postheadericon Kruche ciasteczka z witrażem

ciasteczka z witrazem
 
Smaczne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Maślane z nutką waniliową. Wyglądają bardzo ładnie i urzekły moich domowników. Do ich przygotowania użyłam cukierków owocowych bon-bon, (powinny być dostępne w każdym supermarkecie), wydaje mi się, że są lepsze od landrynek, ponieważ dobrze trzymają kolor i są smaczniejsze. Na pewno zrobię kolejną partię tych pysznych ciastek na moją choinkę:) bardzo polecam… (przepis z gazety „Ciasta i ciasteczka na Boże Narodzenie” 2/99).
 
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Sway.
 
ciasteczka z witrazem
 
Składniki na około 35 sztuk:
360g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
240g masła
2 łyżki śmietany
dwa opakowania cukierków typu bon-bon
 
1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.
 
ciasteczka z witrazem
 
2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5mm. Z ciasta wycinać spore ciastka z dziurką (środek wyciąć mniejszą foremką) i układać je na blaszce do pieczenia (jeśli chcemy zawiesić je na choinkę, proszę również zrobić małą dziurkę na sznureczek). W każde ciasteczko włożyć 1 cukierek.

3. Ciastka piec w temperaturze 180oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200oC) przez około 10-12 minut (ciastka szybko się pieką, proszę je obserwować, żeby nie przypalić). Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blaszce do przestygnięcia (ostrożnie zdejmować z blaszki).

Udanych wypieków:)
 
ciasteczka z witrazem
 
ciasteczka z witrazem
 

Print Friendly

67 odpowiedzi do “Kruche ciasteczka z witrażem”

  • avatar iza:

    Właśnie upiekłam ciasteczka, wyszło mniej niż w przepisie – około 25 sztuk…
    To jednak nieważne bo jutro piekę kolejną partię. W ramach zbliżającego się Mikołaja mam zamiar obdarować całą rodzinę…
    Ciasteczka są tak bajeczne, że nie chcę ich oddawać, ale cóż… ;)
    Do rzeczy jednak … Mam pytanie… Czy mogę zamiast masła użyć smalcu ?
    Pozdrawiam
    Iza

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się ciesze, że smakują, nie wiem jak z tym smalcem, nie poradzę Pani, przykro mi, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Princess:

    Witam, przymierzam sie wlasnie do pieczenia tych bajecznych ciasteczek. Mam pytanie odnośnie śmietany: kwaśna czy słodka? Jeśli kwaśna czy mogę zastąpić ja gęstym jogurtem(typu grecki)? Jeśli słodka czy moze zostać zastąpiona np. mlekiem?
    Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    użyłam kwaśnej śmietany, może być zastąpiona jogurtem greckim, pozdrawiam

  • avatar Maggie:

    No nie mogę Mała, ale śliczniutkie; i ciasteczka i fotografie !! Skąd ten pomysł ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    w Niemieckich książkach i gazetach są bardzo popularne, pozdrawiam

  • avatar Anonim:

    Robiłam te ciasteczka rok temu, ale już nie pamiętam, czy są one bardzo kruche. Czy sądzi Pani, że wytrzymają podróż zapakowane w serwetki i bąbelkową kopertę? Pozdrawiam, Kasia

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że wytrzymają podróż, pozdrawiam

  • avatar madzia:

    czy te cukierki to zelki czy landrynki?

  • avatar Mała Cukierenka:

    landrynki, pozdrawiam

  • avatar Tesia:

    Mam pytanko – bo przymierzam się właśnie do pieczenia – czy ciasteczka nie kleją się do blachy??? Czy zastosować jakiś specjalny zabieg aby się tak nie stało??? Chodzi mi o środek landrynkowy. POZDRAWIAM :)

  • avatar Maggie:

    Mała Cukierenko jak długo po upieczeniu można je przechowywać ? Podobnie jak iza chce je dać w prezencie rodzinie, ale jeśli je upiekę dziś czy do świąt będą jeszcze smaczne i kruche?

  • avatar Mała Cukierenka:

    Tesia: – wystarczy tylko papier do pieczenia,

    Maggie: – myślę, że tak 2-3 tygodnie w zamkniętej puszce będą dobre,

    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Maggie:

    Dziękuję. Zabieram się do produkcji drugiej tury ciasteczek. Pierwsza -wczorajsza- już prawie schrupana :-) Dodam, iż zapach i widok tylu gwiazdek i śnieżynek wprowadził wszystkich w cudowny nastrój świąteczny :-) Pozdrawiam Cie serdecznie i składam najlepsze życzenia swiateczno-noworoczne ****

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo dziękuję:) Pozdrawiam serdecznie i również składam najlepsze życzenia, wspaniałych świąt i szczęsliwego nowego roku!

  • avatar iza:

    Cukierenko,

    chciałam tylko napisać, że zrobiłam Twoje ciasteczka na smalcu. Wyszły dobre – na smaku i konsystencji dużo nie straciły. Była to partia przeznaczona do powieszenia na choinę, no ale wytłumacz dziecku, że to w sumie taka bombka i tego się nie je. Jestem ciekawa czy jako ozdoba choinkowa przetrwają próbę czasu i łakomstwa :D Te nadgryzione prezentują się na choince przepysznie :D

    Dziś zabieram się za ciasteczka korzenne z migdałami i rogaliki orzechowe :D

    Dziekuję za fantastyczne przepisy i życzę Wesołych!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) muszę kiedyś też spróbować na smalcu, choinka na pewno pięknie się prezentuje:) życzę kolejnych udanych wypieków i smacznego, Wesołych Świąt!

Dodaj odpowiedź

Witam w Małej Cukierence
Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream