postheadericon Łatwe ciasto pomarańczowe


 
Smaczne ciasto pomarańczowe, bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie. Wilgotne, puszyste, w pięknym pomarańczowym kolorze. Smak oliwy jest wyczuwalny, więc jeśli nie lubimy oliwy z oliwek, to proszę użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Bardzo polecam…
 

 
Składniki:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.

3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)
 

Print Friendly

129 odpowiedzi do “Łatwe ciasto pomarańczowe”

  • avatar Mała Cukierenka:

    mnie się wydaje że było nie dopieczone, dlatego opadło, proszę o 5 minut przedłużyć pieczenie,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Ania:

    Zrobiłam ponownie- tym razem wyszło! Oczywiście pychota:)
    Odnoszę wrażenie, że za pierwszym razem dodałam za dużo soku z pomarańczy i oleju.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że się udało:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ania M.:

    Zrobiłam babeczkę pomarańczową we wtorkowy wieczór. Pachniało w całym domu! Wyszło wyśmienicie, mega pomarańczowe, wilgotne, po prostu przepyszne! To już kolejny przepis, którym jestem urzeczona :) Dziękuję za to i za prześliczną stronę, samo wejście na nią jest przyjemnością, nie mówiąc o wypiekach! Właśnie zabieram się za muffinki z bananami i czekoladą :) Pozdrawiam serdecznie

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę:) dziękuję! życzę smacznego,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ania M.:

    Jednak zamiast muffinek upiekłam ciasto bananowe z bakaliami. Zostało po nim już tylko słodkie wspomnienie. Oczywiście wyszło wyśmienite :-) za dobre te przepisy Mała Cukierenko, za szybko wszystko znika :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło, dziękuję za komentarze,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Ania_NY:

    Nigdy mi sie nie zdarzylo zeby jakies ciasto nie wyszlo z Twoich przepisow…no i stalo sie. Opadlo i jest strasznie tluste w srodku – proporcje na pewno dalam dobre- mysle ze moze to kwestia oleju? Niby dalam extra virgin oil tak jak w przepisie. Nie wiem co sie stalo. Cos musialam zle zrobic :/ Pieklam 70 minut. Ogolnie staram sie nie piec ciast do ktorych trzeba dodac olej ale pomyslalam ze moze sie udac. Jednak nie :))) Pozdrawiam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi przykro, że się nie udało, jakby masa się zwarzyła,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Ola:

    Ile ml ma szklanka użyta jako miarka w tym przepisie i czy to jest wyznacznik miary również w innych przepisach?
    Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    250ml, tak używam takiej do innych przepisów również,
    pozdrawiam

  • avatar Joanna:

    Ale wspaniały przepis:). Biegnę piec:).

  • avatar Mała Cukierenka:

    mam nadzieję, że się udało i smakowało,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Hania:

    Ciasto piekłam już 4 razy i za każdym razem nie można było poprzestać na jednym kawałku :)

  • avatar Ania Kunaszewska:

    Łatwe w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne :-) Polecam wszystkim miłośnikom pomarańczy (idealnym dodatkiem byłaby czekolada -może w formie polewy? Spróbuję następnym razem).

    Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało, polewa czekoladowa świetnie będzie uzupełniała to ciasto, dobry pomysł,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Gucinka:

    Witam, czy zamiast sody mogę dać więcej proszku do pieczenia? Sody niestety nie mam:-(

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, wydaje mi się, że powinno się udać, pozdrawiam

  • avatar Gruszka:

    Ja również uwielbiam Pani stronę:) każde ciasto jak na razie mi wychodzi i jest przepyszne, znika z talerza migusiem :) czekam na więcej przepisów:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    wspaniale:) ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Dominika:

    Witam
    A czy zamiast oliwy/oleju można dodać roztopioną margarynę bądź masło?
    Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można, pozdrawiam

  • avatar Pikim:

    Ciasto w piekarniku a zapach w domu bajeczny :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego! pozdrawiam

  • avatar Pyszota:

    Upiekłam :) pierwszego dnia zniknęło pół ciasta i to zjadłam je sama :) bardzo dobre, wilgotne, aromat pomarańczy zachwycający. Upiekłam je w okrągłej formie z kominem i u mnie się piekło 45min. Bardzo, bardzo polecam!

  • avatar Majka:

    Zrobiłam masę, teraz czekam, aż się upiecze :) Naprawdę łatwy i szybki sposób przygotowania!
    Aromat pomarańczy – nieziemski ;3

  • avatar Mała Cukierenka:

    mam nadzieję, że będzie smakowało, pozdrawiam ciepło

  • avatar Zilver33:

    Po raz kolejny pieke to ciasta z mala zamiana na cytryne ktorej to smak uwielbiam. Jest protste i pyszne! Dziekuje;) za inspiracje.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuje,
    pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream