postheadericon Łatwe ciasto jogurtowe z owocami



Ekspresowe, bardzo łatwe ciasto z owocami. Piekę je kiedy brakuje mi czasu, a goście są tuż, tuż:). Ciasto jest smaczne, ładnie pachnie, jest wilgotne i zaliczam je do kategorii dietetycznych. Zawiera niedużo tłuszczu, za to sporo jogurtu i letnich owoców. Z wierzchu posypuję je migdałami, które podczas pieczenia przyrumienią się, będą chrupiące i bardzo aromatyczne. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Ciasta domowe” nr 52). 



Składniki:
230g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
100g zmielonych orzechów włoskich
200g cukru
150g naturalnego jogurtu
3 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 szklanki oleju
250g owoców jagodowych (użyłam jagód i malin)
1 łyżka mąki do posypania owoców
2 garście migdałów

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon. Dodać zmielone orzechy i cukier, wymieszać.

2. Do sypkich składników dodać jajka, olej, jogurt, aromat i wymieszać krótko na gładką masę (najlepiej mikserem na średnich obrotach).

3. Owoce posypać 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wierzch posypać migdałami. Ciasto piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać dobrze przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Print Friendly

19 odpowiedzi do “Łatwe ciasto jogurtowe z owocami”

  • 1chodzi za mną takie ciasto już od dawna! Koniecznie wchodzi na listę sierpniowych must try!

  • Cudne ciacho! Z tymi owocami wygląda bosko :)

  • avatar Renia:

    Bardzo smakowite i wygląda tak lekko! Idealne na upalne dni. Sliczny dzbanuszek i kubeczki

  • avatar Jo:

    Jej, ale slinka cieknie! Pysznosci!! Jagody!!!

  • avatar Asia K.:

    Dzięki za przepis, kolejny praktyczny przepis z serii „Goście Jadą”, na pewno wykorzystam :-)

  • avatar Emilka:

    Właśnie upiekłam. Mam wrażenie że nie wyrosło zbyt duże… chyba że ma być takie „niziutkie”. Mam też pomysł, żeby podwoić składniki żeby wyrosło duże… spróbuję, jeśli będzie nam smakowało :) musi się schłodzić.
    Pozdrawiam :)
    E.

  • avatar Emilka:

    No i wyszedł mi całkiem smaczny zakalec… :( a tak się starałam! Jest bardzo mokry spód, owoce opadły… czy przyczyna może być to, że dałam ich więcej niż w przepisie? Przedobrzyłam? No i użyłam samych malin bo jagód nie udało mi się kupić… wszystkim innym kuchareczkom życzę powodzenia :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak to jest przyczyna, jeśli dodała Pani więcej owoców niż było podane w przepisie,
    pozdrawiam

  • avatar alutka:

    mnie też wyszedł zakalec, a dodałam owoców tyle, ile w przepisie;( to pewnie przez te moje talenty kulinarne;)

  • avatar marta:

    wydaje mi sie moje drogie panie ze zakalec wychodzi tylko dla tego ze za mało maki sypiecie na owoce mi wyszło bajeczne

  • avatar magdalena:

    Moje ciasto wyszło cudnie :-) Miałam nieco większą tortownicę i użyłam mrożonych owoców lecz mimo wszystko je obsypałam mąką, by przy rozmrażaniu nadmiar wody pochłonęła mąka właśnie:) następnym razem wykorzystam porzeczki, bo ciasto jest dość słodkie. POWODZENIA!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    super, bardzo sie ciesze,
    dziekuje za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar magdalena:

    No i upiekłam z czerwonymi porzeczkami. Ciasto bardzo smaczne i rozeszło się równie szybko :) polecam i pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo miło mi to słyszeć:)
    cieszę się, że smakowało,
    pozdrawiam ciepło

  • Upiekłam to ciasto, wyszło przepyszne!
    http://przystole.blox.pl/2013/01/Latwe-ciasto-jogurtowe-z-owocami.html

    Dziękuję za kolejny wspaniały przepis :)

  • avatar basia 43:

    Czy na wierzch można dodać płatki migdałów,czy nie warto ryzykować spalenia?

  • avatar Mała Cukierenka:

    Przypalą się jak będę pieczone 55 minut, tak mi się wydaje
    pozdrawiam

  • avatar Abi:

    Przepyszne ciasto! Miękkie, bardzo owocowe. Ja uzylam orzechow peacan zamiast wloskich, bo akurat tylko takie mialam :) Uzylam tez troche maki pelnoziarnistej zamiast pszennej i mniej cukru niz w przepisie. Wyszlo rewelacyjnie! Dziekuje za kolejny swietny przepis i pozdrawiam! :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest
Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream

Top Blogi