postheadericon Łatwe ciasto z owocami


 
Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Upiekłam je z duuuużą ilością czarnej porzeczki :), ale można je upiec z dowolnymi owocami. Świetnie smakuje wieczorem z mlekiem, od razu przypomina się dzieciństwo :) (przepis znalazłam na stronie http://babiniec-cafe.pl; pozdrawiam użytkowniczki forum )
 

 
Składniki:

 

4 jajka

 

0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)

 

0,5 szklanki oleju

 

1 ½ szklanki mąki pszennej

 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

kilka kropel aromatu waniliowego

 

250g porzeczek lub dowolnych owoców (dałam 300g porzeczek)

 

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej,  ciągle ucierając. Następnie wyspać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej  i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam na blaszce 22cm. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć do ciasta, posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec około godziny w temperaturze 160oC .

 

Udanych wypieków :)

Print Friendly

95 odpowiedzi do “Łatwe ciasto z owocami”

  • avatar Jasmina:

    Spróbowałam jeszcze ciepłe bo mi ślinka ciekła. No przepyszne jest, coś czuję że będę je piec kilka razy w tygodniu zmieniając owoce. Dodałam tylko prawię całą szklankę cukru :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo się cieszę:) że się udało i gratulację,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar jagoda:

    przepis jest świetny,robilam juz z 5x teraz dodałam startej czekolady :) i zamias samych porzeczek,borówki,poziomi, pychotka,szybki prosty i tani :)

  • avatar Smakoszka:

    Przepyszne ciasto. Dzisiaj zrobiłam i podałam ciepłe z bitą śmietaną i gałką lodów.

  • avatar Mała Cukierenka:

    mmm… pycha, dziękuję za komentarze,
    pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Catherinee:

    Bardzo fajny przepis. A mam takie pytanie…czy zamiast tego aromatu waniliowego można dodać zwyczajnego cukru waniliowego? Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuje :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można dodać cukru wanilinowego,
    pozdrawiam

  • avatar AM:

    Czy mogę dodać trochę gorzkiego kakao do ciasta? Czy lepiej nie kombinować? ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że można dodać, pozdrawiam

  • avatar maragret:

    moje ciasto już siedzi w piekarniku mam nadzieje ze wyjdzie pyszne;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    na pewno, smacznego:) pozdrawiam

  • avatar Justyna:

    przepis jest po prostu mega wypasiony ! :) rewelacja -ja robiłam z jeżynami :) mmm pycha :) wielkie dzięki za pomysł ! :)

  • avatar Julia:

    Zaczynam pichcić :) za godzinkę zobaczymy co wyjdzie :) robie je z jeżynami trochę się obawiam, czy nie są za ciężkie i czy ciasto mi tak pięknie wyrośnie, ale teraz chwila cierpliwości i wszystko będzie jeasne :) Zachęcam wszystkich do wystawiania komentarzy,ponieważ przy wyborze przepisu są one niezmiernie pomocne, także z góry dziękuję za przepis i za komenatrze! :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    mam nadzieję, że się udało i smakowało,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Beata:

    Wlasnie watawilam do piekarnika :) zrobilam ze sliwkami. Mam nadzieje ze wyjdzie! Super łatwy przepis :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    na pewno wyjdzie, życzę smacznego,
    pozdrawiam:)

  • avatar Marzena:

    zrobilam z rabarbarem i tez jest przepyszny ;) a przepis bajecznie prosty super;) pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    super:) bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Anonim:

    ja również je robię i dodałam mrożone jagody czy tylko świerze

  • avatar DzikiWatr:

    Witak, korzystam z przepisu od wielu miesięcy-super prosty a efekt zniewalający. Oczywiscie od razu zmodyfikowałam i robię z kruszonką (dziś ze śwliwkami w cynamonem-już w piekarniku). Dziękuję za przepis i POLECAM!!!

  • avatar niedobradziewczynka:

    super przepis właśnie wstawiłam ciasto piekarnika zrobiłam dużą blachę tak jak bym robiła 2 dodałam na górę 650g winogrona i narazie wygląda dobrze
    czekam aż się upiecze

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego, pozdrawiam ciepło

  • avatar niedobradziewczynka:

    a dziękuję wyszło przepysznie pyszne polecam :)

  • avatar luckystar:

    Czy jajka dodałaś całe czy tylko żółtka? :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    całe jajka dodałam, pozdrawiam

  • avatar Agnieszka:

    Czy można zamiast mąki pszennej użyć żytniej? I pytanie, choć dziś jest do tego właśnie ciasta, to przy okazji zadaję tak ogólnie? Czy jeśli wymienię w jakimś przepisie jedną mąkę na drugą, to będzie dobrze czy może być różnie, w zależności od przepisu? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)

  • avatar Agnieszka:

    Nie mogłam się doczekać, więc zaryzykowałam – ciasto wyszło świetnie. Nie zmieniłam proporcji – mąki żytniej dałam tyle samo, ile Ty pszennej i wyszło idealne. Wyrosło wysokie i puszyste – z winogronami i płatkami migdałów.

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę, że się udało, dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Agnieszka:

    Przepis uniwersalny – dziś zamiast owoców piekłam z… masą makową. Masę makową z bakaliami nakładałam sporymi grudkami łyżeczką na wierzchu i lekko dociskałam. Również na mące żytniej – bo jakoś ostatnio sporo jej u mnie w domu. Rewelacyjny przepis – nawet mój mąż już się nauczył :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo dobry pomysł! cieszę się, że się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Astra:

    Wybrałam to ciasto bo wydaje mi się mniej kaloryczne.:-D Bardzo dobre. U mnie maliny, borówki i jabłka. Wszystko pięknie tylko owoce się utopiły:-D. I pytanie: co można zrobić aby tego uniknąć bo chciałabym aby jednak pozostały na powierzchni ciasta?.
    Z drugiej strony ma to też swój urok bo owoce świetnie nawilżyły i dzięki temu ciasto nie jest suche.
    Z pewnością wrócę do tego przepisu.Wielkie dzięki utalentowana cukierenko.
    I jeszcze jedno. Nowy Rok- nowe postanowienia:-D wiadomo wszystkie chcemy zrzucić kilka nadprogramowych kg ale ja nie mam zamiaru rezygnować z Twojego bloga i rewelacyjnych przepisów. I tutaj mam małą prośbę o dodanie przepisów na słodkości dla osób, które chciałyby zachować figurę a jednocześnie spróbować czegoś pysznego. Jest tu kilka genialnych propozycji ale moja zachłaność musi poprosić o więcej. Gorąco pozdrawiam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Proszę owoce przed dodaniem do ciasta obtoczyć w mące pszennej, powinno pomóc,
    dobrze poszukam mniej kalorycznych przepisów:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Magda M.:

    Ciasto zrobione według przepisu i…klapa. Już na początku zastanowiło mnie dlaczego jest taaak gęste???Piekłam z borówkami (mrożone)- owoce nie tonęły jak u innych. Po upieczeniu choć nie ma zakalca jest jego zapach…Ogólnie średnio urosło i bardzo zbite, a na zdjęciu puszyste. Z przepisem pewnie wszystko ok. tylko ja zapewne nie mam do tego serca i cierpliwości…

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi przykro, pozdrawiam

  • avatar sylwia:

    hej Natalio twoje przepisy sa cudowne ,wlasnie upieklam proste ciasto z owocami u Ciebie z czarna porzeczka ja zrobilam z jagodami ,pyyyycha.Odwiedzam T woje strony z przepisami nawed wtedy gdy mam chamdre pooglondam i juz mi lepiej.Pozdrawiam i zycze jeszcze wielu udanych przepisow

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo dziękuję za komentarz, ale narobiła mi Pani smaka na jagody:) cieszę się, że ciasto się udało i smakowało,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar adogaj:

    Witam serdecznie.Chciałam zapytac czy od brazowego cukru ciasto nie ciemnieje?

  • avatar Mała Cukierenka:

    trochę z ciemnieje, ale to nie przeszkadza, a będzie zdrowsze, pozdrawiam

  • avatar asia:

    Czy mrożone owoce trzeba rozmrozic przed wylozeniem na ciasto?

  • avatar Mała Cukierenka:

    ja bym je rozmroziła, pozdrawiam

  • avatar Anonim:

    moje ciasto nie uroslo;(

  • avatar Anonim:

    Przepis łatwy ale mi ciasto nie urosło. Widocznie zrobiłam coś nie tak. Mam pytanie a co z żółtkami je tez się dodaje do ciasta??

  • avatar Mała Cukierenka:

    do ciasta dodajemy całe jajka, na początku całe jajka ubijamy z cukrem, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Kasia Ha:

    Świetny przepis, prosty i szybki. Właśnie zajadam ciasto z owocami..mmm pycha, dzięki!! Do tej pory zrobiłam ciasteczka cynamonowe, mufinki marchewkowe i to ciasto powyżej. Wszystkie wyszły rewelacyjnie!!! Kolejny przepis skradam do swojego notatnika :))

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest
Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream

Top Blogi