Kruche ciasto z truskawkami

Na poprawę humoru zapraszam dzisiaj na przepyszną tartę z truskawkami i kremem waniliowym. Na kruchym, maślanym spodzie, wykończoną truskawkową galaretką. Do jej przygotowania możemy również użyć malin lub jagód. Przy jej przygotowaniu musimy się trochę skupić i radzę użyć rondelka z grubym dnem, takiego, w którym nic nam się nie przypali. Przepis dość prosty i bardzo smaczny , przed podaniem ciasto możemy posypać płatkami migdałowymi, polecam… (inspirację znalazłam na stornie world baking day, ale przepis zmodyfikowałam i dopracowałam).

Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
130g mąki (użyłam tortowej)
90g schłodzonego masła
60g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
1 żółtko
Krem:
200ml mleka + 12 łyżek
2 łyżeczki cukru wanilinowego
60g cukru
60g mąki (użyłam tortowej)
1 jajko
60g połamanej, białej czekolady
Dodatkowo:
500-700g truskawek, umytych, obranych i osączonych
1 galaretka truskawkowa

Ciasto:
1. Wymieszać razem sypkie składniki. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto.

2. Tortownicę o średnicy 22cm posmarować masłem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 24-25cm i wyłożyć nim blaszkę, robiąc 2 cm brzeg (możemy też ręcznie wyłożyć bez wałkowania ciasta).

3. Ciasto piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej półce od dołu. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.

Krem:
4. Jajko rozmieszać z 4 łyżkami mleka na jednolitą masę. Mąkę rozmieszać z 8 łyżkami mleka, rozcierając grudki łyżką.

5. Pozostałe mleko, cukier i cukier wanilinowy podgrzewać w rondelku z grubym dnem. Gdy mleko będzie bardzo gorące (ale nie wrzące), wlać połowę, powoli, ciągle mieszając, do jajka. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać resztę gorącego mleka, wymieszać.

6. Masę przelać do rondelka i postawić na małym ogniu cały czas mieszając, aż się zagotuje (powstanie gęsty budyń, na początku mogą powstać grudki, ale one się rozmieszają). Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi. Następnie krem odstawić do ostygnięcia (ma być letni, będzie go łatwiej rozsmarować).

7. Galaretkę rozpuścić 1 szklance gorącej wody i odstawić do momentu, aż zacznie tężeć (zrobi się gęsta).

8. Krem rozprowadzić równomiernie na wierzchu upieczonego ciasta i odstawić, aż ostygnie. Następnie ułożyć truskawki i posmarować tężejącą galaretką. Kruche ciasto z truskawkami odstawić w chłodne miejsce, aby galaretka stężała.

Udanych wypieków:)

Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

37 komentarzy do “Kruche ciasto z truskawkami”

Dodaj komentarz