Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką

Świetne muffiny śniadaniowe z dużą ilością smakowitych dodatków i kruszonką. Babeczki są bardzo sycące, aromatyczne, wilgotne, puszyste i również dobrze smakują na drugi dzień. Z podanego przepisu uzyskamy około 20 babeczek. Bardzo polecam… (natchnienie znalazłam na stronie telegraph).

Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką

Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką
Składniki na 10 bardzo dużych babeczek lub 20 w tradycyjnym rozmiarze :
Ciasto:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
300ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną)
1/3 szklanki oleju
1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone
80g rodzynek
100g drobno pokrojonych krówek
Kruszonka:
100g mąki
80g masła
3 łyżki cukru
2 krople aromatu waniliowego
3-4 drobno pokrojone krówki

Kruszonka:
1. Wymieszać mąkę, cukier. Dodać posiekane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać krówki wymieszać.

Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym i przyprawami.

3. Jajko, jogurt i cukier wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać olej, wymieszać.

4. Do suchych składników dodać mokre, wsypać rodzynki, jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami, wierzch posypać kruszonką i piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 22-25 minut.

Udanych wypieków:)

Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

27 komentarzy do “Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką”

  1. Masa wyszla mi baaardzo gesta nielejąca musiałam dodać trochę więcej oleju. Szkoda,ze nie piszesz o jakiej wysokości maja byc wypełnione foremki i jaka ma byc konsystencja ciasta :(

    Odpowiedz
  2. Czy można te muffiny upiec w normalnej blaszce jako ciasto? i czy wtedy robić je tak samo jak muffiny czy np. ucierać masło z cukrem, potem jajka, mąka i reszta oraz czy można dodać więcej jabłek w tym przypadku? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Witam.Czytając przepis ilość składników przeraża, ale na prawdę warto je upiec. Wyszły pyszne, a przede wszystkim nie za słodkie i na jednej nie można skończyć. Dzięki za świetny przepis, pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz