Translate
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

postheadericon Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami


Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…

Zapraszam na FILM




Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.

2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.

3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.

5. Keksówkę 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150oC na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.

Udanych wypieków:)




Print Friendly

270 komentarzy do “Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami”

  • avatar Ania:

    Potwierdzam, ciasto pyszne! Mało skomplikowane i znika w mgnieniu oka! Kolejne ciasto wyszło rewelacyjnie ;-) Teraz czas na coś bardziej skomplikowanego i na pewno dam znać czy się udało ! Pozdrawiam i dziękuję :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę:) dziękuję i życzę smacznego! pozdrawiam ciepło

  • avatar LASUCH:

    Szału nie ma, ale fajne bo szybko się robi :) Wypróbuję jeszcze nie jeden przepis. Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, również pozdrawiam :)

  • avatar Tamara:

    Poproszę podać ile tych gramowych produktów jest na szklanki bo bym chciała na weekend to ciasto zrobić, a nie wiem ile to jest , nie mam wagi w domu . Pozdrawiam :)

  • avatar Tamara:

    aha….120 ml oleju to też nie wiem ile to w szklance lub ile łyżek ? …przepraszam za kłopot

  • avatar czercz:

    W sobotę upiekłem, bardzo dobre tylko bardzo gęste u mnie było po wymieszaniu składników. Jeden minus sodą pachnie, ale można temu zaradzić gasząc sodę octem, następnym razem tak zrobię.

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz i radę, pozdrawiam serdecznie

  • avatar mamuska:

    Piekłam je wielokrotnie. Jest pyszne, wilgotne, bardzo długo zachowuje świeżość. Robi sie ekspresowo, pieknie wyrasta. Bardzo polecam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło

  • avatar dorka:

    no i znowu w piekarniku . szybkie smaczne i duza porcja

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, życzę smacznego! pozdrawiam

  • avatar Grazyna:

    Halo, ciasto wyglada bardzo smacznie. Prosze tylko o podanie ile g poszczegolnych skladnikow miesci sie w pani szklance.
    Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    używam szklanki o pojemności 250ml, pozdrawiam

  • avatar gość:

    Wyszło nam płynne lub półpłynne. Co robić?

  • avatar Mała Cukierenka:

    upiec, pozdrawiam

  • avatar gość:

    Baaaaardzo dowcipne.

    Wyszło takie PO UPIECZENIU, zakładając, że było to nieporozumienie, a nie celowa złośliwość.

  • avatar Mała Cukierenka:

    przykro mi, że się nie udało, pozdrawiam serdecznie

  • avatar gość:

    A moje pytanie brzmi:

    Gdybym miała je robić następnym razem, co należy zrobić, żeby się udało?

    Czegoś wziąć może mniej, czegoś więcej? Inne pomysły?

    Mam nadzieję, że piszę wystarczająco zrozumiale.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Nie wiem czemu Pani się nie udało, proszę trzymać się przepisu, krótko wymieszać ciasto i może trochę dłużej piec, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
FILMY i INSTAGRAM
ZDROWA ŚRODA

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga