postheadericon Proste ciasto z jabłkami

proste ciasto z jablkami
 
Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Smaczne, wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Z wierzchu ciasto ładnie się przypiecze i powstanie chrupiąca skorupka. Świetnym uzupełnieniem jest polewa z białej czekolady z odrobiną cynamonu, pycha… Świetne ciasto do popołudniowej herbaty, które podajemy pokrojone na grube plastry. Bardzo polecam i zapraszam na film (przepis ze strony notwithoutsalt).
 
Przepis z filmem.
 

 
proste ciasto z jablkami
 
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
3/4 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
Wierzch:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
 
1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.

3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.

4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia (zob. film). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)
 
proste ciasto z jablkami
 

Print Friendly

58 odpowiedzi do “Proste ciasto z jabłkami”

  • avatar Mała Cukierenka:

    2 łyżeczki sody to sporo, wydaje mi się, że na podwójną porcję 1,5 łyżeki by wystarczyło (z czego na pewno płaska), pozdrawiam

  • avatar bb:

    Pyszne ciasto! Dzis bede je robila juz kolejny raz.. Dziekuje i pozdrawiam!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło:) cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie

  • avatar magda:

    Mój ulubiony przepis. Nie znam drugiego równie szybkiego, pysznego i uniwersalnego ciasta. Robiłam już kilkanaście razy, modyfikując dla urozmaicenia dodatki… były gruszki i rabarbar, zamiast jabłek… a także orzechy, rodzynki, żurawina jako wzbogacenie, zamiast polewy cukier puder lub gorzka czekolada… Doszłam do takiej wprawy, że przygotowanie zajmuje mi nie więcej niż 5 minut… Dziękuję za wspaniały przepis…

  • avatar Mała Cukierenka:

    brzmi pysznie w tylu wersjach, dziękuję bardzo za komentarz, cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie

  • avatar dorka:

    To i ja się skuszę

  • avatar Anita:

    Faktycznie przepis rewelacyjnie prosty :) a ciasto cudowne w smaku :) Pozdrawiam serdecznie :) Jest Pani moją Inspiracją :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło, ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie!

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream