postheadericon Proste ciasto z jabłkami

proste ciasto z jablkami
 
Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Smaczne, wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Z wierzchu ciasto ładnie się przypiecze i powstanie chrupiąca skorupka. Świetnym uzupełnieniem jest polewa z białej czekolady z odrobiną cynamonu, pycha… Świetne ciasto do popołudniowej herbaty, które podajemy pokrojone na grube plastry. Bardzo polecam i zapraszam na film (przepis ze strony notwithoutsalt).
 
Przepis z filmem.
 

 
proste ciasto z jablkami
 
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
3/4 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
Wierzch:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
 
1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.

3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.

4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia (zob. film). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)
 
proste ciasto z jablkami
 

Print Friendly

76 odpowiedzi do “Proste ciasto z jabłkami”

  • avatar Mała Cukierenka:

    2 łyżeczki sody to sporo, wydaje mi się, że na podwójną porcję 1,5 łyżeki by wystarczyło (z czego na pewno płaska), pozdrawiam

  • avatar bb:

    Pyszne ciasto! Dzis bede je robila juz kolejny raz.. Dziekuje i pozdrawiam!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło:) cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie

  • avatar magda:

    Mój ulubiony przepis. Nie znam drugiego równie szybkiego, pysznego i uniwersalnego ciasta. Robiłam już kilkanaście razy, modyfikując dla urozmaicenia dodatki… były gruszki i rabarbar, zamiast jabłek… a także orzechy, rodzynki, żurawina jako wzbogacenie, zamiast polewy cukier puder lub gorzka czekolada… Doszłam do takiej wprawy, że przygotowanie zajmuje mi nie więcej niż 5 minut… Dziękuję za wspaniały przepis…

  • avatar Mała Cukierenka:

    brzmi pysznie w tylu wersjach, dziękuję bardzo za komentarz, cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie

  • avatar dorka:

    To i ja się skuszę

  • avatar Anita:

    Faktycznie przepis rewelacyjnie prosty :) a ciasto cudowne w smaku :) Pozdrawiam serdecznie :) Jest Pani moją Inspiracją :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie!

  • właśnie włożyłam do piekarnika, mam nadzieję, że wyjdzie pysznie :)

  • avatar Anonim:

    czy bez gałki muszkatołowej i aromatu to ciasto wyjdzie ?? :D

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak wyjdzie:) życzę smacznego! pozdrawiam

  • avatar Szarlota:

    Czy można użyć zwykłej (prostokątnej ) blaszki do pieczenia ciasta??

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak pozdrawiam

  • avatar Lili:

    Ciasto wyszło przepyszne, pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Kasia:

    Gdzie można zakupić tą miseczkę do roztapiania czekolady na parze? Albo jak to się fachowo nazywa :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ja ją kupiłam w Tchibo, pozdrawiam

  • avatar gabiblue:

    czy w przypadku wiekszej blaszki wystarczy podwoic wszystkie skladniki?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak pozdrawiam serdecznie

  • avatar Madzia:

    Ciacho idealne! Wilgotne, aromatyczne – pyszne! Kusi mnie połączenie np. z gruszkami albo śliwkami :) Pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    też będzie pycha, cieszę się że smakowało:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ania:

    Ciasto, jest pyszne, piekłam już kilkakrotnie ale delikatnie przeszkadza mi uczucie „tłustości” podczas jedzenia. Rodzinka tez to czuje i to jest jedyne „ale” tego ciasta.
    Próbowała Pani upiec to ciasto z mniejsza ilością oleju? Myślę, że 0,5 szkl może wystarczyć ale nie mam pewności.
    Będę wdzięczna za odpowiedź:)
    Pozdrawiam!

  • avatar babcia Lodzia:

    Ponieważ mam dużą rodzinę – to wielka radość – potroiłam składniki na dużą blachę. Mam tylko wrażenie,że jednak jest za dużo oleju. Następnym razem dam troszkę mniej i podam wynik eksperymentu. Nie miałam aromatu waniliowego więc dałam rumowy. Było pachnące i bardzo smaczne. Znikało bezpośrednio z blaszki jeszcze ciepłe :) pozdrawiam serdecznie :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Myślę, że można spróbować z mniejszą ilością oleju, powinno się udać z 0,5 szklanki, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Jola:

    Litosci , co się zmieniło w tym wsoaniałym przepisie?? pierwsze ciasto było wspaniałe a teraz?? po wystygnięciu olej wypływa na talerzyk !! za mało sody ? czy za dużo oleju!!!? juz czwarty raz robię i trzeci raz jest ociekające tłuszczem i słabo wyrośnięte , zaznaczam, że zawsze posiłkuję się przepisem ze strony, nie zrobiłam notatek.

  • avatar Mała Cukierenka:

    przykro mi, że się nie udało, ale w przepisie nic nie zmieniałam, wydaje mi się, że ciasto się zwarzyło, dlatego tłuszcz wyciekł, może była zbyt duża różnica temperatur między składnikami, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl