postheadericon Mazurek z wiśniami i czekoladą



Jest to jeden z najsmaczniejszych mazurków jakie jadłam. Kruchy, cieniutki spód, trochę waniliowy i wiśnie zanurzone w galaretce zrobionej z soku i żelatyny, o delikatnej, migdałowej nucie. Z wierzchu ciasto posypane jest płatkami migdałowymi i polane mleczną czekoladą… poezja. Jak ozdobimy wierzch jajeczkami zrobionymi z migdałów w czekoladzie, to wtedy będzie istny rarytas. Ładnie się prezentuje i nie jest trudny w przygotowaniu. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Pani domu”).



Składniki:
Ciasto:
250g mąki
100g zimnego masła
50g cukru pudru
żółtko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżki wody
masa:
450g mrożonych wiśni
3/4 szklanki cukru
3,5 łyżeczki żelatyny
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
50g płatków migdałowych
100g mlecznej czekolady
do ozdoby migdały w czekoladzie

1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane masło, żółtko, aromat i wodę. Szybko zagnieść ciasto.

2. Kwadratową formę o wymiarach 24x24cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wyłożyć blaszkę ciastem, robiąc małą krawędź, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Schłodzone ciasto nakryć papierem i wysypać na wierzch suchy ryż lub ceramiczne kuleczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200oC na funkcji góra-dół i piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć ryż oraz papier i wstawić z powrotem do piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

4. Do rondelka włożyć wiśnie i wsypać cukier. Podgrzewać, aż wiśnie puszczą sok i masa stanie się gorąca, ale nie gotować, zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki soku i rozpuścić w nim żelatynę, następnie wlać sok z powrotem do wiśni, dokładnie wymieszać. Dodać aromat migdałowy, wymieszać.

5. Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć, równomiernie rozprowadzić ją na wystudzonym cieście. Posypać płatkami migdałowymi.

6. Czekoladę mleczną roztopić na parze. Przełożyć ją do woreczka foliowego, odciąć brzeg woreczka i robiąc paseczki, rozprowadzić ją po mazurku. Ozdobić migdałami w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.

Udanych wypieków:)

Print Friendly

36 odpowiedzi do “Mazurek z wiśniami i czekoladą”

  • avatar KatarzynaBe:

    Wstyd się przyznać ale nigdy nie jadła ani nie robiłam Mazurka. Jednak Twoje są tak apetyczne, że chyba w tym roku się skusze. Wystarcza podążać za przepisem czy są jakieś żelazne zasady?

  • avatar Mała Cukierenka:

    Nie ma żelaznych zasad, po prostu trzymać się przepisu,
    ma być słodki i na cienkim cieście, ozdabiamy dowolnie, aby cieszył oko:)
    pozdrawiam

  • avatar engelchen:

    a wiśnie z kompotu mogą być?

  • Bardzo elegancko sie prezentuje! Polaczenie wisni i czekolady to zawsze strzal w dziesiatke.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Mogą być wiśnie z kompotu,
    pozdrawiam

  • Piękny, elegancki mazurek i śliczne zdjęcia.
    Pozdrowienia:)

  • Zdecydowanie mój ulubiony mazurek:) Pyszny!:) A Tobie wyszedł wspaniale! Zachwyca wyglądem:)

  • wygląda przepysznie:) …. chyba spróbuję zrobic coś podobnego na Święta, bo na pewno jest odświeżajacy:)

  • avatar Monika:

    wygląda super,ale koniecznie trzeba piec z tym ryżem?

  • avatar Mała Cukierenka:

    można czymś innym obciążyć lub spróbować bez, jak dobrze się ponakłuwa widelcem może się nie wybrzuszy,
    pozdrawiam

  • avatar madziulek:

    a gorzka czekolada nie byłaby „bardziej elegancka”

  • avatar Mała Cukierenka:

    można użyć gorzkiej czekolady,
    pozdrawiam

  • avatar paulina:

    Upiekłam dzisiaj i dziękuję, za tak cudowny przepis. Samo ciasto jest bardzo smaczne, nie mówiąc o pysznych wiśniach. Inny, niezwykły, nieklasyczny i zaskakujący jak na mazurka. Lekki, ale ciekawy w swej prostocie. Będę używała ciasta do ciasteczek i tart, lub innych przepisów, bo jest pysznie waniliowe. Jestem zachwycona.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Wesołych Świąt

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę, dziękuję za miły komentarz, życzę smacznego,
    Wesołych Świąt,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar malwinnnka:

    Mój pierwszy mazurek w życiu. Taki prosty w wykonaniu a smak cudowny! Mój mąż-wielbiciel kruchych ciast, zajadał się tylko nim. Stwierdził,że inne ciasta są w te święta zbędne. Dziękuję za super przepis.
    Pozdrawiam ciepło:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że smakował :) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • Wygląda przepysznie !:)

  • To jest to! Szukałam czegoś czekoladowego, ale z doświadczenia wiem, że wszelkiego rodzaju placki czekoladowe (popularnie zwane tartami bo przecież już się nie piecze kruchego) są za słodkie. Tu natomiast czekolada gra 2 skrzypce. Wypróbuje przepis we wtorek. Dam znać co i jak. Pozdrawiam.

  • avatar Abi:

    Czy mozna uzyc czegos innego zamaist zelatyny? Pozdrawiam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że można to zagęścić mąką ziemniaczaną,
    a innych produktów które działają jak żelatyna nie próbowałam,
    pozdrawiam

  • avatar Abi:

    Dziekuje za podpowiedz, sprobuje w takim razie z maka ziemniaczana :)

  • Wygląda pięknie! Mam w planach malinowy, ale może zmienię zdanie….

  • avatar marta:

    Mała Cukierenko, będę piekła i postaram się, żeby wyglądał tak pięknie jak Twój :) tylko czy ten, jak bakaliowy z lukrem, najlepiej smakuje po dwóch dniach? Nie wiem czy upiec go w piątek czy może w sobote…

  • avatar Mała Cukierenka:

    On od razu dobrze smakuje, nie trzeba czekać, tylko aż zsiądzie się żelatyna:)
    pozdrawiam ciepło

  • avatar caroline:

    a mogę już dzisiaj go upiec? wytrzyma do niedzieli? nie zrobi się twardy? ja najlepiej lubię mazurki po dwóch dniach wtedy ciasto się robi miększe i apetyczniejsze.. tylko czy dotyczy to również tego przepisu? uwielbiam przepisy Małej Cukierenki :) jakoś zaskakująco mi wychodzą mimo że mam dwie lewe ręce :D

  • avatar caroline:

    a żółtko surowe czy ugotowane wcześniej? :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    żółtko surowe,
    na pewno nie zrobi się twardy, tylko proszę go przechowywać w chłodniejszym miejscu bo to galaretka i owoce,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar caroline:

    zrobiłam – REWELACJA !!! a ciasto wykorzystam w przyszłym roku do zrobienia piętrowego mazurka :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:)
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Maja:

    Czekolada z wiśniami zawsze dobrze się komponuje, zwłaszcza ta gorzka lub deserowa, ale co kto lubi ;) To musi być pyszne. Mam takie pytanie odnośnie masy owocowej: w swojej spiżarni mam domowe wiśnie w syropie, czy dobrym pomysłem będzie zagotowanie ich w garnuszku i dodanie żelatyny aby trochę zgęstniały? Dopiero wtedy posmarowałabym takimi wiśniami mazurka, bo teraz są w stanie bardziej płynnym, coś takiego jak syrop, a są pyszne i chciałabym je wykorzystać do mazurka zamiast kupować mrożone :) Co Pani o tym sądzi?

  • avatar Mała Cukierenka:

    Jak najbardziej można wykorzystać takie wiśnie, tylko proszę ich nie gotować całych tylko odlać trochę syropu i go podgrzać i w nim rozpuścić żelatynę, a potem dodać ją do reszty owoców w syropie, pozdrawiam serdecznie

  • Właśnie szukałam przepisu na mazurek i proszę, jest!

  • avatar Justyna:

    W jaki sposób zwiększyć proporcje składników na ciasto (spód) do blachy 25 x 30? Z góry dziękuję za odpowiedź:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    zwiększyłabym składniki o połowę, pozdrawiam

  • avatar Marta:

    Jak na złość nie mogłam nigdzie dostać wiśni a już czas robić ciacho! Co sądzicie o zastąpieniu wiśni mrożonymi malinami??

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że też będzie pyszne, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl