postheadericon Kruche ciasteczka kukurydziane

Smaczne ciasteczka do kawy, herbaty. Przepis prosty i szybki. Bardzo kruche, śliczne maleństwa. Można wzbogacić smak dodając cukru waniliowego, aromatu lub odrobinę bakalii, ale mi smakują najbardziej w naturalnej formie.  (przepis z książki „Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję”, wydana przez Reader’s Digest )

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
½ kostki miękkiego masła
2 duże jajka
2/3 szklanki cukru (może być brązowy)

Obydwie mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło i rozdrobnić mikserem, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą (można zrobić to ręcznie). Dodać jajka, cukier i wyrobić ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzech włoskiego, niektóre ciasteczka można obtoczyć w kolorowym cukrze.

Układać na blaszce zachowując 3cm odległości. Piekłam ciasteczka na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC przez około 12 minut.
Udanych wypieków :)

przed pieczeniem

Print Friendly

19 odpowiedzi do “Kruche ciasteczka kukurydziane”

  • fajne kukurydziane kuleczki

  • avatar hidia:

    ile to pół kostki masła?różne są dzisiaj gr?

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    pół kostki masła to 100g
    pozdrawiam

  • avatar hidia:

    KOCHANA BARDZO DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM:)

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    nie ma za co:)
    udanego weekendu
    pozdrawiam

  • avatar kasia:

    po moich sukcesach ciastkarskich z twoich wspanialych przepisow dzis kolejne ciasteczka. ps postanowilam wyprobowac wszystkie przepisy. ma sufle z kubka robione w mikrofalowce nie mozna zrobic w piekarniku ? jezeli zas chodzi o tort pomaranczowy t o nie mam slow pozniej wysle imeila i dolocze fotke to sama ocenisz. moge tylko powiedziec ze favoloso. do szybkiego pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    Super, bardzo się cieszę:)
    ciasto z kubka to tylko z mikrofali taki przepis,
    pozdrawiam:)

  • avatar ciasteczko:

    hahaha na prawde dobre t ciacha ……………………..:)

  • avatar justyna:

    Wyszły pyszne:)
    Do połowy dodałam kakao, a do pozostałej części aromat waniliowy+cukier waniliowy. Piekłam 15-16 minut.
    Pozdrawiam:)

  • avatar Ala:

    Witam! Upiekłam i wyszły przepyszne! Użyłam mąki pszennej razowej, dodatkowo dodałam skórkę startą z cytryny. Piekłam jednak trochę dłużej, bo ok. 2o minut. Dziękuję za naprawdę udany przepis.

  • avatar Mała Cukierenka:

    dobre modyfikację, cieszę się, że smakowały,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar :) Miko:

    Super ciastka :) robie je już trzeci raz z brązowym cukrem. Mistrzem wypieków nie jestem ale one zawsze mi wychodzą :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowały
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Kasia N:

    właśnie upiekłam, pyszne :)
    a teraz biorę się za sernik z budyniem :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego, pozdrawiam

  • avatar Sylwia:

    Ile sztuk wychodzi z tego przepisu? Tak około :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że około 25-30 ciasteczek, pozdrawiam

  • avatar castaly:

    Miękkie masło? A można je rozpuścić w kąpieli wodnej?
    Zawsze jak ucieram masło to robią mi się dziwne „strzępy”i ciasto kiepsko się miesza.
    A w przepisach zazwyczaj podają: miękkie masło o ucierać aż będzie puszyste. Nigdy mi się to nie udało;(

  • avatar Mała Cukierenka:

    może puszyste to za dużo powiedziane, ale żeby było kremowe, proszę nie rozpuszczać, masło powinno mieć temperaturę pokojową, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

FILMY i INSTAGRAM
Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga