Translate
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

postheadericon Kruche ciasteczka kukurydziane

Smaczne ciasteczka do kawy, herbaty. Przepis prosty i szybki. Bardzo kruche, śliczne maleństwa. Można wzbogacić smak dodając cukru waniliowego, aromatu lub odrobinę bakalii, ale mi smakują najbardziej w naturalnej formie.  (przepis z książki „Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję”, wydana przez Reader’s Digest )

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
½ kostki miękkiego masła
2 duże jajka
2/3 szklanki cukru (może być brązowy)

Obydwie mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło i rozdrobnić mikserem, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą (można zrobić to ręcznie). Dodać jajka, cukier i wyrobić ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzech włoskiego, niektóre ciasteczka można obtoczyć w kolorowym cukrze.

Układać na blaszce zachowując 3cm odległości. Piekłam ciasteczka na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC przez około 12 minut.
Udanych wypieków :)

przed pieczeniem

Print Friendly

21 komentarzy do “Kruche ciasteczka kukurydziane”

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
FILMY i INSTAGRAM
ZDROWA ŚRODA

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga