postheadericon Łatwe ciasto jogurtowe


Zapraszam dzisiaj na smaczne ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a takie dobre w smaku, że na jednym kawałku nie można poprzestać. Wilgotne, aromatyczne i lekkie. Ładnie rośnie, pięknie pachnie i wspaniale smakuje z czekoladą, którą możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, jak np. rodzynki, żurawina. Przed podaniem wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem, ale moje ciasto tak szybko znikało, że nawet nie zdążyłam. Ciasto świetne do herbaty, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony „Cake student”).



Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50g poszatkowanej gorzkiej czekolady (możemy zastąpić bakaliami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Wymieszać razem mąką, proszek do pieczenia i sodę.

2. Do drugiej miski wsypać cukier, dodać jajko, jogurt, olej, aromat i wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez 30 sekund.

3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Dodać czekoladę, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)



Simple Yogurt Cake

Ingredients:

1 cup plain yogurt
1 egg
3/4 cup sugar
1/3 butter flavor
1/2 cup oil
2 cups all-purpose flour
1/2 tbs baking soda
1/2 tbs baking powder
50g chopped dark chocolate (can substitute raisins)
confectioners’ sugar for sprinkling

1. Preheat oven to 350°F/180oC.  Line loaf tin ( 25x12cm) with oiled greaseproof paper or grease the base.

2. In bowl, mix flour, baking powder and baking soda.

3. In separate bowl, add the yogurt, egg, sugar, butter flavor, oil and mix by mixer on low speed for 30 seconds.

4. Add the dry mixture to the wet mixture, stir until just combined (don’t overwork the dough). Add chocolate and stir briefly.

5. Pour the batter into the prepared cake pan, and bake for 50 to 60 minutes, until the top is golden brown.

6. Just before serving, dust with confectioners’ sugar.

Enjoy:)

Print Friendly

190 odpowiedzi do “Łatwe ciasto jogurtowe”

  • avatar gosia:

    fenomenalne! piekę je na wszystkie możliwe okazje ;-)!

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się bardzo:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Magda:

    Witam ;) zrobiłam w sobotę to ciasto, od razu z podwójnej porcji na dwóch blaszkach, bo wiedziałam, że inaczej nie zostanie nic na niedzielę :-D przygotowanie banalnie proste, a ciacho w smaku REWELACJA ;) Nawet mój mąż, który nie przepada za babkowymi ciastami (bo są suche), stwierdził, że jest pyszne, no i nawet nie suche :-D w tym tygodniu chyba znów będę je piekła ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło, cieszę się:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Magda:

    Witam ;) mam pytanie, czy zamiast jogurtu można dodać zsiadłe mleko? ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    wydaje mi się, że tak, pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się:) pozdrawiam

  • Witam :) czy mogę czymś zastąpić sodę?

  • avatar Mała Cukierenka:

    proszę zamiast sody dodać 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, pozdrawiam

  • avatar Wypieki:

    witam :)co można dodać zamiast aromatu śmietankowego?

  • avatar Mała Cukierenka:

    cukier wanilinowy lub aromat waniliowy, albo w ogóle pominąć, pozdrawiam

  • avatar Justyna:

    Witaj, czy moge uzyc jogurtu greckiego?

  • avatar Mała Cukierenka:

    mysle, ze tak, pozdrawiam

  • avatar PoczątkującaL:

    Czy mogę do tego dodać jabłka? I czy jak bym to rozlała na zwykłą blachę do ciast to czy by mi to wyszło? Bo chciałabym zrobić bardziej ciasto takie szerokie. To może być? :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    może Pani użyć blaszkę szerszą, ciasto będzie wtedy niższe, myślę, że trochę jabłka można dodać, najlepiej położyć je na wierzchu ciasta, pozdrawiam

  • avatar MartaZ:

    Właśnie je upiekłam i z dodatkiem polewy czekoladowej smakuje przepysznie i jeszcze ta chrupiąca skórka:))) Zamiast sody dałam proszek do pieczenia i zamiast zwykłego jogurtu jogurt grecki, tylko że piekłam je w trochę dłuższej keksówce więc jest niższe ale i tak przepyszne:)))

  • avatar Mała Cukierenka:

    brzmi wspaniale, cieszę się:) bardzo dziękuję,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Sandra:

    trzeba dodać aromat śmietankowy ???

  • avatar Mała Cukierenka:

    nie trzeba, można pominąć lub dodać waniliowy lub cukier wanilinowy, pozdrawiam

  • avatar Strawberrycoctail:

    Wyśmienitee ;) Może ciutkę za słodkie, ale i tak zapisuję przepis.
    Wyjątkowo proste i smakowite :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar gffka:

    Czy zamiast jogurtu można dodać maślanki? :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że można, pozdrawiam

  • avatar mrufka:

    Czy zamiast ciasta można z tego przepisu zrobić muffinki? jak długo należałoby je piec?
    Przepis bardzo fajny, prosty, niezawodny. Dziękuję i pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    można zrobić muffinki, preszę je piec około 25 minut, pozdrawiam

  • avatar saba:

    przepis fajny i ciasto bardzo smaczne :) ale mam jedno ale :) mianowicie w przepisie jest napisane „cukier” ja do ciasta dodałam kryształ bo taki miałam i chyba dlatego mi ciasto zbrązowiało (kolor cukru brązowego :) przepis na pewno wykorzystam ale jestem ciekawa czy chodziło o puder czy kryształ :) pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    chodziło o kryształ, a zbrązowiało chyba od sody, nie wiem czemu tak się dzieje, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Żaba:

    Robiłam! Pyyyycha! Przyjaciółka już wzięła przepis i masz kolejną fankę :D

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) dziękuję, pozdrawiam serdecznie

  • avatar AgataZon:

    Pieklam je juz wiele razy, a to z czekolada a to z orzechami ale czy mozna dodać jagody? Uwielbiam Twoja strone i te przepisy mmmmniam

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że można dodać jagody, tylko nie dużo, żeby ciasto nie było za ciężkie , pozdrawiam

  • avatar patrycja:

    czyli mam dac dwie lyzki proszku do pieczenia jak nie dodaje sody?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak 2 łyżeczki, pozdrawiam

  • avatar Mia:

    Dzień dobry, robiłam to ciasto już kilka razy i za każdym razem rewelacyjnie smakowało:)
    czy można je zrobić w foremkach na muffiny? jakie wtedy proporcje przyjąć na 12 szt.? jaki czas pieczenia? może jakiś osobny przepis… zależy mi właśnie na muffinach jogurtowych:) np. z czekoladą i orzechami w środku…

  • avatar Mała Cukierenka:

    wydaje mi się, że z tego przepisu będzie właśnie 12 sztuk babeczek, czas pieczenia około 25 minut, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Gaga:

    Witam:-) czy mogę dodać do tego ciasta mleczną czekoladę?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można, pozdrawiam

  • Świetny przepis! Ciasto faktycznie bardzo łatwe i wręcz ekspresowe w przygotowaniu. Przygotowałam je w wersji z wiórkami kokosowymi i czerwoną porzeczką. Jeszcze z gorącego ciasta odkroiłam kawałek bo nie mogłam się doczekać ;) Nie minęła doba a z ciasta nie został nawet jeden okruszek :) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl