postheadericon Łatwe ciasto z owocami


 
Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Upiekłam je z duuuużą ilością czarnej porzeczki :), ale można je upiec z dowolnymi owocami. Świetnie smakuje wieczorem z mlekiem, od razu przypomina się dzieciństwo :) (przepis znalazłam na stronie http://babiniec-cafe.pl; pozdrawiam użytkowniczki forum )
 

 
Składniki:

4 jajka
0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
0,5 szklanki oleju
1 ½ szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
250g porzeczek lub dowolnych owoców (dałam 300g porzeczek)
 
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej,  ciągle ucierając. Następnie wyspać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej  i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam na blaszce 22cm. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć do ciasta, posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec około godziny w temperaturze 160oC .

 

Udanych wypieków :)

Print Friendly

121 odpowiedzi do “Łatwe ciasto z owocami”

  • avatar anetark:

    udalo sie! ciasto wyszlo pyszne, wilgotne, puszyste i idealnie slodkie (nie przeslodzone), dzisiaj pieke kolejny raz-:) dziekuje za przepis

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło! życzę smacznego, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Justyna:

    ciasto full wypas!!! polecam każdemu,nie da się go zepsuć, robiłąm mnóstwo razy-dzięki wielkie!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Edża:

    mam jagody, mam nadzieję, że też będzie smaczne. Idę robić bo mam wieeeeelką ochotę na ciasto

  • avatar Mała Cukierenka:

    na pewno będzie smaczne, pozdrawiam

  • avatar Aga:

    A ja mam mrożone jagody
    i mam nadzieje że mi też wyjdzie.
    Pozdrawiam xx

  • avatar Mała Cukierenka:

    mam nadzieję, że się udało, pozdrawiam serdecznie

  • avatar lili:

    Czekam, jest w piekarniku z mrozonymi owocami. Mam nadzieję że wyjdzie. Wygląda pysznie i licze na taki sam efekt. Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    na pewno wyjdzie, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie

  • avatar lili:

    Dobra jest , wyszlo smaczne aczkolwiek radzę robic z podwójnej porcji i bedzie jeszcze lepiej. Dziękuję bardzo, z pewnością zawita częściej na moim stole to pyszne ciasto :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) pozdrawiam ciepło

  • avatar Heszki:

    Jajka ubic cale czy osobno bialko i do bialka dodawac zółtko?

  • avatar Mała Cukierenka:

    Jaja ubić całe, pozdrawiam

  • avatar Anonim:

    Ile mam piec !? Bo wlasnie jestem w trakcie miksowania

  • avatar Mała Cukierenka:

    Jest napisane w przepisie – Piec około godziny w temperaturze 160oC , czyli 55-60 minut,
    pozdrawiam

  • avatar karo:

    Da się zepsuć. Mi wyszedł zakalec. Zawsze w tych internetowych przepisach brakuje mi jaką ciasto powinno mieć konstystencję i ile konkretnie ucierać. Jajko jajku nierówne, olej też, moja babcia, piekła i gotowała wspaniale i zawsze „na oko” i konsystencję jeśli chodzi o ciasta. Tutaj takiej informacji brakuje. Dla mnie ucierać krotko to 30 sekund, a 5 minut bardzo długo. Nie mam doświadczenia w pieczeniu, ale czasem chciałoby się coś takiego zjeść.

  • avatar Morrellka:

    Ciacho wyszło świetnie! Pozdrawiam ciepło:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    karo: – jest napisane, aby ucierać aż powstanie puszysta masa po 30 sekundach na pewno takiej nie otrzymamy, trzeba ucierać około 3-5 minut,

    Morrellka: – bardzo się cieszę,

    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Anna:

    Witam!
    A czy można, zamiast oleju, dodać roztopionej margaryny? Lub czy ewentualnie mogłaby Pani podać alternatywną propozycję na zwykły i pyszny placek z owocami, tylko z roztopionej margaryny?
    Z góry dziękuję!

  • avatar Mała Cukierenka:

    może Pani dodać roztopionej margaryny, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

FILMY i INSTAGRAM

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga