Kruche ciasteczka z orzechami Babci Janci

Kruche ciasteczka z orzechami Babci Janci – Przepis na te wspaniałe ciasteczka dostałam od Pani Karoliny przed Świętami i na wstępie chciałam jej podziękować. Upiekłam smaczne, kruche ciasteczka z orzechami, które ładnie i ciekawie wyglądają z orzechową skorupką. Orzechy się przyrumieniły, dzięki czemu były bardziej aromatyczne, a ciasteczka smaczniejsze. Pyszne, waniliowe, kruche ciasteczka idealne do herbaty. Nie są za słodkie. Po raz kolejny potwierdza się teza, że babcine przepisy są najlepsze, bardzo polecam…

Kruche ciasteczka z orzechami Babci Janci

Kruche ciasteczka z orzechami Babci Janci
Składniki na około 45 ciasteczek:
Ciasto:
500g mąki
250g zimnego masła
2 łyżki śmietany
3 żółtka
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
Wierzch:
2 rozbełtane białka
2/3 szklanki cukru
3/4 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich

Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść energicznie ciasto. Rozwałkować na grubość około 0,5cm i foremkami wycinać ciasteczka.

2. Wymieszać razem cukier i orzechy.

3. Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każde posmarować białkiem oraz posypać orzechową mieszanką, lekko docisnąć.

4. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka mają się ładnie przyrumienić.

Udanych wypieków:)

Kruche ciasteczka z orzechami Babci Janci

Print Friendly, PDF & Email

31 komentarzy do “Kruche ciasteczka z orzechami Babci Janci”

  1. Jeżeli mogę podpowiedzieć do przepisu, to proponuję tylko mąkę krupczatkę, bez proszku do pieczenia. Ciastka są kruchutkie i mogą leżeć nawet 3 miesiące. Piekę takie od 25 lat na Boże Narodzenie i niekiedy w ciągu roku.

    Odpowiedz
  2. Cudowne jest to, że przepis bardzo prosty, składniki dostępne a ciasteczka rewelacyjne. Odkąd przeczytałam ten przepis piekę średnio 3 razy w miesiącu bo zawsze się udają i chętnych do ciasteczek mnóstwo. Wspaniały prezent na urodziny, pakuję w celofan i wiążę ozdobną tasiemką. Piekę najczęściej wieczorem, oglądając telewizję.Właśnie obejrzałam Wojewódzkiego i wyjełam z piekarnika rumiane ciastka. Ale się Wnuczek Ignacy jutro ucieszy.

    Odpowiedz
  3. Dzień dobry. Można ciasteczka upiec na dwa tygodnie przed świętami.? W głowie mi się narodził pomysł, aby podać je na świąteczny stół. Tylko nie wiem czy ciasteczka beda na tyle świeże i mieciutkie.

    Pozdrawiam. :))

    Odpowiedz
  4. Ostatnia partia ciasteczek właśnie opuściła piekarnik, a po domu roznoszą się takie zapachy, że nawet pies oblizuje się raz za razem :) Dziękuję za przepis! I proszę o podpowiedź, jak to zrobić żeby ciasteczka wychodziły tak idealnie kształtne jak na Pani zdjęciu? Moje porosły, powybrzuszały się i lekko zniekształciły, ale z grubsza zachowały kształt kotków i gwiazdek :)

    Odpowiedz
    • żeby ciasteczka lepiej utrzymały kształt może Pani ciasto schłodzić, nawet już takie spłaszczone lub rozwałkowane, im krócej ciasto jest zagniatane tym też są równiejsze, pierwsza partia ciasteczek będzie najrówniejsza, później ze skrawków już mogą się wybrzuszać, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz