PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką

Proste, szybkie w przygotowaniu, przepyszne ciasto na oleju z owocami i kruszonką. Pachnie fantastycznie, jest puszyste, wilgotne i wygląda apetycznie. Wspaniale smakuje ze szklanką mleka. Taki przepis warto mieć pod ręką w letnim okresie, kiedy dużo jest przeróżnych owoców. Przepis dostałam od kolegi z pracy, dziękuję i bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką

PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
100g masła
1 szklanka mąki + 1 łyżka
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
Ciasto– składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
3/4 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
500g drobnych, umytych, obranych owoców (użyłam 200g czerwonej porzeczki, 200g jagód i 100g agrestu)

PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką

Kruszonka:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią i masło. Rękoma zagnieść kruszonkę (patrz FILM).

Ciasto:
2. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.

3. Jajka ubić z cukrem na kremową, puszystą masę (ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut).

4. Do puszystej masy z jajek dodać cukier z wanilią i powoli dodawać olej, cały czas mieszając łyżką lub szpatułką (patrz FILM). Następnie w 3 partiach dodać mąkę z maślanką, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać owoce. Na końcu ciasto posypać kruszonką.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez około 55-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką

PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Proste puszyste ciasto z porzeczkami

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

75 komentarzy do “PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką”

  1. Właśnie zjadłam pierwszy kawałek mojego ciasta z malinami. To jest po prostu obłęd! Wyszło przepyszne! Miękkie, żółciutkie. Po prostu cudne. Zmodyfikowałam przepis ponieważ dodałam jogurt naturalny typu greckiego zamiast maślanki bo to akurat miałam w domu. Również krócej się piekło w moim piekarniku. Przepis na pewno jeszcze nie raz wykorzystam.

    Odpowiedz
  2. Witam! Już kilka razy robiłam ciasto… Jest świetne :) robiłam już ze śliwkami, winogronem i borówką. Za każdym razem wychodzi obłędne :) Dziękuje za przepis. Teraz pora aby oprócz domowników, ktoś inny go spróbował :) Jutro robię po raz kolejny tą pyszność. Ciasto trafi na kiermasz, z którego pieniążki będą przeznaczone na operacje dla chorej dziewczynki.
    Wszystkiego dobrego
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Zrobilam z jagodami I truskawkami. Ciasto jest pyszne, Tak jak ktos wspomnial wyszlo koloru miodowego( brazowy cukier powoduje ten wyglad kruszonki ale za to smak jest rewelacyjny. Zawartosc cukru jest perfect ! Cala rodzina byla zadowolona!
    Dziekuje za przepis.

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam wczoraj. Jest pyszne, puszyste, wspaniałe. Ale użyłam śliwek i kefiru zamiast maślanki, bo to miałam w domu. bardzo dziękuję za przepis. Mam jeszcze pytanie, które nurtuje mnie od dawna. Dlaczego w niektórych przepisach (jak i w tym) używa się i proszku do pieczenia i sody? Czy nie działają identycznie ? czy sama soda lub sam proszek nie dadzą odpowiedniego efektu ? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • To nie jest wina sody, dużo zależy od jaj. Kiedy jaja są od kur z wolnego wybiegu takie prawdziwe wiejskie to właśnie takie piękne żółte ciasta wychodzą. Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz