postheadericon Proste ciasto czekoladowe



Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto. Gęste, wilgotne (ale nie tak bardzo jak brownies), niesamowicie aromatyczne. Cudownie pachnie czekoladą w całym domu już na samym początku przygotowywania ciasta. Nie mogłam się powstrzymać, aby nie zjeść drugiego kawałka. Wygląda wspaniale i cały czas intensywnie pachnie czekoladą. Do tego jest takie proste w przygotowaniu, że nie używamy nawet miksera. Podczas pieczenia ciasto popękało, ale to w niczym nie przeszkadza, ponieważ wszystko zakryje nam polewa czekoladowa, której będzie dość na wypełnienie pęknięć:). Uważam, że ciasto jest super, chociaż troszkę zatyka, więc obowiązkowo podajemy z herbatą, kawą lub mlekiem. Na pewno na stałe zagość w moim repertuarze, więc moi czekoladoholicy będą w siódmym niebie:). Trochę zmodyfikowany przepis z książki „Essential Baking”, moja modyfikacja polega na zmniejszeniu ilości cukru w książce jest podane 550g.




Składniki:

Ciasto:
250g masła
250g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
180ml gorącej wody
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g dobrego, ciemnego kakao
190-210g cukru
4 jajka lekko ubite widelcem
2 łyżki oleju
120ml maślanki lub jogurtu

Polewa:
150g gorzkiej czekolady
150g masła



Ciasto:
1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia.

2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać.

3. Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 25 minut. Ostatnio z braku czasu piekłam to ciasto w 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut i też upiekło się super.

Polewa:
5. Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (troszkę zgęstnieje).

6. Ostygnięte ciasto wyjąć z formy, jeśli bardzo popękało, możemy troszkę wyrównać wierzch nożem. Ciasto polać polewą, można to zrobić w dwóch etapach. Najpierw rozprowadzić pierwszą warstwę, odstawić na 5 minut i polać drugi raz.

Udanych wypieków:)



Print Friendly

241 odpowiedzi do “Proste ciasto czekoladowe”

  • avatar Maciej:

    Mam pytanie, jak to ciasto przechować tak na 2 dni po upieczeniu. Niedługo zbliża się rocznica i chciałem zaskoczyć moją dziewczynę ale ze względu na szkołę nie mogę zrobić i przynieść następnego dnia, tylko muszę się w niedzielę pomęczyć :)

  • avatar Agata:

    Ciasto upiekłam wg przepisu, wyszło pyszne i WIELKIE :) Wyrosło ponad formę tortownicy 24 cm dużo wyżej, zastanawiam się dlaczego? Nie wyszło jak na zdjęciu ale połowę wyższe… Jaki może być sposób na wysokość ciasta przy następnej próbie ?::)

    POzdrawiam Agata

  • avatar Mała Cukierenka:

    ono tak rośnie dzięki dodaniu sody, wymieszała Pani akurat i szybko wstawiła do piekarnika, może jakieś składniki były ciepłe,
    pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Alicja:

    zrobiłam, pyszne, ale następnym razem dam trochę więcej cukru :)

  • avatar Maciej:

    Tsaaa dzięki z pomoc, naprawdę doceniam…

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo przepraszam, odpowiedziałam na Pana pytanie, pamiętam, ale coś musiałam to dodać do innego ciasta:/,
    nie wiem co się stało,
    więc proszę je przechowywać w szczelnym pojemniku, ja bym je jeszcze obłożyłam papierem do pieczenia i dopiero wtedy włożyła do pojemnika,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Justyna:

    Witam,
    Chciałabym bardzo upiec to ciasto, ale muszę na pewno zrobić większą jego ilość, np. w formie 24cm na 40cm. W jaki sposób powinnam zwiększyć ilość składników?
    pozdrawiam serdecznie!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Witam serdecznie,
    wydaje mi się, że bym podwoiła ilość składników, bo ta blaszka jest dwa razy większa,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Maciej:

    Przepraszam również że tak naskoczyłem na Panią administratorkę :( . Dziękuje za pomoc :)

  • avatar Justyna:

    Fantastyczne, tylko nie wiem czemu kruszylo sie przy krojeniu.. Za dużo maki?

  • avatar Mała Cukierenka:

    Maciej: – nic nie szkodzi:), pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

    Justyna: – jeśli tyle mąki co w przepisie to powinno być dobre, nie wiem czemu się tak kruszy,

    pozdrawiam ciepło

  • avatar marta:

    witam, czy to ciasto jest w konsystencji bardziej jak murzynek czy jak taki ściśnięty blok czekoladowy ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardziej murzynek,
    pozdrawiam

  • avatar Janek:

    Witam. ja dodaję troszke więcej kakao i 500g cukru. Dodaję również 400g gorzkiej czekolady. Po wystygnięciu ciasto przekrajam wzdłuż i smaruję dżemem wiśniowym. Robię polewę z mlecznej czekolady 400g i masła 1do 1 + 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Całość zamykam w pojemnik do ciast i trzymam przez 24 godziny. Po tym ciasto jest wilgotne, aromatyczne, z cudowną nutą wiśniową, a polewa… Jak raz spróbujesz, więcej innej nie zrobisz. Wszyscy są zachwyceni.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo dziękuję za radę i dokładny opis, pozdrawiam serdecznie

  • avatar agnes:

    czy jest możliwość na polewie czekoladowej zrobienia np.kremem waniliowym(lub jakimś innym,jaki by pasował do smaku czekolady ? ) jakiś wzorków szprycą. pozdrawiam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    wydaje mi się, że polewa może się roztopić od śmietany, musiałby być to krem na maśle,
    pozdrawiam

  • avatar Sylwia:

    wczoraj robiłam roczek synka i upiekłam to cudo przy czym pomagała mi starsza córka przez co sodę dałam na samym końcu bo wcześniej to przeoczyłam. Był wielki chaos, harmider, wszystko szybko, szybko i wyrosło wprost ogromne tylko polewa mi nie zgęstniała a czekolady gorzkiej okazało się ze mam za mało więc pomieszałam z mleczną. Dziękuję i pozdrawiam :)

  • avatar Agnieszka:

    Upiekłam to ciasto w zeszłym tygodniu, tyle, że bez polewy. Ciasto rewelacyjne!!! Polecam każdemu :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Ania:

    Właśnie upiekłam ciasto. Jak dla mnie to za mało słodkie. Ale korzystając z pomysłu Janka zrobiłam podobny miks. W środek naładowałam powideł śliwkowych i polewy czekoladowej. Na wierzchu przed pieczeniem posypałam płatkami migdałowymi. OBŁĘD!

  • avatar Ivy:

    Jutro zrobię to ciasto, mam nadzieję, że się nie zawiodę, bo już kiedyś się zawiodłam na pewnym cieście czekoladowym, z którego wyszedł mi suchy murzynek. Mam zamiar z góry delikatnie oblać je czekoladą i podać z kremem angielskim w sosjerce, widzę po komentarzach, że ciasto nie jest zbyt słodkie, czyli powinno mi smakować :)

  • avatar fanka:

    czy mozna piec w foremce kwadratowej o srednicy 24???

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można,
    pozdrawiam

  • avatar Aśka:

    Wspaniały blog :-) trafiłam tutaj dopiero wczoraj szukając przepisu na ciasto czekoladowe, dzisiaj upiekłam – rewelacja! cudownie wyrosło, zapach czekolady do teraz unosi się w całym domu :-) dla mnie wystarczająco słodkie dla męża słodziucha trochę za mało, niespodziewani goście zachwyceni spałaszowali prawie wszystko :-) Dziękuję :-) już marzę o szarlotce :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że smakowało i że się udało:), dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar gosieńka:

    ciasto wczoraj upiekłam z trochę mniejszej ilości-na mała tortownicę.Bardzo urosło.Jest wyjątkowo ciemne.ale tez i pyszne.Polewę zrobiłam z czekolady mlecznej .Nastepnym razem na polewę dodam chyba trochę skórki pomarańczowej,potartej na tarce.Taka mała wariacja na temat….:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo dobry pomysł ze skórką,
    cieszę się, że ciasto smakowało:) pozdrawiam ciepło

  • avatar Marta:

    Małe pytanie- czy masa czekoladowa musi wystygnąć zanim dodam ją do reszty składników?
    Pozdrawiam

  • avatar fanka:

    Puszyste, pyszne, bardzo latwe. Na poczatku przerazila mnie troche plynna konsystencja, bo pierwszy raz robilam, ale wyszlo cudne. Dziekuje!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Mała Cukierenka:

    Marta – można poczekać z 10 minut, aż przestygnie, ale ja wlewałam ciepłą
    pozdrawiam

  • avatar claudi:

    Czy w blaszce 30 x 22 cm wyjdzie dobrze ciasto?

  • avatar Mała Cukierenka:

    uważam, że tak, tylko będzie bardziej płaskie, pozdrawiam

  • avatar Ola:

    Witam! Ciasto wlasnie upieklam tylko nie wiem czemu nie wyroslo mi tak :(. Moze dlatego ze mam zwykly piecyk gazowy wiec grzanie bylo tylko od dolu (ustawilam na srodkowym poziomie)? Uzylam tortownicy o srednicy 27cm.

  • avatar Mała Cukierenka:

    użyła Pani dosyć sporej tortownicy, moja była 24 dlatego ciasto jest wyższe, pozdrawiam

  • avatar Ola:

    Dziekuje. Super stronkr Pani ma :-). Mam zamiar jeszcze wyprowbowacprzepis na ciasto cynamonowe. A tak na przyszlosc to lepiej uzyc tortownicy o sr. 22cm? Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    najlepiej 24cm, tortownica 22cm będzie za mała, pozdrawiam ciepło

  • Wygląda fantastycznie :) Muszę i ta wersje zrobić ! Pychotka :)

  • avatar Beata747:

    Od dawna szukałam fajnego przepisu na takie ciasto, po przeczytaniu komentarzy zaczęłam się zastanawiać czy admin usuwa negatywne czy przepis jest taki dobry :)
    Teraz już wiem, przepis nie jest dobry – jest WSPANIAŁY :):) dzięki tej stronie uwierzyłam w swoje dość ograniczone możliwości cukiernicze:)
    Dziękuję bardzo ;*

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) dziękuję za miły komentarz, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest
Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream

Top Blogi