postheadericon Pleśniak


 
Na specjalne życzenie paru czytelniczek pyszny pleśniak. Ciasto na kruchym spodzie z owocami i bakaliami. Górę wieńczy piana z białek i kruszonka. Smaczne, wilgotne ciasto, którego nazwa jest, jak dla mnie, trochę krzywdząca:). Jeśli chodzi o przygotowanie, to nie jest trudne, ale zajmie trochę czasu, na pewno nie należy do szybkich ciast. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z gazety „Poradnik Domowy”).
 

 
Składniki:
Ciasto:
500g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru wanilinowego
260g zimnego masła
5 żółtek
2 łyżki kakao
1 łyżka gęstej śmietany
Nadzienie:
4-5 łyżek gęstej konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki
1 i 1/2kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
50g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
100g drobno poszatkowanych orzechów (użyłam laskowych)
Piana:
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego w proszku bez cukru
 
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.

2. Dodać posiekane masło, żółtka i szybko zagnieść rękoma ciasto.

3. Ciasto podzielić na 3 części, jedną trochę większą i dwie równe.

4. Większe ciasto odłożyć, a do jednego mniejszego dodać śmietanę i kakao, zagnieść na gładkie ciasto. Dwa mniejsze ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.

5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać i odstawić.

6. Piekarnik nastawić na 190oC na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia (wcześniej blaszkę można posmarować masłem, wtedy papier lepiej przylega) i cienko wylepić ją odłożoną większą porcją ciasta.

7. Ciasto równomiernie posmarować gęstą konfiturą lub dżemem. Następnie posypać poszatkowanymi orzechami.

8. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do nich cukier puder i budyń. Mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

9. Jabłka bardzo dobrze osączyć z soku (jabłka nie mogą pływać w soku). Dodać do nich cynamon, rodzynki i wymieszać. Rozłożyć je na orzechach.

10. Z zamrażalnika wyciągnąć ciasta. Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć ciemne ciasto i równomiernie rozprowadzić je na jabłkach w blaszce. Następnie przykryć je pianą z białek.

11. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami jasne ciasto i posypać nim pianę z białek. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

12. Podawać przestygnięte, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)
 

Print Friendly

52 odpowiedzi do “Pleśniak”

  • avatar linka:

    Zrobiłam, wyszedł i jest przepyszny.Troszkę tylko zmodyfikowałam nie ścierając jabłek na tarce tylko pokroiłam na kawałki.POLECAM !!! :D Mam plan żeby przerobić wszystkie przepisy z Pani strony.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę że smakował, trzymam więc kciuki i czekam na komentarze, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

FILMY i INSTAGRAM
Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga