postheadericon Proste ciasteczka czekoladowe


 
Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu czekoladowe ciasteczka. Pięknie pachną i fantastycznie smakują. Z wierzchu troszkę się przypieką i będą chrupiące, ale w środku pozostają miękkie. Jeśli nie mamy ochoty i czasu, możemy pominąć przygotowywanie polewy, muszę przyznać, że mnie ciasteczka nawet lepiej smakowały bez niej. Bardzo polecam… (przepis z książki „Nigella Świątecznie”).
 

 
Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
250g miękkiego masła
150g cukru
40g ciemnego kakao
300g mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
180g cukru pudru
50ml wrzątku
1-2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe

1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać je z sodą oraz proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.

3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 30-60 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.

4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.

5. Piec w piekarniku na grzanym do 170oC na funkcji termoobieg przez 15 minut (na funkcji góra-dół w 180oC). Po wyjęciu z piekarnika poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.
 
Polewa:
6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.

7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.

Udanych wypieków:)

Print Friendly

113 odpowiedzi do “Proste ciasteczka czekoladowe”

  • avatar Marzena :):

    Świetny, prosty przepis, ja zastosowałam margarynę o zaw tłuszcz 60% + trochę masła ok 3 łyżki, ponieważ nie miałam więcej. Zamiast sody użyłam tylko proszku do pieczenia(1 łyżeczka) Ciasto udało się idealne do formowania, nie kleiło się do rąk, mięciutkie bardzo ciemne, super. Ciasteczka wyszły znakomite, ale wymagały dodatkowych 15 min w piekarniku. Z wierzchu są chrupiące a w środku miękkie, dokładnie takie, jakie lubimy. Pozdeawiam i dziękuję, wszystkim polecam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się bardzo że smakowały i że się udały, dziękuję za rady, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Kelly:

    Mmm, pycha! Świetny przepis, świetny blog :)
    PS Świetne zdjęcia ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo dziękuję:) cieszę się, pozdrawiam!

  • avatar Kalina:

    Czy w tym przepisie można nie dodawać sody?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak, pozdrawiam

  • avatar PannaJoanna:

    Super przepis, ale coś nie wyszło… :(
    Twoje są takie „puszyste” wysokie, a mi się rozjechały na płaskie placki :(

    Zastanawiam się co mogłam źle zrobić…?

  • avatar Mała Cukierenka:

    ja uważam, że to zależy od masła i mąki właściwie też, ale proszę dodać więcej mąki wtedy ciasteczka się nie rozpłyną, przykro mi że się nie udały, pozdrawiam serdecznie

  • Czy można dodać takiego kakao dla dzieci zamiast ciemnego czy będzie wtedy za słodkie?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że będzie za słodkie, trzeba zredukować wtedy ilość cukru, pozdrawiam

  • avatar isandri:

    zrobilam! bez polewy, bo nie miałam składnikow, ale i tak pyszniutkie. i szybkie. polecam kazdemu :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)

  • avatar Anonim:

    nie fajne nie polecam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream