postheadericon Oponki serowe


 
Dzisiaj zapraszam na szybkie w przygotowaniu, smaczne i apetyczne oponki z serem. Bez drożdży, dlatego raz dwa przygotujemy ciasto. Później trochę zajmie nam pieczenie, bo oponek z tego przepisu zrobimy całkiem sporo. Ciastka podajemy obficie posypane cukrem pudrem z dodatkiem cukru wanilinowego. Najlepiej smakują świeże, jeszcze trochę ciepłe, pycha. Polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z gazetki  „Ciasta czytelników” 1/2013 Pani Aleksandra G. ze Szczecina).
 

 
Składniki na około 50 oponek:
Ciasto:
500g mąki (użyłam tortowej)
450g zmielonego twarogu
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka masła (najlepiej w temperaturze pokojowej)
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki wódki
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania około 4-5 łyżek + 1 łyżeczka cukru wanilinowego
 

 
1. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, następnie przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie w mące i po kolei dodać pozostałe składniki. Zagnieść je rękoma na gładkie ciasto, podsypując stolnicę mąką, żeby za bardzo się nie kleiło.

2. Gładkie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm i szklanką wycinać krążki. Następnie kieliszkiem w każdym krążku zrobić dziurkę.

3. Olej podgrzać i smażyć oponki z obu storn na głębokim oleju, aż się ładnie zarumienią. Usmażone oponki układać na papierowych ręcznikach, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

4. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym i obficie posypać nim gotowe oponki.

Smacznego:)
 

Print Friendly

69 odpowiedzi do “Oponki serowe”

  • avatar Mała Cukierenka:

    :) mam nadzieję, że jednak będą dobre, pozdrawiam ciepło

  • pysznie wyglądają, wezmę jedną do kawy:d

  • avatar basia:

    czy do oponek też użyłaś twarożku sernikowo-kanapkowego tak jak do mini pączków z serem ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, pozdrawiam

  • avatar Aga:

    rewelacyjne:)

  • avatar Anaritta:

    Obejdzie się bez wódki? :D

  • avatar Mała Cukierenka:

    obejdzie się:) pozdrawiam

  • avatar pinkabe:

    Jaką funkcję pełni w tym przepisie wódka? Chodzi o walory smakowe czy o coś innego?

  • avatar Mała Cukierenka:

    żeby tłuszcz nie wsiąkał w ciasto podczas pieczenia, pozdrawiam

  • avatar Żaneta:

    Przepis wyprobowany ;)
    A oponki są pyszne, ekspresowo znikały talerza jeszcze ciepłe :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Karola:

    Czy można je upiec w piekarniku?? Czy z tego przepisu raczej nie wyjdą??

  • avatar Mariola:

    Witam, oponki 1 klasa, takie same robilismy w szkole jak były zajęcia techniczne z gotowania w latach 80 , szkoda że już tego nie ma w dzisiejszych szkołach, coś Nasze pociechy by się nauczyły, ale oponeczki pychotka, przepis wypróbowany i naprawe godny polecenia pozdrawiam serdecznie

  • avatar Mała Cukierenka:

    nie wiem, nie próbowałam ich piec w piekarniku, pozdrawiam

  • avatar Beata.Kar:

    Czy te oponki na zimno, na nastepny dzien , beda twarde?

  • avatar Kasia:

    Chciałabym upiec połowę ilości stąd moje pytanie jak rozwiązać problem jednego jajka?:)
    Czy jeśli chodzi o ser to można użyć gotowego sera sprzedawanego w takich małych wiadereczkach jak do sernika?

  • avatar Mała Cukierenka:

    Beata.Kar: – nie były twarde na drugi dzień,

    Kasia: – tak można użyć sera z wiaderka, jajko można rozbełtać widelcem i dodać tylko połowę,

    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Emilia:

    a czy moze byc zwykly twarog poltusty?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Witam w Małej Cukierence
Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream