Muffiny pomarańczowe z marchewką

Zdrowsza wersja smacznych, szybkich babeczek, tym razem z marchewką, brązowym cukrem i mąką pełnoziarnistą. Wilgotne, delikatnie pomarańczowe i bardzo sycące. Muffiny możemy przechowywać przez parę dni, ale bez kremowego wierzchu. Jak posmarujemy je serkiem, to najlepiej je skonsumować w tym samym dniu. Polecam…

Muffiny pomarańczowe z marchewką

Muffiny pomarańczowe z marchewką
Składniki na 12 babeczek:
Babeczki:
170g jasnego brązowego cukru
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatołowej (dodałam również trochę kardamonu)
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
2 jajka
150ml oleju
200g marchewki
Wierzch:
300g śmietankowego sera lub zmielonego twarogu
2 łyżki cukru pudru
1-2 krople aromatu waniliowego
1/3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
12 łyżeczek konfitury pomarańczowej lub dżemu
6 czekoladowych paluszków

1. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.

2. Wymieszać razem obie mąki, proszek, sodę, przyprawy, cukier. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać razem sok z pomarańczy, olej i jajka.

4. Do suchych składników dodać mokre wraz z marchewką, którą przed dodaniem proszę osączyć, krótko wymieszać tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami (ja użyłam grubszych i sztywniejszych papilotek, więc nie używałam blaszki na muffinki). Babeczki piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 23-25 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Muffiny pomarańczowe z marchewką

6. Serek ucierać mikserem na średnich obrotach z cukrem pudrem i cynamonem, aż zrobi się kremowy. Dodać orzechy, aromat, wymieszać.

7. Na każdą babeczkę nałożyć krem, wierzch ozdobić konfiturą pomarańczową. Paluszki czekoladowe przepołowić i udekorować babeczki.

Udanych wypieków:)

Muffiny pomarańczowe z marchewką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszny świąteczny tort pomarańczowy

Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym

Mega PROSTE Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau i drink Cointreau Fizz

12 komentarzy do “Muffiny pomarańczowe z marchewką”

  1. anja_B – myślę, że można zrobić w formie ciasta,

    Ala – nie trzeba dodawać przypraw, serek jak najbardziej może być mascarpone

    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz

Dodaj komentarz