Muffinki migdałowo – orzechowe z pełnej mąki

Muffinki migdałowo – orzechowe z pełnej mąki – Miałam ochotę na coś słodkiego, ale lekkiego i szybkiego w przygotowaniu. Do tego moja mąka pełnoziarnista kończy swoją datę ważności, a nie lubię niczego marnować w kuchni. Stworzyłam więc muffinki, które są bardzo proste w przygotowaniu. Wyszły pyszne babeczki z pełnoziarnistej mąki z uprażonymi orzechami i migdałami. Mięciutkie, bardzo aromatyczne, wilgotne, z chrupiącą kruszonką. Są bardzo sycące i stanowią zdrową przekąską dzięki mące z dużą ilością błonnika i dodaniu jogurtu. Polecam :)

Muffinki migdałowo - orzechowe z pełnej mąki

Muffinki migdałowo – orzechowe z pełnej mąki
Składniki na 12 sztuk:
1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
0,5 szklanki migdałów
0,5 szklanki orzechów włoskich
0,5 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
1 szklanka jogurtu
1/3 szklanki roztopionego masła
aromat śmietankowy
Kruszonka:
50g brązowego cukru
20g grubo zmielonych migdałów
20g grubo zmielonych orzechów włoskich
10g roztopionego masła

1. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wsypać całe orzechy i migdały. Wstawić je do piekarnika i prażyć w temperaturze 170-180°C przez 8-10 minut. Gdy ostygną, zmielić je w mikserze.

2. Wszystkie składniki na kruszonkę razem wymieszać.

3. W dużej misce wymieszać mąkę, zmielone migdały i orzechy, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.

4. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt, roztopione masło, parę kropli aromatu śmietankowego.

5. Połączyć mokre składniki z mąką, krótko mieszając. Nakładać ciasto do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch babeczek posypać przygotowaną kruszonką. Piec w temperaturze 170-180°C przez około 20-25 minut. Podawać ostygnięte.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

20 komentarzy do “Muffinki migdałowo – orzechowe z pełnej mąki”

Dodaj komentarz