Muffiny z czekoladą i orzechami

Zapraszam dzisiaj na muffiny z czekoladą i orzechami. Ładnie wyrastają, apetycznie pachną i wspaniale smakują czekoladą oraz orzechami. Bardzo sycące, smaczne, trochę waniliowe, będą miłą odmianą do drugiego śniadania. Babeczki proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .

muffiny z czekolda i orzechami

Muffiny z czekoladą i orzechami
Składniki na 12 babeczek (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
250g mąki pszennej (użyłam pszennej chlebowej typ 750)
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g miękkiego masła
100g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
130g groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady deserowej, mlecznej
2 jajka
250ml maślanki lub mleka
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
50g poszatkowanych orzechów włoskich
Dodatkowo:
orzechy włoskie, migdały do posypania wierzchu

1. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami lub posmarować ją masłem i posypać mąką.

2. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstaną okruszki.
Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, czekoladę i orzechy, wymieszać łyżką.

3. W drugiej misce wymieszać razem maślankę, jajka, olej i sok z cytryny.

4. Mokre składniki dodać do suchych i krótko, energicznie wymieszać łyżką , tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i nakładać je do około 3/4 wysokości foremki. Na wierzch babeczek poukładać po parę orzechów lub migdałów. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i babeczki piec przez około 20-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Udanych wypieków:)

muffiny z czekolda i orzechami

muffiny z czekolda i orzechami

Print Friendly, PDF & Email

14 komentarzy do “Muffiny z czekoladą i orzechami”

  1. Zrobiłam babeczki – są pyszne, jednak wydaje mi się że powinno być więcej tłuszczu (masła) a mniej mleka, ponieważ babeczki przyklejają się do papierowych papilotek.

    Odpowiedz
  2. Witam :)
    Czy mogę dodać trochę kakao by stworzyć z nich babeczki czekoladowe? oraz czy mogę zamienić migdały na orzechy laskowe ?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz