszkami będzie pasowała? :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    jak najbardziej, pozdrawiam:)

  • avatar Ela:

    Rewelacyjne ciasto :-) Zniknęło od razu po upieczeniu.Polecam wszystkim niezdecydowanym!Do kawy na drugie śniadanie nie ma nic lepszego:-)

  • avatar Kamilla:

    Wygląda sssssssssssmakowicie, upiekę je na wielkanoc.
    POGODNYCH I SŁODKICH ŚWIĄT !!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Dziękuję, życzę smacznego i Wesołych Świąt:) pozdrawiam serdecznie!

  • uwielbiam słodkosci i ciasta

  • avatar PePe:

    Od świąt wielkanocnych zrobiłem je już trzeci raz… Wychodzi znakomicie, wszystkim bardzo smakuje. Pozdrawiam. :-)

  • avatar Olga:

    właśnie upiekłam – zapach i smak rewelacyjny ! :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:)
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar MartaZ:

    Ja polałam je dodatkowo polewą z czekolady ciasto niebo w gębie:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Kasia:

    Zawsze sceptycznie podchodzę do sformułowań: „jest wilgotne, puszyste, delikatne” bo różnie to bywa, ale tu wszystko się sprawdziło, nawet po dwóch dniach ciasto jest super. Strasznie mi posmakowało i na pewno ciacho będzie często gościło na moim stole :) Dodam że raz miałam tylko pół szklanki śmietany i brak dopełniłam jogurtem naturalnym i też wyszło idealne.
    Polecam!!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo dziękuję i cieszę się, że ciasto smakuje, życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Gaga:

    Witam ponownie :-) mam kolejne dwa pytania :-). Czy zamiast śmietany mogę dodać jogur? I drugie pytanie czy cukier, który będą mieszała z tym cynamonem może być brązowy czy to musi być biały cukier?

  • avatar Mała Cukierenka:

    może Pani dodać jogurt i cukier może być brązowy jak najbardziej, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream