postheadericon Łatwe ciasto jogurtowe


Zapraszam dzisiaj na smaczne ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a takie dobre w smaku, że na jednym kawałku nie można poprzestać. Wilgotne, aromatyczne i lekkie. Ładnie rośnie, pięknie pachnie i wspaniale smakuje z czekoladą, którą możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, jak np. rodzynki, żurawina. Przed podaniem wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem, ale moje ciasto tak szybko znikało, że nawet nie zdążyłam. Ciasto świetne do herbaty, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony „Cake student”).



Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50g poszatkowanej gorzkiej czekolady (możemy zastąpić bakaliami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Wymieszać razem mąką, proszek do pieczenia i sodę.

2. Do drugiej miski wsypać cukier, dodać jajko, jogurt, olej, aromat i wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez 30 sekund.

3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Dodać czekoladę, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)



Simple Yogurt Cake

Ingredients:

1 cup plain yogurt
1 egg
3/4 cup sugar
1/3 butter flavor
1/2 cup oil
2 cups all-purpose flour
1/2 tbs baking soda
1/2 tbs baking powder
50g chopped dark chocolate (can substitute raisins)
confectioners’ sugar for sprinkling

1. Preheat oven to 350°F/180oC.  Line loaf tin ( 25x12cm) with oiled greaseproof paper or grease the base.

2. In bowl, mix flour, baking powder and baking soda.

3. In separate bowl, add the yogurt, egg, sugar, butter flavor, oil and mix by mixer on low speed for 30 seconds.

4. Add the dry mixture to the wet mixture, stir until just combined (don’t overwork the dough). Add chocolate and stir briefly.

5. Pour the batter into the prepared cake pan, and bake for 50 to 60 minutes, until the top is golden brown.

6. Just before serving, dust with confectioners’ sugar.

Enjoy:)

Print Friendly

158 odpowiedzi do “Łatwe ciasto jogurtowe”

  • avatar gosia:

    fenomenalne! piekę je na wszystkie możliwe okazje ;-)!

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się bardzo:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Magda:

    Witam ;) zrobiłam w sobotę to ciasto, od razu z podwójnej porcji na dwóch blaszkach, bo wiedziałam, że inaczej nie zostanie nic na niedzielę :-D przygotowanie banalnie proste, a ciacho w smaku REWELACJA ;) Nawet mój mąż, który nie przepada za babkowymi ciastami (bo są suche), stwierdził, że jest pyszne, no i nawet nie suche :-D w tym tygodniu chyba znów będę je piekła ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło, cieszę się:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Magda:

    Witam ;) mam pytanie, czy zamiast jogurtu można dodać zsiadłe mleko? ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    wydaje mi się, że tak, pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się:) pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest
Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream

Top Blogi