Piernik na ciemnym piwie

Piernik na ciemnym piwie – Jednym z moich ulubionych ciast są pierniki, na które w końcu zaczyna się sezon:). Mój sezon zaczynam od przepysznego piernika na ciemnym piwie, który jest bardzo aromatyczny, miękki, delikatnie wilgotny, gęsty. Nie musimy czekać tygodni, aby zachwycać się jego smakiem. Zawdzięcza to dodaniu świeżych drożdży, które nie pozwalają, aby ciasto było twarde. Tutaj chcę podkreślić, że ciasta nie będziemy wyrabiać i czekać aż wyrośnie, po prostu tylko je dodajemy. Ciasto wspaniale pachnie i smakuje, dzięki dodaniu sporej ilość korzennych przypraw. Ma piękny kolor od piwa oraz niepowtarzalny zapach i smak. Na jego konsystencję wpływa również dodanie oleju. Dobrze jest odstawić piernik na dwa dni, jak opisałam w przepisie poniżej, wtedy będzie jeszcze smaczniejszy. W końcowym etapie przekładamy ciasto powidłami śliwkowymi i polewamy gorzką czekoladą, poezja…

Piernik na ciemnym piwie

Piernik na ciemnym piwie
Składniki:
3 i 3/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu, kolendry
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
6 żółtek
1 szklanka ciemnego piwa
1/4 szklanki oleju
30g drożdży
Dodatkowo:
150g powideł śliwkowych
200g gorzkiej czekolady 60%
czekoladowa posypka

1. Miód przełożyć do rondelka, dodać przyprawy i chwilę podgrzewać (2-3 minuty, żeby miód był płynny i dobrze połączył się z przyprawami), zdjąć z ognia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oraz solą.

3. Żółtka utrzeć z cukrem, na białą puszystą masę.

4. Do żółtek wlać stopniowo piwo, mieszając łyżką. Dodać rozkruszone drożdże, olej i wymieszać. Wlać miód i dokładnie połączyć ze sobą składniki, mieszając łyżką.

5. Wsypać mąkę i również wymieszać dokładnie, najlepiej łyżką.

6. Prostokątną blaszkę o wymiarach 29x16cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 15 minut.

Piernik na ciemnym piwie

7. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekać aż przestygnie (najlepiej odstawić go na noc). Następnie przepołowić go poziomo i posmarować dżemem, przykryć ściereczką i znów dobrze by było odstawić go na jeden dzień. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i polać nią wierzch ciasta, posypać posypką.

Udanych wypieków:)

Piernik na ciemnym piwie

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Piwne Ciasto Czekoladowe z Kremem Orzechowym

Piwne babeczki z kremem Baileys

Piwne ciasto z piwnym kremem i dżemem

Muffinki z piwem i rodzynkami

26 komentarzy do “Piernik na ciemnym piwie”

  1. ja sie juz poddaje…ide do wąłsnej kuchni gdzie oprócz sznity z glancem;-) chyba nie znajde niczego;-) zartuje…na pewno bedzie jakaś puszka….z rybami;( cóz….jak sie nie dba to się ma tylko paprykarza szczecińskiego …jako słodycze;-) Pysznie wygląda ten piernik……..jak dobrze ,ze idą swięta….upieczemy znów malenkie kolorowe pierniczki z córką i na pewno coś z Twoich podzbiorów wyszperamy;-) pozdrawiam i definitywnie dzis odchodze od ekranu…..jestem zbyt zaszczycona i zbyt głodna zeby wytrzymać TO dłużej;-))) PYSZNOOOOOŚCI;-))))))))))))))) bozka

    Odpowiedz
  2. Witam:)
    sama robię zdjęcia (jeśli dobrze zrozumiałam pytanie),
    cieszę się, że piernik wyszedł cudny, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. Cudowny !!!!! wypróbowałam dziś i własnie sie studzi.
    Mam pytanie czy Pani robi zdjecia ze wychodza tak piekne i apetyczne ?

    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz