postheadericon Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami


Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…

Zapraszam na FILM




Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.

2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.

3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.

5. Keksówkę 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150oC na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.

Udanych wypieków:)




Print Friendly

225 odpowiedzi do “Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami”

  • avatar Alicja:

    Ciasto jest fantastyczne, nie wymaga żadnego doświadczenia i wszystkim smakuje do ostatniego okruszka. Z pewnością będę stałym gościem twojej strony, podobnie jak moja koleżanka, od której dostałam ten adres. Pozdrawiam i życzę powodzenia

  • avatar Alicja:

    Zapomniałam dodać, że piękny zapach wypełnia cały dom :)

  • Przymierzam się do zrobienia tego ciasta – czy na wierzch polewa czekoladowa z orzeszkami będzie pasowała? :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    jak najbardziej, pozdrawiam:)

  • avatar Ela:

    Rewelacyjne ciasto :-) Zniknęło od razu po upieczeniu.Polecam wszystkim niezdecydowanym!Do kawy na drugie śniadanie nie ma nic lepszego:-)

  • avatar Kamilla:

    Wygląda sssssssssssmakowicie, upiekę je na wielkanoc.
    POGODNYCH I SŁODKICH ŚWIĄT !!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Dziękuję, życzę smacznego i Wesołych Świąt:) pozdrawiam serdecznie!

  • uwielbiam słodkosci i ciasta

  • avatar PePe:

    Od świąt wielkanocnych zrobiłem je już trzeci raz… Wychodzi znakomicie, wszystkim bardzo smakuje. Pozdrawiam. :-)

  • avatar Olga:

    właśnie upiekłam – zapach i smak rewelacyjny ! :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:)
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar MartaZ:

    Ja polałam je dodatkowo polewą z czekolady ciasto niebo w gębie:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Kasia:

    Zawsze sceptycznie podchodzę do sformułowań: „jest wilgotne, puszyste, delikatne” bo różnie to bywa, ale tu wszystko się sprawdziło, nawet po dwóch dniach ciasto jest super. Strasznie mi posmakowało i na pewno ciacho będzie często gościło na moim stole :) Dodam że raz miałam tylko pół szklanki śmietany i brak dopełniłam jogurtem naturalnym i też wyszło idealne.
    Polecam!!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo dziękuję i cieszę się, że ciasto smakuje, życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Gaga:

    Witam ponownie :-) mam kolejne dwa pytania :-). Czy zamiast śmietany mogę dodać jogur? I drugie pytanie czy cukier, który będą mieszała z tym cynamonem może być brązowy czy to musi być biały cukier?

  • avatar Mała Cukierenka:

    może Pani dodać jogurt i cukier może być brązowy jak najbardziej, pozdrawiam serdecznie

  • avatar mieciu:

    witam :) a 520 g mąki to inaczej 2 szkl i niecała połowa z trzeciej , a cukier niecala szklanka(170g) ? dopiero się ucze i nie ogarniam gramów :(

  • avatar Mała Cukierenka:

    jeśli chodzi o cukier to się zgadza, ale jeśli chodzi o mąkę to 3 szklanki, szklanka mąki to około 170g, pozdrawiam

  • avatar ola:

    Dzien dobry, te 120 ml oleju to ile mniej wiecej szklanki/lyzek?
    A czy sode mozna zastapic proszkiem do pieczenia?
    Pozdrawiam :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    120ml oleju to połowa szklanki, można sodę zastąpić proszkiem, pozdrawiam

  • avatar ola:

    Dziekuje! Bardzo fajny i szybki przepis,ciasto wyglada super, w smaku troche dziwnie,nie wiem czy to nie przez olej (uzylam pozyczonego,nie wiem do konca czy byl dobry). Czy ewentualnie mozna uzyc masla w zamian?
    Bardzo fajna strona,bede czesto tu zagladac :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

  • avatar Mała Cukierenka:

    można użyć masła, cieszę się, że będzie Pani zaglądać! pozdrawiam serdecznie

  • avatar Sylka:

    Wygląda smakowicie mniam ;)
    Mam pytanie czy zamiast zwykłej mąki można dać pełnoziarnistą czy razową? Ile mżna dać masła zamiast oleju? Czy można również zastąpić oliwą?
    Będę wdzięczna za odpowiedzi

    Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że można dodać pełnoziarnistą, ale najlepiej dodać ją pół na pół ze zwykłą,
    nie wiem ile to będzie oleju, oliwa ma specyficzny smak, więc wydaje mi się, że może „zepsuć” ciasto, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl