postheadericon Proste ciasto z gruszkami

ciasto z gruszkami
 
Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z gruszkami, pełne bakalii. Bardzo wilgotne, puszyste i aromatyczne, dla mnie rewelacyjne. Korzenne przyprawy i soczyste gruszki upieczone w lekkim cieście, które pieczemy dosyć długo, bo przez około 70 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Przepis podobno włoski:) bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z jednej z moich ulubionych książek „Ciasta” Barbara Maher).
 
ciasto z gruszkami
 
Składniki:
700g dojrzałych, ale twardych gruszek
2 łyżki soku z cytryny
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
130ml oleju
160g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
1 żółtko
60g orzechów włoskich grubo posiekanych
100g rodzynków sułtańskich
cukier puder do posypania
 
1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą, przyprawami.

3. Gruszki obrać i wydrążyć. Pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny.

4. Do miski wlać olej, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko. Wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

5. Następnie do mokrych składników dodać skórkę z cytryny, wsypać mąkę, dodać gruszki i bakalie, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec prze około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika  odstawić do ostygnięcia. Przed zdjęciem obręczy proszę oddzielić nożem ciasto od jej brzegów.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)
 
ciasto z gruszkami
 
ciasto z gruszkami
 

Print Friendly

21 odpowiedzi do “Proste ciasto z gruszkami”

  • Bardzo fajny przepis, lubię takie wilgoyne, jesienne ciacha, mmmm… :)

    w spisie składników wkradł się tylko mały chochlik w postaci ‚rodzynków’ zamiast ‚rodzynek’. :))

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak i tak jest poprawnie:)
    pozdrawiam

  • avatar gin:

    Mniami :) Ciasto pełne dobroci :)

  • avatar agi:

    Ja protestuje, nie nadążam piec tych pyszności, A gdzie można dostać taką śliczna patere?

  • U mnie m.in. bez orzechów, ale i tak rewelacyjne!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie

  • avatar janisia:

    Przepyszne ciasto! Jestem autentycznie zachwycona, dziękuję za świetny przepis :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar CHruCHel:

    Nie będzie to zaskoczeniem, jeśli napiszę, że ciacho jest i pyszne i pysznie aromatyczne. Mój Mąż zjadł większość ciasta, ledwo z gośćmi się podzielił :) Mówił, że poczuł się, jak w Święta Bożego Narodzenia :) Taki to mój łakomczuch :)

  • Za drugim (i trzecim :-) razem dodałam do gruszek posiekane suszone figi – wyszło świetnie!

  • avatar Mała Cukierenka:

    wspaniale:) dziękuję za komentarze,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Sue:

    Pychota! ciasto naprawde robi sie szybciutko, jedynie moze zejsc na obieraniu gruszek w zaleznosci od naszych umiejetnosci;) super leciutkie, pulchne i wilgotne. Zmniejszylabym tylko ilosc cukru, moje gruszki byly dosyc slodkie same w sobie i zmniejszylam do 140g (uzylam brazowego cukru) a i tak dosyc slodkie nadal jak na moj gust.
    Przepis bardzo polecam:)
    Super na okres Swiateczny akurat, mysle ze podane z Bayleys whipped cream bedzie cudne…

  • avatar Mała Cukierenka:

    ale miło:) mmm… cieszę się, że ciasto smakuje, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar emilka:

    Czy można użyć proszku do pieczenia zamiast sody???

  • avatar Mała Cukierenka:

    boje się, że na samym proszku może nie wyrosnąć,
    pozdrawiam

  • avatar Ewka:

    Nie wyszło :( dookoła przypieczone a w środku mokre i nieupieczone.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi przykro, pozdrawiam

  • avatar Katarzyna:

    Witam, czy mozna zamienic mąkę tortowaą (przenna) na razową ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, można, pozdrawiam

  • avatar Bodzio:

    Wlasnie wstawilem do piekarnika.Pierwszy raz upieklem w poprzednim tygodniu.Jak powiedzialem ze dzisiaj pieke ciasto,to od razu podniosl sie krzyk ze koniecznie musi byc gruszkowe!Palce lizac.

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream