postheadericon Proste ciasteczka czekoladowe


 
Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu czekoladowe ciasteczka. Pięknie pachną i fantastycznie smakują. Z wierzchu troszkę się przypieką i będą chrupiące, ale w środku pozostają miękkie. Jeśli nie mamy ochoty i czasu, możemy pominąć przygotowywanie polewy, muszę przyznać, że mnie ciasteczka nawet lepiej smakowały bez niej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Nigella Świątecznie”).
 

 
Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
250g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
60g ciemnego kakao bez cukru
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
180g cukru pudru
50ml wrzątku
1-2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe

1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.

3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 45 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.

4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.

5. Piec w piekarniku na grzanym do 170oC na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w 180oC). Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.
 
Polewa:
6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.

7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.

Udanych wypieków:)

Print Friendly

128 odpowiedzi do “Proste ciasteczka czekoladowe”

  • avatar Marzena :):

    Świetny, prosty przepis, ja zastosowałam margarynę o zaw tłuszcz 60% + trochę masła ok 3 łyżki, ponieważ nie miałam więcej. Zamiast sody użyłam tylko proszku do pieczenia(1 łyżeczka) Ciasto udało się idealne do formowania, nie kleiło się do rąk, mięciutkie bardzo ciemne, super. Ciasteczka wyszły znakomite, ale wymagały dodatkowych 15 min w piekarniku. Z wierzchu są chrupiące a w środku miękkie, dokładnie takie, jakie lubimy. Pozdeawiam i dziękuję, wszystkim polecam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się bardzo że smakowały i że się udały, dziękuję za rady, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Kelly:

    Mmm, pycha! Świetny przepis, świetny blog :)
    PS Świetne zdjęcia ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo dziękuję:) cieszę się, pozdrawiam!

  • avatar Kalina:

    Czy w tym przepisie można nie dodawać sody?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak, pozdrawiam

  • avatar PannaJoanna:

    Super przepis, ale coś nie wyszło… :(
    Twoje są takie „puszyste” wysokie, a mi się rozjechały na płaskie placki :(

    Zastanawiam się co mogłam źle zrobić…?

  • avatar Mała Cukierenka:

    ja uważam, że to zależy od masła i mąki właściwie też, ale proszę dodać więcej mąki wtedy ciasteczka się nie rozpłyną, przykro mi że się nie udały, pozdrawiam serdecznie

  • Czy można dodać takiego kakao dla dzieci zamiast ciemnego czy będzie wtedy za słodkie?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że będzie za słodkie, trzeba zredukować wtedy ilość cukru, pozdrawiam

  • avatar isandri:

    zrobilam! bez polewy, bo nie miałam składnikow, ale i tak pyszniutkie. i szybkie. polecam kazdemu :)

  • avatar Anonim:

    nie fajne nie polecam

  • avatar Anna...:

    Ja zaraz będę robić z córką. Jestem bardzo ciekawa co nam wyjdzie. :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    mam nadzieję, że się udadzą, życzę smacznego!
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Anna...:

    nie udały sie… Urosly, a później opadły. zrobiła się z tego woda…

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi przykro, dziwne

  • avatar maja:

    Zrobiłam wszystko wg przepisu a rozpłynęły się na całą blachę.Wielka szkoda bo chciałam zrobić dziecku na Wigilię do szkoły,wyrzucone pieniądze :(

  • avatar maja:

    Za 2 razem się udały ale trzeba dać mniej masła, 200 g i bardzo duże odstępy w układaniu na blasze ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ja dodałam więcej kakao i nie powinno być już problemu, piekłam je w czwartek na wigilię do pracy:)) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Wiktoria:

    Ciastka potrzebowały trochę więcej czasu w piekarniku ale wyszły pyszne i myślę że będę często je robic

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, pozdrawiam ciepło

  • avatar Sylwia:

    Obawiałam sie troche tych ciasteczek czytając komentarze innych osób które piekły je i dlatego zrobiłam z połowy porcji żeby tylko sprawdzić czy te wpisy są uzasadnione. Z czystym sumieniem przyznaje ze ciasto wyszło super, plastyczne i miękkie. Od razu mozna formować kulki. Ciasteczka wyszły przepyszne. Kolejna 5+ za kolejny przepis ktory wart jest zapisania w moim zeszycie :) dziekuje I pozdrawiam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)

  • avatar kucharek ``):

    Można bez cukru waniliowego ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, można, pozdrawiam

  • avatar kucharek ``):

    No nie stety . WODA się z nich zrobila :(

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi przykro :/ pozdrawiam

  • avatar queen:

    Fantastyczne!! Dziękuję bardzo, umiliła mi Pani święta!

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

FILMY i INSTAGRAM
Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga