Mini serniczki z truskawkami

Smaczne, proste w przygotowaniu mini serniczki z truskawkami. Wspaniale nadają się na przyjęcia i rodzinne imprezy, przygotowałam je nawet na wesele:). Nie są za słodkie, waniliowe i dobrze uzupełnia je lekko kwaskowaty mus truskawkowy. Do tego prezentują się pięknie i trudno im się oprzeć. Truskawki możemy zastąpić malinami lub jagodami. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z „Kwestii smaku”).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz Basics Square.

mini serniczki z truskawkami

Mini serniczki z truskawkami
Składniki na około 15 serniczków:
Spód:
130g zmielonych, kruchych ciastek (użyłam herbatników petit beurre i ciastek holenderskich)
40g masła – roztopionego
Masa serowa:
500g gotowego sera na sernik (może być z wiaderka)
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego
2 jajka
Mus truskawkowy:
200g umytych, obranych truskawek
1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku – 40g
Dodatkowo:
około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
fix do śmietany (niekoniecznie)
całe truskawki do ozdoby

mini serniczki z truskawkami

1. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.

2. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Do papierowych foremek wykładać po około 2 łyżeczki zmielonych herbatników, lekko dociskając.

3. Ser wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, budyniem i jajkami na jednolitą masę mikserem ustawionym na średnie obroty. Następnie masę serową wyłożyć na spód z herbatników, ale proszę nie wypełniać całych foremek i zachować trochę miejsca na mus z truskawek.

4. Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu serniczki mogą być bardzo miękkie i troszkę opadną, ale jak ostygną, to stężeją. Po 10-15 minutach proszę ostrożnie wyjąć je z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Truskawki zemleć na mus, dodać galaretkę, wymieszać. Gotowy mus nakładać po około 2 łyżki na wierzch serniczków i wstawić je do lodówki na parę godzin, aż galaretka stężeje.

7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno (można użyć fixa) i udekorować nią wierzch serniczków. Na końcu poukładać truskawki.

Udanych wypieków:)

Mini serniczki z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

41 komentarzy do “Mini serniczki z truskawkami”

  1. Przepyszne i bardzo efektownie wyglądające serniczki, do tego łatwe w przygotowaniu. Piekłam w silikonowych foremkach, na drugi dzień łatwiej je wyciągnąć, ponieważ mus truskawkowy jest odpowiednio ścięty. Zastanawiam się czy wyszedłby z tego duży sernik z tortownicy? Mała cukierenko, liczę na odpowiedź ;) Przy okazji dodam, że wszystkie wypieki z Pani przepisami wychodzą mi bez problemu. Przepisy są przejrzyste i dokładne, super. Bardzo dziękuję :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz