postheadericon Proste ciasto czekoladowe



Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto. Gęste, wilgotne (ale nie tak bardzo jak brownies), niesamowicie aromatyczne. Cudownie pachnie czekoladą w całym domu już na samym początku przygotowywania ciasta. Nie mogłam się powstrzymać, aby nie zjeść drugiego kawałka. Wygląda wspaniale i cały czas intensywnie pachnie czekoladą. Do tego jest takie proste w przygotowaniu, że nie używamy nawet miksera. Podczas pieczenia ciasto popękało, ale to w niczym nie przeszkadza, ponieważ wszystko zakryje nam polewa czekoladowa, której będzie dość na wypełnienie pęknięć:). Uważam, że ciasto jest super, chociaż troszkę zatyka, więc obowiązkowo podajemy z herbatą, kawą lub mlekiem. Na pewno na stałe zagość w moim repertuarze, więc moi czekoladoholicy będą w siódmym niebie:). Trochę zmodyfikowany przepis z książki „Essential Baking”, moja modyfikacja polega na zmniejszeniu ilości cukru w książce jest podane 550g.




Składniki:

Ciasto:
250g masła
250g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
180ml gorącej wody
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g dobrego, ciemnego kakao
220-250g cukru
4 jajka lekko ubite widelcem
2 łyżki oleju
120ml maślanki lub jogurtu

Polewa:
150g gorzkiej czekolady
150g masła



Ciasto:
1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia.

2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać.

3. Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 25 minut. Ostatnio z braku czasu piekłam to ciasto w 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut i też upiekło się super.

Polewa:
5. Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (troszkę zgęstnieje).

6. Ostygnięte ciasto wyjąć z formy, jeśli bardzo popękało, możemy troszkę wyrównać wierzch nożem. Ciasto polać polewą, można to zrobić w dwóch etapach. Najpierw rozprowadzić pierwszą warstwę, odstawić na 5 minut i polać drugi raz.

Udanych wypieków:)



Print Friendly

261 odpowiedzi do “Proste ciasto czekoladowe”

  • avatar Mała Cukierenka:

    moim zdaniem to dobrze, że urosło, ja nie studziłam całkiem masy, przykro mi jeśli ubrudził się piekarnik, pozdrawiam serdecznie

  • avatar ania:

    Jest pyszne polecam :)

  • avatar Mart:

    A czy jak forma będzie miała 21 lub 23 cm to to coś zmieni? Pozdrawiam ;]

  • avatar Mała Cukierenka:

    do 21cm wydaje mi się, że się nie zmieści, pozdrawiam

  • avatar Kajuchna:

    Dla przelamania smaku, po wlaniu polowy masy do tortownicy przelozylam ja domowa konfitura porzeczkowa. Dzieki temu ciasto nie wyszlo tak slodkie, a porzeczki z czkolada tworza cudne polaczenie. Przepis genialny, na pewno bede powtarzac!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar JoAna:

    Ciasto pyszne w smaku :) bardzo wyrosło :) niestety troszkę pękło ale i tak się zje :D Do ciasta dodałam troszkę żurawiny – polecam :) Na pewno jeszcze nie raz upiekę :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Gocha:

    Najlepsze ciasto ever

  • avatar Carmen:

    Moje tak ładnie nie wyrosło :c jaki moze byc powod? Chociaz wydaje mi sie ze dalam wiecej sladników mokrych… to moze byc przyczyną? Pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    możliwe, że tak, ale mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl