Muffiny bez mąki pszennej z owocami (bez glutenu)

Pyszne muffiny bez glutenu, z dodatkiem owoców jagodowych. Szybkie i proste w przygotowaniu, moi fani, którzy nie mogą jeść mąki pszennej, powinni być zadowoleni. Babeczki ładnie rosną, pięknie pachną, są soczyste i nie przyklejają się do papierowych papilotek. Zamiast mąki owsianej możemy dodać mąkę kukurydzianą, ale z owsianą bardziej mi smakowały. Bardzo polecam i zapraszam na FILM!

Muffiny bez mąki pszennej z owocami (bez glutenu)
Składniki:
3/4 szklanki mąki ryżowej (najlepiej brązowej)
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki mąki owsianej
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ogólnie dostępnego lub proszku bez glutenu
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1,5 szklanki umytych, obranych owoców jagodowych

Muffiny bez mąki pszennej z owocami (bez glutenu)

1. Do miski wsypać wszystkie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, wymieszać.

2. W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać olej, mleko i dodać jajka. Wymieszać ze sobą mokre składniki, a później zgarnąć z boków suche i bardzo krótko wymieszać (patrz film – klik). Dodać owoce wymieszać łyżką lub szpatułką.

3. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

4. Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami. Ciasto równomiernie wyłożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 23-25 minut, aż ładnie się przyrumienią.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10-15 minut i wyjąć babeczki na paterę lub talerz.

Udanych wypieków:)

Muffiny bez mąki pszennej z owocami (bez glutenu)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

22 komentarze do “Muffiny bez mąki pszennej z owocami (bez glutenu)”

  1. Podmienilam troche skladniki zeby byly jeszcze zdrowsze tzn. zamiast cukru dalam syrop klonowy ,zamiast mleka, mleko kokosowe i zamiast oleju olej kokosowy .Mialam tylko banany i na wierzch jagody. Wyszly super. moja corka jak nigdy sie zajadala. Przepis extra! Naprawde dobre!

    Odpowiedz
  2. Pierwszy raz robiłam muffinki. Nie miałam owoców jagodowych ale dałam rabarbar. Wyszły super. Jak na przepis bez glutenu rewelacja. Dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  3. Witam,

    Czym można zastąpić mąkę ryżową?
    Niefortunnie mam nietolerancję na pszenicę i ryż :/
    Prośba o podpowiedź.
    Z góry dziękuję

    PS Świetny blog, a zdjęcia takie, że od samego spojrzenia ślinka cieknie :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz