postheadericon Kruche wiatraczki

kruche wiatraczki
 
Bardzo smaczne ciastka z konfiturą. Lekkie, chrupiące, maślane i takie pyszne… Podczas pieczenia ładnie pachnie w kuchni, aż nie można się ich doczekać:) Nie są trudne w przygotowaniu, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Użyłam konfitur malinowych i świetnie smakowały z kruchymi ciasteczkami. Polecam, polecam… (przepis z książki „Słodki świat Kasi”).
 
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Art Deco oraz East Meets West.
 
kruche wiatraczki
 
Składniki na około 30 sztuk:
200g schłodzonego masła lub margaryny
2 szklanki mąki (340g)
2/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
gęsta konfitura lub marmolada, dżem
 
1. Wymieszać razem suche składniki. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Następnie dodać jajko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.
 
kruche wiatraczki
 
2. Po wyjęciu z lodówki ciasto zagnieść jeszcze 2-3 razy i następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Z ciasta wycinać radełkiem kwadraty o boku około 8 cm. Następnie każdy kwadrat naciąć troszkę po przekątnych (patrz zdjęcie powyżej). Środek kwadratów posmarować troszkę konfiturą (około 3/4 łyżeczki) i rogi zlepiać na środku kwadratu, tworząc wiatraczki.

3. Ciastka piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut (180oC na funkcji góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez około 10 minut i dopiero wtedy je przenosić na talerzyk.

Udanych wypieków:)
 
kruche wiatraczki
 
kruche wiatraczki
 

Print Friendly

24 odpowiedzi do “Kruche wiatraczki”

  • avatar Alicja:

    Cudowne, ale nie na moje umiejętności;/// Nie zrobie takich pieknych wiatraczków, ale… czy przepis wykorzystam do „kocich oczek” i innych kółeczek z dżemem;) Pozdrawiam!

  • avatar Joanna:

    Wyglądają obłędnie. Mam pytanie czy te ciastka mogą poleżeć ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    Joanna: -tak, w szczelnym opakowaniu czyli puszcze, pudełku do 5-6 dni na pewno, ale tracą na kruchości

    Alicja – one naprawdę są proste, da Pani radę,

    pozdrawiam serdecznie

  • beautiful cookies !!!
    pozdrawiam:-)

  • avatar Rebecca R:

    Wow Natalia – you’ve been busy already! Have you even slept since being in London yet??!! You really do write a beautiful blog. I love your photographs. Well done!

  • avatar Mała Cukierenka:

    thank you so much Rebecca, I’m so happy you like it.
    Yes I slept:)
    Best wishes
    xxxx

  • Bosko wyglądają te wiatraczki! :)

  • Od dawna przymierzam się do tego, by je upiec i zawsze jest jakieś Ale;):) Koniecznie muszę to nadrobić;) Pozdrawiam!

  • Ciasteczka wyglądają ślicznie i są takie apetyczne, że nie wiem gdybym je zrobiłam w domu to zdołały by dokładnie wystygnąć :)

  • avatar MG:

    Piekne :-) jadłam takie w wersji z lukrem :-)

  • avatar Wioleta:

    Jakie ładne, na święta będą jak znalazł :)

  • avatar Ania:

    wspaniale wyglądają, piekarnik już się grzeje blaszki pełne i zobaczymy jak się udadzą :)

  • avatar potworek:

    Czy one będą twarde? Bardzo fajnie wyglądają, szukam jakiś delikatnych ciasteczek. Jeżeli te łatwo będzie gryźć to bym je zrobiła….

  • avatar Sara:

    Mam pytanko ;)
    Czy zamiast dżemu może być nutella ? ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    hm… myślę, że tak,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Ciastkarka:

    Pychotka:) ciasto słodziutkie:) polecam gorąco:D

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Dżali:

    Upiekłam dzisiaj. :) Wyszły baaardzo smaczne, kruche i delikatne. Ja robiłam z konfiturą śliwkową. Bardzo ładnie wyglądają takie wiatraczki, wszyscy w domu byli pod wrażeniem. Przepis jest łatwy, polecam wszystkim niezdecydowanym. Pozdrowienia dla Pani Natalii – świetna strona, super przepisy i piękne zdjęcia! :)

  • avatar Tosia:

    Rewelacyjny przepis,,bardzo smaczne wiatraczki POLECAM!!!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo dziękuję:) pozdrawiam serdecznie. Cieszę się, że ciasteczka smakowały.

  • avatar Ewa:

    czy to ciasto nadaje sie do wycinania foremkami?
    dziekuje i pozdrawiam, zamierzamy jutro z synkiem takowe upiec, ale w roznych ksztaltach :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę że się nadaje, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie

  • avatar Magda:

    Wiatraczki wyszły piękne i pyszne :) Przepis jest bardzo prosty :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło:) pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream