postheadericon Pleśniak


 
Na specjalne życzenie paru czytelniczek pyszny pleśniak. Ciasto na kruchym spodzie z owocami i bakaliami. Górę wieńczy piana z białek i kruszonka. Smaczne, wilgotne ciasto, którego nazwa jest, jak dla mnie, trochę krzywdząca:). Jeśli chodzi o przygotowanie, to nie jest trudne, ale zajmie trochę czasu, na pewno nie należy do szybkich ciast. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z gazety „Poradnik Domowy”).
 

 
Składniki:
Ciasto:
500g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru wanilinowego
260g zimnego masła
5 żółtek
2 łyżki kakao
1 łyżka gęstej śmietany
Nadzienie:
4-5 łyżek gęstej konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki
1 i 1/2kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
50g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
100g drobno poszatkowanych orzechów (użyłam laskowych)
Piana:
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego w proszku bez cukru
 
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.

2. Dodać posiekane masło, żółtka i szybko zagnieść rękoma ciasto.

3. Ciasto podzielić na 3 części, jedną trochę większą i dwie równe.

4. Większe ciasto odłożyć, a do jednego mniejszego dodać śmietanę i kakao, zagnieść na gładkie ciasto. Dwa mniejsze ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.

5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać i odstawić.

6. Piekarnik nastawić na 190oC na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia (wcześniej blaszkę można posmarować masłem, wtedy papier lepiej przylega) i cienko wylepić ją odłożoną większą porcją ciasta.

7. Ciasto równomiernie posmarować gęstą konfiturą lub dżemem. Następnie posypać poszatkowanymi orzechami.

8. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do nich cukier puder i budyń. Mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

9. Jabłka bardzo dobrze osączyć z soku (jabłka nie mogą pływać w soku). Dodać do nich cynamon, rodzynki i wymieszać. Rozłożyć je na orzechach.

10. Z zamrażalnika wyciągnąć ciasta. Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć ciemne ciasto i równomiernie rozprowadzić je na jabłkach w blaszce. Następnie przykryć je pianą z białek.

11. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami jasne ciasto i posypać nim pianę z białek. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

12. Podawać przestygnięte, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)
 

Print Friendly

36 odpowiedzi do “Pleśniak”

  • avatar ksz:

    No to chyba nie trzeba się martwić, że spleśnieje? :P

  • avatar haw:

    Rewelacyjnie wyglada, zdjecia przepiekne!! Idealny xxx

  • Absolutnie wspaniałe i smaczne ciasto!

  • avatar www:

    wygląda przepysznie :)

  • avatar TK:

    Nie rozumiem skąd ta niezbyt apetyczna nazwa, bo ciasto wygląda bardzo smacznie :-)

  • avatar Renia:

    Na cos takiego wlasnie mam ochote, dziekuje Mala Cuekirenko za przepis!

  • avatar Monika:

    Przepysznie wygląda,zrobię przy okazji :-)

  • Lubię, oj bardzo lubię! Aleś mi smaku narobiła :)

  • Uwielbiam wręcz to ciasto, smak dzieciństwa! :) I u mnie w domu ZAWSZE był to właśnie pleśniak – nie żaden skubaniec czy styropian czy jeszcze okropniejsza nazwa… :> Pleśniak. Przepyszny ;) Pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    :) też mi bardzo smakuje,
    pozdrawiam

  • klasyka w pięknej odsłonie :) Dziękujemy za zdjęcie!

  • avatar Gosia:

    mniam mniam…pycha :)

  • avatar VanVan:

    Przepis sprawdzony.Ciasto udało się.Jest smaczne.Polecam.

  • avatar Oli:

    wlasnie upieklam, smakuje wspaniale ! :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie mi miło:) cieszę się, że smakuje,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Agnieszka:

    Dzis zamierzam zobic to ciasto, gdyz wyglada bardzo smakowicie :) nie mam smietany wiec zamiast niej uzyje jogurtu naturalnego, zamiast cytryny kwasku cytrynowego :) nie dodam orzechow i rodzynek bo tez ich nie mam :) jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie – po upieczeniu dam znac czy bylo dobre. Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego i powodzenia
    pozdrawiam

  • avatar Agnieszka:

    A wiec placek jest super smaczny, Polecam przepis, na pewno wyjdzie:) Co prawda chyba przez to ze nie dodalam orzechow i rodzynek troche mi sie rozpada u dolu ale nie wplywa to w zadnym stopniu na jego smak ktory jest wprost wysmienity!

  • avatar Anka:

    Miałam podobnie co @Agnieszka wyżej, ciasto się troszkę rozpadało :( Ale i tak w smaku wyszło dobre, kolejnym razem nie będę odsączać jabłek, wolę jednak bardziej wilgotne ciasto.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Przykro mi że się rozpadało, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Anka:

    Spokojnie, po prostu było kruche, ale zauważyłam, że po 2-3 dniach ciasto jest o wiele lepsze- cała mega kruchość spodu znikła! Ja się nie zraziłam i na pewno do niego wrócę!

  • avatar Mała Cukierenka:

    to dobrze, cieszę się
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Ania:

    Zrobilam i wyszlo rewelacyjnie!!! Identyczne jak na Twoich zdejciach. Zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze ciasto lepsze jest na drugi dzien ale tak zazwyczaj jest tez z jablecznikiem. Uwielbiam Twoje przepisy i mam zamiar wyprobowac kazdy jeden :)) Pozdrawiam serdecznie i gratuluje swietnej stronki.
    Dzieki !!! :)

  • avatar Milka:

    Zrobiłam dzisiaj pleśniaczka z tego przepisu, zamieniając jednak jabłka na podduszony rabarbar. Muszę przyznać, że pychota. Mam w domu inny przepis na to ciasto, ale to mi zdecydowanie lepiej smakuje i ponadto do ciasta nie wsiąka tak bardzo sok z owoców.
    Polecam gorąco!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ania i Milka – bardzo dziękuję, cieszę się, że ciasto smakowało:), pozdrawiam serdecznie i udanej niedzieli

  • avatar elik:

    Piekłam jakiekolwiek ciasto ostatnio 25 lat temu. Dziś zrobiłam znany mi sprzed lat „pleśniak” . Wyszedł cudownie. Przepis doskonały! To mnie zachęciło i będę korzystać z innych przepisów. Pozdrawiam serdecznie

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło, cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Moniczka87:

    Piekłam na rocznicę ślubu. Niby taki prosty przepis i znany, a mega pyszny. Uratował sytuację, bo inny „wymyślny” placek okazał się porażką. Polecam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Cieszę się, że ciasto smakowało, to miłe,
    dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ania:

    Przepis super, myślałam że doniosę do pracy i w końcu ktos mi uwierzy że potrafie piec, ale nie dało rady, całe ciato zniknęło w weekend. Zachowam sobie ten przepis i zrobię ponownie. POLECAM.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:), dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Asia38:

    Przed wieloma laty moja mama dostała ten przepis od sąsiadki pod nazwą ciasto FUGA :) po latach skapnęłam się że pleśniak to to samo ciasto :) Czemu pleśniak ? pewnie przez warstwę białek, przypominającą pleśń :) Ciasto jest pyszne. Nie jadłam go z dobre 25 lat. Właśnie chciałam go dzisiaj upiec, dlatego znalazłam się na tej stronie.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Mam nadzieję, że się udał i smakował,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ewelina:

    Piekę to ciasto od dawna z przepisu mamy :) Nieco inne proporcje i u nas to „Sękacz” , ale babcia mojego męża również ma swoją nazwę i „Pleśniaka” określa „Kruszańcem” Bez względu na nazwe jest to jeden z moich ulubionych wypieków , idealny jak spodziewamy się gości, bo osobiście nie znam osoby , której by nie smakował :D Wygląda i pachnie wspaniale :)

  • avatar Justyna:

    Witam:) Ciasto wygląda baaaardzo smakowicie. Planuję je zrobić na święta. Raz w życiu piekłam pleśniaka, z przepisu mojej mamy, ale bez jabłek i orzechów. Teraz spróbuję to zrobić. Mam jednak blaszkę o wymiarach 25 x 30. Czy w związku z tym zmniejszyć proporcje, lub zmniejszyć którąś warstwę czy wyjdzie po prostu wyższe…? Dziękuję

  • avatar Mała Cukierenka:

    ja bym nie zmniejszała, po prostu będzie wyższy, pozdrawiam ciepło

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl