postheadericon Proste ciasto czekoladowe



Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto. Gęste, wilgotne (ale nie tak bardzo jak brownies), niesamowicie aromatyczne. Cudownie pachnie czekoladą w całym domu już na samym początku przygotowywania ciasta. Nie mogłam się powstrzymać, aby nie zjeść drugiego kawałka. Wygląda wspaniale i cały czas intensywnie pachnie czekoladą. Do tego jest takie proste w przygotowaniu, że nie używamy nawet miksera. Podczas pieczenia ciasto popękało, ale to w niczym nie przeszkadza, ponieważ wszystko zakryje nam polewa czekoladowa, której będzie dość na wypełnienie pęknięć:). Uważam, że ciasto jest super, chociaż troszkę zatyka, więc obowiązkowo podajemy z herbatą, kawą lub mlekiem. Na pewno na stałe zagość w moim repertuarze, więc moi czekoladoholicy będą w siódmym niebie:). Trochę zmodyfikowany przepis z książki „Essential Baking”, moja modyfikacja polega na zmniejszeniu ilości cukru w książce jest podane 550g.




Składniki:

Ciasto:
250g masła
250g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
180ml gorącej wody
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g dobrego, ciemnego kakao
220-250g cukru
4 jajka lekko ubite widelcem
2 łyżki oleju
120ml maślanki lub jogurtu

Polewa:
150g gorzkiej czekolady
150g masła



Ciasto:
1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia.

2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać.

3. Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 25 minut. Ostatnio z braku czasu piekłam to ciasto w 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut i też upiekło się super.

Polewa:
5. Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (troszkę zgęstnieje).

6. Ostygnięte ciasto wyjąć z formy, jeśli bardzo popękało, możemy troszkę wyrównać wierzch nożem. Ciasto polać polewą, można to zrobić w dwóch etapach. Najpierw rozprowadzić pierwszą warstwę, odstawić na 5 minut i polać drugi raz.

Udanych wypieków:)



Print Friendly

288 odpowiedzi do “Proste ciasto czekoladowe”

  • avatar Mała Cukierenka:

    moim zdaniem to dobrze, że urosło, ja nie studziłam całkiem masy, przykro mi jeśli ubrudził się piekarnik, pozdrawiam serdecznie

  • avatar ania:

    Jest pyszne polecam :)

  • avatar Mart:

    A czy jak forma będzie miała 21 lub 23 cm to to coś zmieni? Pozdrawiam ;]

  • avatar Mała Cukierenka:

    do 21cm wydaje mi się, że się nie zmieści, pozdrawiam

  • avatar Kajuchna:

    Dla przelamania smaku, po wlaniu polowy masy do tortownicy przelozylam ja domowa konfitura porzeczkowa. Dzieki temu ciasto nie wyszlo tak slodkie, a porzeczki z czkolada tworza cudne polaczenie. Przepis genialny, na pewno bede powtarzac!!

  • avatar JoAna:

    Ciasto pyszne w smaku :) bardzo wyrosło :) niestety troszkę pękło ale i tak się zje :D Do ciasta dodałam troszkę żurawiny – polecam :) Na pewno jeszcze nie raz upiekę :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Gocha:

    Najlepsze ciasto ever

  • avatar Carmen:

    Moje tak ładnie nie wyrosło :c jaki moze byc powod? Chociaz wydaje mi sie ze dalam wiecej sladników mokrych… to moze byc przyczyną? Pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    możliwe, że tak, ale mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ilona:

    Witam,
    dzisiaj zrobiłam tego murzynka na dzień chłopaka i wyszedł znakomicie! rzeczywiście prosty przepis, z którego zapewne jeszcze nie raz skorzystam ;)

  • avatar fitmag34:

    Przepyszne, łatwe, a przy okazji dowiedziałam się jak zrobić łatwą polewę czekoladową :-) zawsze mam z tym problem, a dzisiaj wyszła elegancka :-)

  • avatar Ilona:

    Mam takie pytanko. Można masło zastąpić margaryną? Jeżeli można to czy gramatura pozostaje taka sama?
    pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można i dodajemy go tyle samo, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Katarzyna:

    Bardzo prosty i szybki przepis. Natomiast samo ciasto najlepsze jakie jadłam ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Magda:

    Przepis idealny dla początkujących. Po raz pierwszy zupełnie sama piekłam ciasto i choć do tego wiele składników odmierzałam raczej „na oko”, to ciasto wyszło świetne! Dziś wieczorem drugie podejście! :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Iza:

    świetny przepis! ciasto się udało i smakuje obłędnie!!! to moje drugie podejście do pieczenia w życiu…pierwsze nieco mniej udane z innym przepisem więc tymbardziej się cieszę że za drugim razem wyszło tak genialnie! na pewno nie raz zajrzę na Pani stronę!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Grzegorz:

    Czy tortownica 26cm będzie ok, czy powinienem zwiększyć ilość składników?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    ciasto będzie trochę niższe, ale myślę że będzie ok, ale jeśli Pan chce wysokie to można zwiększyć o połowę składniki, pozdrawiam

  • avatar Ola K.:

    Nie wiem co zrobiłam źle ale wyszedł mi zakalec (można się ewentualnie uprzeć, że to takie mokre brownie ;)) i nie wyrosło prawie wcale

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi przykro, że ciasto się nie udało, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Krystyna:

    Witam serdecznie Panią i mam pytanie:zrobiłam to ciasto,wyrosło, popękało i wszystko było dobrze,ale jak wyjęłam z piekarnika to mi trochę zapadło w dwóch miejscach i zrobiło się krzywe,patyczek jest mokrawy,może tak powinno być?Dobrze że to nie na jakąś uroczystość, tylko dla wnuczka na urodziny tak sobie do zjedzenia,bo w sumie jest krzywe,teraz zaleję polewą i jakoś będzie.Mąż mi mówi,że to ciasto jest b. ciężkie i to dlatego,piekłam 1 godzine 25 minut,tak jak Pani.Chciałabym wiedzieć,co Pani o tym sądzi,bo drugi raz już go nie upiekę,bo będę się bała,a tak się ucieszyłam jak znalazłam ten przepis,bo wnuczek lubi bardzo ciasta czekoladowe.Dziekuje za odpowiedż i pozdrawiam .Krystyna

  • avatar Krystyna:

    aha, i piekłam w tortownicy tak jak Pani 24 cm, bo zapomniałam napisac poprzednio

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo mi przykro że tak wyszło, nie wiem czemu, bo długo się piekło, a jakby było nie dopieczone, mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ola:

    Czy składnik można zmiksować mikserem ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    można, ale radzę łyżką, pozdrawiam

  • avatar Stefania:

    ciekawy przepis, ciasto wyszło super :) poezja :)

  • avatar Magda K:

    Ciasto wyszło ale przeciekała mi tortownica troche bo mam zamykaną i otwieraną ale wyszło przepysznie nie mam żadnych uwag wszystkim smakowało

  • avatar zadowolona ja!:

    Super przepis, ciasto wyszło dokładnie takie jak chciałam <3 Polecam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar ola:

    Ciasto prze prze pyszne. Udalo sie. Mimo ze potrafię popsuć nawet proste ciasto.
    Nie zdążyłam zrobić polewy. Tak szybko zniknelo. Czekoladę dalam 74% i niecale dwie tabliczki
    Tak kolo 180 gram i to nie byl zly pomyśl. Faktycznie wyjątkowo pachnie. Dziękuję za ten wyjątkowy przepis

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało! dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Szydełeczko:

    Pycha! Pięknie urosło i smakowało! :)

  • avatar doti:

    Ciasto rewelacyjne. Zrobiłam na dużej blaszce, proporcji nie zmieniałam, a i tak wyszło duże, wyrośnnięte. Do środka dałam jagody i pół na pół mleczną i gorzką czekoladę.Górę posypałam dodatkowo wiórkami kokosowymi. Domownicy się zajadali. Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    brzmi wspaniale, bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Jestem ambasadorem
Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga