postheadericon Kruche ciasteczka kukurydziane

Smaczne ciasteczka do kawy, herbaty. Przepis prosty i szybki. Bardzo kruche, śliczne maleństwa. Można wzbogacić smak dodając cukru waniliowego, aromatu lub odrobinę bakalii, ale mi smakują najbardziej w naturalnej formie.  (przepis z książki „Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję”, wydana przez Reader’s Digest )

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
½ kostki miękkiego masła
2 duże jajka
2/3 szklanki cukru (może być brązowy)

Obydwie mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło i rozdrobnić mikserem, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą (można zrobić to ręcznie). Dodać jajka, cukier i wyrobić ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzech włoskiego, niektóre ciasteczka można obtoczyć w kolorowym cukrze.

Układać na blaszce zachowując 3cm odległości. Piekłam ciasteczka na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC przez około 12 minut.
Udanych wypieków :)

przed pieczeniem

Print Friendly

17 odpowiedzi do “Kruche ciasteczka kukurydziane”

  • fajne kukurydziane kuleczki

  • avatar hidia:

    ile to pół kostki masła?różne są dzisiaj gr?

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    pół kostki masła to 100g
    pozdrawiam

  • avatar hidia:

    KOCHANA BARDZO DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM:)

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    nie ma za co:)
    udanego weekendu
    pozdrawiam

  • avatar kasia:

    po moich sukcesach ciastkarskich z twoich wspanialych przepisow dzis kolejne ciasteczka. ps postanowilam wyprobowac wszystkie przepisy. ma sufle z kubka robione w mikrofalowce nie mozna zrobic w piekarniku ? jezeli zas chodzi o tort pomaranczowy t o nie mam slow pozniej wysle imeila i dolocze fotke to sama ocenisz. moge tylko powiedziec ze favoloso. do szybkiego pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    Super, bardzo się cieszę:)
    ciasto z kubka to tylko z mikrofali taki przepis,
    pozdrawiam:)

  • avatar ciasteczko:

    hahaha na prawde dobre t ciacha ……………………..:)

  • avatar justyna:

    Wyszły pyszne:)
    Do połowy dodałam kakao, a do pozostałej części aromat waniliowy+cukier waniliowy. Piekłam 15-16 minut.
    Pozdrawiam:)

  • avatar Ala:

    Witam! Upiekłam i wyszły przepyszne! Użyłam mąki pszennej razowej, dodatkowo dodałam skórkę startą z cytryny. Piekłam jednak trochę dłużej, bo ok. 2o minut. Dziękuję za naprawdę udany przepis.

  • avatar Mała Cukierenka:

    dobre modyfikację, cieszę się, że smakowały,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar :) Miko:

    Super ciastka :) robie je już trzeci raz z brązowym cukrem. Mistrzem wypieków nie jestem ale one zawsze mi wychodzą :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowały
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Kasia N:

    właśnie upiekłam, pyszne :)
    a teraz biorę się za sernik z budyniem :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego, pozdrawiam

  • avatar Sylwia:

    Ile sztuk wychodzi z tego przepisu? Tak około :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że około 25-30 ciasteczek, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream