Translate
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

postheadericon Proste ciasto z gruszkami

ciasto z gruszkami
 
Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z gruszkami, pełne bakalii. Bardzo wilgotne, puszyste i aromatyczne, dla mnie rewelacyjne. Korzenne przyprawy i soczyste gruszki upieczone w lekkim cieście, które pieczemy dosyć długo, bo przez około 70 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Przepis podobno włoski:) bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z jednej z moich ulubionych książek „Ciasta” Barbara Maher).
 
ciasto z gruszkami
 
Składniki:
700g dojrzałych, ale twardych gruszek
2 łyżki soku z cytryny
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
130ml oleju
160g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
1 żółtko
60g orzechów włoskich grubo posiekanych
100g rodzynków sułtańskich
cukier puder do posypania
 
1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą, przyprawami.

3. Gruszki obrać i wydrążyć. Pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny.

4. Do miski wlać olej, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko. Wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

5. Następnie do mokrych składników dodać skórkę z cytryny, wsypać mąkę, dodać gruszki i bakalie, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec prze około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika  odstawić do ostygnięcia. Przed zdjęciem obręczy proszę oddzielić nożem ciasto od jej brzegów.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)
 
ciasto z gruszkami
 
ciasto z gruszkami
 

Print Friendly

35 odpowiedzi do “Proste ciasto z gruszkami”

  • Bardzo fajny przepis, lubię takie wilgoyne, jesienne ciacha, mmmm… :)

    w spisie składników wkradł się tylko mały chochlik w postaci ‚rodzynków’ zamiast ‚rodzynek’. :))

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak i tak jest poprawnie:)
    pozdrawiam

  • avatar gin:

    Mniami :) Ciasto pełne dobroci :)

  • avatar agi:

    Ja protestuje, nie nadążam piec tych pyszności, A gdzie można dostać taką śliczna patere?

  • U mnie m.in. bez orzechów, ale i tak rewelacyjne!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie

  • avatar janisia:

    Przepyszne ciasto! Jestem autentycznie zachwycona, dziękuję za świetny przepis :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar CHruCHel:

    Nie będzie to zaskoczeniem, jeśli napiszę, że ciacho jest i pyszne i pysznie aromatyczne. Mój Mąż zjadł większość ciasta, ledwo z gośćmi się podzielił :) Mówił, że poczuł się, jak w Święta Bożego Narodzenia :) Taki to mój łakomczuch :)

  • Za drugim (i trzecim :-) razem dodałam do gruszek posiekane suszone figi – wyszło świetnie!

  • avatar Mała Cukierenka:

    wspaniale:) dziękuję za komentarze,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Sue:

    Pychota! ciasto naprawde robi sie szybciutko, jedynie moze zejsc na obieraniu gruszek w zaleznosci od naszych umiejetnosci;) super leciutkie, pulchne i wilgotne. Zmniejszylabym tylko ilosc cukru, moje gruszki byly dosyc slodkie same w sobie i zmniejszylam do 140g (uzylam brazowego cukru) a i tak dosyc slodkie nadal jak na moj gust.
    Przepis bardzo polecam:)
    Super na okres Swiateczny akurat, mysle ze podane z Bayleys whipped cream bedzie cudne…

  • avatar Mała Cukierenka:

    ale miło:) mmm… cieszę się, że ciasto smakuje, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar emilka:

    Czy można użyć proszku do pieczenia zamiast sody???

  • avatar Mała Cukierenka:

    boje się, że na samym proszku może nie wyrosnąć,
    pozdrawiam

  • avatar Ewka:

    Nie wyszło :( dookoła przypieczone a w środku mokre i nieupieczone.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi przykro, pozdrawiam

  • avatar Katarzyna:

    Witam, czy mozna zamienic mąkę tortowaą (przenna) na razową ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, można, pozdrawiam

  • avatar Bodzio:

    Wlasnie wstawilem do piekarnika.Pierwszy raz upieklem w poprzednim tygodniu.Jak powiedzialem ze dzisiaj pieke ciasto,to od razu podniosl sie krzyk ze koniecznie musi byc gruszkowe!Palce lizac.

  • avatar i.:

    Genialne ciasto, tylko następnym razem podwoję składniki i zrobię na większą blaszkę:D Znikło w mgnieniu oka:D

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego

  • avatar dorka:

    Proponuje zmiane nazwy stronki http://www.ciasteczkowykusiciel.pl …. mam jutri robic jagodzianki.. a to potem..

  • avatar Mała Cukierenka:

    podoba mi się „ciasteczkowy kusiciel” :) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ania:

    czesc :) ile tak „na oko” to 70g takich średnich gruszek?

  • avatar Mała Cukierenka:

    około 4 nieduże gruszki lub 3 duże, pozdrawiam

  • avatar Ania:

    oczywiście miałam na.myśli 700g * bardzo dziękuję za odpowiedz ;)

  • avatar Anna:

    Robię drugi raz ciasto (bardzo mi podeszło), teraz jednak zamiast cukru zwykłego dałam cukier puder. Po dodaniu mąki ciasto jest baaardzo gęste. Możliwe że to wina właśnie cukru pudru? Zastanawiam się czy dodawać więcej oleju czy czegoś płynnego co rozrzedzi nieco ciasto.

  • avatar Mała Cukierenka:

    można troszkę dać więcej oleju, ale nie za dużo,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Anna:

    Dodałam minimalnie oleju, nadal było gęste ale dało wszystko się wymieszać. Postanowiłam już z niczym nie kombinować i zostawić ciasto tak jak jest. Wyszło pyszne, wilgotne po prostu niebo w buzi, więc nie potrzebnie się bałam.

    Godne polecenia, bardzo dziękuję ;))

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę:) dziękuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Anna:

    Hello, Natalia!
    Could you please tell me what is the right proportion between pears and butter?
    When I mixed all ingredients from the recipe, my result was a lot of pears and a bit of rather dry butter. It looks strange) Am I right?
    Thanks in advance for your reply!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Hello Anna
    Yes you right, in this cake I gave a lot of pears and little butter.

  • avatar Anna:

    Natalia, thanks a lot!
    The cake turned out great, very moisty and with rich taste! I will certainly repeat it!

  • avatar Mała Cukierenka:

    I’m so happy, Thank you so much Anna!

Dodaj odpowiedź

GŁOSUJ
Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

FILMY i INSTAGRAM
ZDROWA ŚRODA
Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga