postheadericon Proste ciasto z jabłkami

proste ciasto z jablkami
 
Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Smaczne, wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Z wierzchu ciasto ładnie się przypiecze i powstanie chrupiąca skorupka. Świetnym uzupełnieniem jest polewa z białej czekolady z odrobiną cynamonu, pycha… Świetne ciasto do popołudniowej herbaty, które podajemy pokrojone na grube plastry. Bardzo polecam i zapraszam na film (przepis ze strony notwithoutsalt).
 
Przepis z filmem.
 

 
proste ciasto z jablkami
 
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
2/3 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
Wierzch:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
 
1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.

3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.

4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia (zob. film). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)
 
proste ciasto z jablkami
 

Print Friendly

85 odpowiedzi do “Proste ciasto z jabłkami”

  • avatar Mała Cukierenka:

    2 łyżeczki sody to sporo, wydaje mi się, że na podwójną porcję 1,5 łyżeki by wystarczyło (z czego na pewno płaska), pozdrawiam

  • avatar bb:

    Pyszne ciasto! Dzis bede je robila juz kolejny raz.. Dziekuje i pozdrawiam!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło:) cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie

  • avatar magda:

    Mój ulubiony przepis. Nie znam drugiego równie szybkiego, pysznego i uniwersalnego ciasta. Robiłam już kilkanaście razy, modyfikując dla urozmaicenia dodatki… były gruszki i rabarbar, zamiast jabłek… a także orzechy, rodzynki, żurawina jako wzbogacenie, zamiast polewy cukier puder lub gorzka czekolada… Doszłam do takiej wprawy, że przygotowanie zajmuje mi nie więcej niż 5 minut… Dziękuję za wspaniały przepis…

  • avatar Mała Cukierenka:

    brzmi pysznie w tylu wersjach, dziękuję bardzo za komentarz, cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie

  • avatar dorka:

    To i ja się skuszę

  • avatar Anita:

    Faktycznie przepis rewelacyjnie prosty :) a ciasto cudowne w smaku :) Pozdrawiam serdecznie :) Jest Pani moją Inspiracją :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie!

  • właśnie włożyłam do piekarnika, mam nadzieję, że wyjdzie pysznie :)

  • avatar Anonim:

    czy bez gałki muszkatołowej i aromatu to ciasto wyjdzie ?? :D

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak wyjdzie:) życzę smacznego! pozdrawiam

  • avatar Szarlota:

    Czy można użyć zwykłej (prostokątnej ) blaszki do pieczenia ciasta??

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak pozdrawiam

  • avatar Lili:

    Ciasto wyszło przepyszne, pozdrawiam :)

  • avatar Kasia:

    Gdzie można zakupić tą miseczkę do roztapiania czekolady na parze? Albo jak to się fachowo nazywa :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ja ją kupiłam w Tchibo, pozdrawiam

  • avatar gabiblue:

    czy w przypadku wiekszej blaszki wystarczy podwoic wszystkie skladniki?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak pozdrawiam serdecznie

  • avatar Madzia:

    Ciacho idealne! Wilgotne, aromatyczne – pyszne! Kusi mnie połączenie np. z gruszkami albo śliwkami :) Pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    też będzie pycha, cieszę się że smakowało:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ania:

    Ciasto, jest pyszne, piekłam już kilkakrotnie ale delikatnie przeszkadza mi uczucie „tłustości” podczas jedzenia. Rodzinka tez to czuje i to jest jedyne „ale” tego ciasta.
    Próbowała Pani upiec to ciasto z mniejsza ilością oleju? Myślę, że 0,5 szkl może wystarczyć ale nie mam pewności.
    Będę wdzięczna za odpowiedź:)
    Pozdrawiam!

  • avatar babcia Lodzia:

    Ponieważ mam dużą rodzinę – to wielka radość – potroiłam składniki na dużą blachę. Mam tylko wrażenie,że jednak jest za dużo oleju. Następnym razem dam troszkę mniej i podam wynik eksperymentu. Nie miałam aromatu waniliowego więc dałam rumowy. Było pachnące i bardzo smaczne. Znikało bezpośrednio z blaszki jeszcze ciepłe :) pozdrawiam serdecznie :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Myślę, że można spróbować z mniejszą ilością oleju, powinno się udać z 0,5 szklanki, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Jola:

    Litosci , co się zmieniło w tym wsoaniałym przepisie?? pierwsze ciasto było wspaniałe a teraz?? po wystygnięciu olej wypływa na talerzyk !! za mało sody ? czy za dużo oleju!!!? juz czwarty raz robię i trzeci raz jest ociekające tłuszczem i słabo wyrośnięte , zaznaczam, że zawsze posiłkuję się przepisem ze strony, nie zrobiłam notatek.

  • avatar Kaśka:

    gdyby nie to, że ciasto pływa w oleju może i byłoby dobre. naprawde nie przesadzam-po prostu pływa w oleju, choć lubię wigotne ciasta to to jest po prostu olejowa masakra :/

  • avatar Mała Cukierenka:

    przykro mi że się nie udało, pozdrawiam serdecznie

  • avatar daróha:

    niestety moje ciasto też pływało w oleju… jaka może być tego przyczyna? czy mogłam coś zrobić nie tak?

  • avatar Mała Cukierenka:

    przykro mi, że się nie udało, wydaje mi się, że ciasto się zwarzyło, dlatego tłuszcz wyciekł, może była zbyt duża różnica temperatur między składnikami, pozdrawiam serdecznie

  • avatar MonikaK:

    upieklam wczoraj wieczorem z podwójnej ilości składników. Pyyyycha!

  • avatar Sylwia:

    Dobry wieczór! Dzisiaj upiekłam 2 razy Twoje proste ciasto z jabłkami! Rzeczywiście bardzo proste i bardzo pyszne. Ominęłam jedynie masę na wierzchu, zamiast tego posypałam garścią orzechów włoskich! Pozdrawiam i polecam ten przepis do wypróbowania :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło, cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar renia:

    Witam właśnie mam zamiar upiec to wspaniałe ciasto a to że olej wycieka to wina zbyt wysokiej temperatury, każdy piekarnik jest trochę inny, ja ciasta z olejem piekę w 160 stopniach i około półtorej godziny, aby miało czas wyrosnąć i przejść wszystkimi smakami. Pozdrawiam serdecznie. Dam znać jak wyszło.

  • avatar Mała Cukierenka:

    dobrze, życzę smacznego! pozdrawiam

  • avatar renia:

    Ciasto już gotowe i prawie zjedzone;] jest przepyszne choć trochę słodkie. Polecam serdecznie ten przepis mi wyszedł super. Jutro też go upiekę z tym,że skorzystam z rady koleżanki i posypię orzechami włoskimi. Jeszcze raz- super szybki i pyszny placuszek

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream