Makowiec z serem

Dawno nie piekłam nic z makiem, więc jak jedna z czytelniczek Małej Cukierenki pani Edyta przysłała mi ciekawy przepis na makowiec z serem, postanowiłam go wypróbować. Okazał się świetny. Ciasto jest smaczne, dobrze smakuje połączenie maku z serem, a podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Masa makowa jest delikatnie migdałowa, a ser śmietankowo-waniliowy. Spód jest kruchy i cieniutki. Polecam to aromatyczne, smaczne ciasto (przepis trochę zmodyfikowany z gazetki „Ciasta domowe”, nr 246 lipiec 2013 r.).

Makowiec z serem

Makowiec z serem
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
80g margaryny
1 łyżeczka gęstej śmietany
Masa makowa:
500g maku
5 jajek (wielkość M)
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
200g poszatkowanych bakalii
Masa serowa:
1kg zmielonego, białego półtłustego sera ( ja użyłam gotowego sera na sernik)
1 szklanka cukru
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
6 żółtek
6 białek
2 op. cukru wanilinowego (po 16g)
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego

Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć (wylepić lub rozwałkować ) nim natłuszczoną blachę o wymiarach 34x24cm (ciasto wychodzi klejące).

2. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 6-7 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Masa makowa:
3. Mak sparzyć i 2-3 krotnie zemleć.

4. Jajka ubić z cukrem na jasną kremową masę. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut. Dodać mak, bakalie i aromat, wymieszać.

Masa serowa:
5. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać żółtka w dwóch partiach, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać, aż składniki się połączą.

6. Białka ubić na sztywną pianę.

7. Do maślanej masy dodać ser, budyń w proszku i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać białka i wymieszać delikatnie łyżką.

8. Na ciasto w blaszce wyłożyć masę makową, a następnie masę serową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte, pokrojone na prostokąty.

Udanych wypieków:)

Makowiec z serem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Świąteczne ciasto czekoladowe z orzechowym kremem

Pyszne ciasto fantastyczny MACZEK z czekoladą i kawą

30 komentarzy do “Makowiec z serem”

  1. Sernik przepyszny. Robiłam już wielokrotnie.
    Proszę tylko podać, ile gram łącznie ma być budyniu. Obecnie są inne granatury. Opakowanie jedno to teraz 32 gramy. Kiedyś było 60.

    Odpowiedz
  2. Dzien dobry, szukam sprawdzonego przepisu na makowiec z serem, a Pani przepisy uwiebiam.
    Czy jesli kupie mak mielony (suchy) to trzeba go tylko zalac i odsaczyc na sitku?

    Odpowiedz
  3. Ciasto pycha…….fakt masa makowa wyszła mi rzadka,ale dodałam kaszy manny,która nie zmieniła smaku ani wyglądu a do sera te dwie dodatkowe białka od ciast i wyszło super poszycie i delikatnie…polecam….

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam z gotowej masy serowej i 80 dkg sera dlatego tez proporcje zmodyfikowałam. Białka z ciasta użyłam do sera i wyszło pyszne! Takie leciutkie dzięki dodatkowym białkom. Ciasta tez nie podpiekałam bo spód byłby spalony przy moim piekarniku :D

    Odpowiedz
  5. Zrobiłam super! Drogie ciasto, ale warte zachodu. Polecam kupić zmielony mak, bo samemu mielić to kupa roboty, a w gotowej masie makowej jest… 22 % maku…

    Odpowiedz
  6. Ja użyłam maku z puszki i masa wyszła mi bardzo rzadka, ser mi się trochę utopił ale zrobiłam wzorki marmurkowe. Teraz się piecze i wygląda na to że wyjdzie fajny ☺

    Odpowiedz

Dodaj komentarz