Krem jagodowy z białą czekoladą

Smaczny deser o pięknym kolorze. Gęsty, kremowy z dodatkiem cynamonu i czekolady. Sama przyjemność :)  (przepis z gazety „Tina” nr 14 z 30 czerwca 2010r.)

Składniki:
1 tabliczka białej czekolady
1 szklanka śmietanki kremówki
250g serka mascarpone lub serka śmietankowego mało solonego
200g jagód
¼ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
biszkopty do dekoracji
jagody do dekoracji

Śmietanę podgrzać, gdy będzie gorąca dodać połamaną czekoladę, mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i włożyć na parę godzin do lodówki.
Umyte i osączone jagody zmiksować na mus. Połączyć je z serkiem i cynamonem. Masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić, dodać jagodowy krem, wymieszać. Przełożyć do pucharków, przechowywać w lodówce, przed podaniem udekorować jagodami i biszkoptami.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC

Tort JAGODOWY i Drip Cake

Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

10 komentarzy do “Krem jagodowy z białą czekoladą”

  1. Zaczelam wlasnie robic ten krem ale zwazyl mi sie podczas ubijania schlodzonej smietany z biala czekolada… Poradzcie co zrobilam nie tak…?

    Odpowiedz
  2. jeżeli chcesz żeby czekolada się ubiła, musisz wziać czekoladę i kremówkę w proporcji 2:1 np. 200 g na 100 ml ;) powinno się ubić po schłodzeniu, a kreówka nie powinna się zagotować, jeśli zostaną grudki czekolady, mo.żesz podgrzać ją na parze ;) smacznego

    Odpowiedz
  3. zrobiłam,lecz nie ubiła mi się śmietana z czekoladą tak czy owak jest pyszny, następnym razem najpierw ubiję śmietanę a później dodam rozpuszczoną czekoladę

    Odpowiedz

Dodaj komentarz