postheadericon Piernik na ciemnym piwie


Jednym z moich ulubionych ciast są pierniki, na które w końcu zaczyna się sezon:). Mój sezon zaczynam od przepysznego piernika na ciemnym piwie, który jest bardzo aromatyczny, miękki, delikatnie wilgotny, gęsty. Nie musimy czekać tygodni, aby zachwycać się jego smakiem. Zawdzięcza to dodaniu świeżych drożdży, które nie pozwalają, aby ciasto było twarde. Tutaj chcę podkreślić, że ciasta nie będziemy wyrabiać i czekać aż wyrośnie, po prostu tylko je dodajemy. Ciasto wspaniale pachnie i smakuje, dzięki dodaniu sporej ilość korzennych przypraw. Ma piękny kolor od piwa oraz niepowtarzalny zapach i smak. Na jego konsystencję wpływa również dodanie oleju. Dobrze jest odstawić piernik na dwa dni, jak opisałam w przepisie poniżej, wtedy będzie jeszcze smaczniejszy. W końcowym etapie przekładamy ciasto powidłami śliwkowymi i polewamy gorzką czekoladą, poezja…



Składniki:
3 i 3/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu, kolendry
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
6 żółtek
1 szklanka ciemnego piwa
1/4 szklanki oleju
30g drożdży
Dodatkowo:
150g powideł śliwkowych
200g gorzkiej czekolady 60%
czekoladowa posypka

1. Miód przełożyć do rondelka, dodać przyprawy i chwilę podgrzewać (2-3 minuty, żeby miód był płynny i dobrze połączył się z przyprawami), zdjąć z ognia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oraz solą.

3. Żółtka utrzeć z cukrem, na białą puszystą masę.

4. Do żółtek wlać stopniowo piwo, mieszając łyżką. Dodać rozkruszone drożdże, olej i wymieszać. Wlać miód i dokładnie połączyć ze sobą składniki, mieszając łyżką.

5. Wsypać mąkę i również wymieszać dokładnie, najlepiej łyżką.

6. Prostokątną blaszkę o wymiarach 29x16cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 15 minut.



7. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekać aż przestygnie (najlepiej odstawić go na noc). Następnie przepołowić go poziomo i posmarować dżemem, przykryć ściereczką i znów dobrze by było odstawić go na jeden dzień. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i polać nią wierzch ciasta, posypać posypką.

Udanych wypieków:)


Print Friendly

20 odpowiedzi do “Piernik na ciemnym piwie”

  • Wyglada cudownie! Uwielbiam pierniki, nie tylko w okresie swiatecznym :)

  • piękny jest, taki dorodny:)

  • Wygląda absolutnie pięknie!
    Aż mi tu zapachniało piernikiem. SUper! :)

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    też je uwielbiam, dzięki:)

  • ale zapachniało świetami.. tez robię bardzo podobny na piwie, lubie go bo nie musze na niego czekać miesiąc.

  • Piekny piernik! :) ma cudowny kolor.

    Mnie tez zapachnialo swietami, ktorych juz nie moge sie doczekac!

    pozdrawiam serdecznie i zycze milego dnia ; -)

    PS. Genialne zdjecia!

  • avatar patrynia:

    Cudowny !!!!! wypróbowałam dziś i własnie sie studzi.
    Mam pytanie czy Pani robi zdjecia ze wychodza tak piekne i apetyczne ?

    pozdrawiam

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    Witam:)
    sama robię zdjęcia (jeśli dobrze zrozumiałam pytanie),
    cieszę się, że piernik wyszedł cudny, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam :)

  • avatar Mary Takigawa:

    Wygląda przepysznie i zachęcająco! Na pewno wypróbuje!

  • avatar Zielony:

    Mniam, musi cudownie smakować :-)

  • powiedziałabym ” o cię pierniczę ” pyszności :))
    Zapraszam do mnie po małą niespodziankę ;)
    Pozdrawiam

  • Uwielbiam takie pierniki,wilgotne z powidłami i czekoladową polewą;),jednak w okresie świąt smakują najlepiej,pozdrawiam;)

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    oczywiście że tak ,ale chcę wypróbować jak najwięcej przepisów na te wspaniałe ciasto :)

  • skojarzyło mi się ze Świętami, które już niebawem:) zapachniało nimi :) pozdrawiam

  • ja sie juz poddaje…ide do wąłsnej kuchni gdzie oprócz sznity z glancem;-) chyba nie znajde niczego;-) zartuje…na pewno bedzie jakaś puszka….z rybami;( cóz….jak sie nie dba to się ma tylko paprykarza szczecińskiego …jako słodycze;-) Pysznie wygląda ten piernik……..jak dobrze ,ze idą swięta….upieczemy znów malenkie kolorowe pierniczki z córką i na pewno coś z Twoich podzbiorów wyszperamy;-) pozdrawiam i definitywnie dzis odchodze od ekranu…..jestem zbyt zaszczycona i zbyt głodna zeby wytrzymać TO dłużej;-))) PYSZNOOOOOŚCI;-))))))))))))))) bozka

  • Am wondering about the yeast – 30G seems like a lot, is it moist or dry? and does the batter rest at all to allow the yeast to grow? I’m enjoying your website – have a good holiday!

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    Hello:)
    30g Fresh yeast (moist ) and this cake don’t have to grow, in this recipe we only add yeast and its make cake is soft and moist, not kneading the dough like typical yeast dough, only add yeast and mix,
    Happy holidays for you too! I’m very happy you like my website:)

  • ach zaintrygowałaś mnie! muuuuszę zrobić:)

  • avatar Joanna:

    Czy ten piernik można zrobić również wcześniej ? Np. dwa tygodnie przed świętami, czy tylko najlepiej smakuje zrobiony w miarę na świeżo. ???

  • avatar Mała Cukierenka:

    spokojnie można go upiec tydzień wcześniej i posmarować gorzką czekoladą i zamknąć w szczelnym opakowaniu (tylko bez przekładania konfiturą bo ona może się zepsuć), wysyłałam go za granice i przetrwał ponad tygodniową podróż, pozdrawiam ciepło

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest
Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream

Top Blogi