Translate
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

postheadericon Keks z bakaliami



Lubię ciasta, które mają w sobie dużo bakalii, szczególnie te w okresie Bożego Narodzenia są niesamowite, takie kolorowe, obfite i ten wspaniały smak, który nadają im przeróżne bakalie. Upiekłam więc bardzo smaczny keks polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Ładnie i apetycznie wygląda taki naładowany bakaliami, wybornie smakuje i pięknie pachnie. Dominujące aromaty to śmietankowy i rumowy. Całość dopełnia polewa z białej czekolady, która dobrze komponuje się z keksem. Kolorowe, pyszne ciasto, które u mnie na pewno będzie na święta. Nie ma z nim dużo zachodu, tylko pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam.


Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka (użyłam mąki tortowej)
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych miękkich bakalii
(dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)

Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)


1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).

4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.

5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.



6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.

Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy keks i posypujemy kandyzowanymi owocami.

Udanych wypieków:)

Print Friendly

192 komentarze do “Keks z bakaliami”

  • avatar Joanna:

    Mój ulubiony! Nie potrafię zliczyć ile razy juz go robiłam za każdym razem wychodzi rewelacyjny. Genialny przepis dzięki śliczne pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    wspaniale:) ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

  • avatar Justyna:

    Najlepszy keks jaki kiedykolwiek jadłam. Pięknie pachnie, super wygląda i zawsze smakuje. Szukając przepisu na keks odkryłam tego bloga i to było bardzo cenne odkrycie. Bardzo dziękuję za wszystkie świetne przepisy, którymi mogę zaskakiwać moich bliskich.

  • avatar majka:

    Czy można dać mleko roślinne (owsiane, ryżowe, kokosowe), a masło zastąpić inny tłuszczem, np. olejem rzepakowym, i ile należy go wlać? Pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że można tylko nie wiem ile trzeba dodać tego oleju, ale chyba około 1 szklanki, pozdrawiam

  • avatar Monika:

    Keks genialny, tylko do polewy dodalam chyba za duzo mleka bo polewa jest dosc rzadka i nie gestnieje. Co zrobic??? Prosze o odpowiedz. pozdrawiam Monika

  • avatar Mała Cukierenka:

    można zagęści żelatyną lub wylać najpierw pierwszą warstwę, a później kolejną, pozdrawiam

  • avatar mgz:

    Ciasto było bardzo gęste. Keks wyszedł bardzo twardy, chyba zbyt dużo mąki. Porównywałam z innymi przepisami na keks. Porcje mąki i masła są zupełnie inne. Nie polecam.

  • Witam. Keks super, tylko zamiast białej czekolady(fujj) zrobiłam lukier.Ciasto rewelacja,siedzi i sie do mnie usmiecha :D ale do świąt musi się jeszcze pouśmiechac .Dzieki za przepis i pozdrawiam cieplutko

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) życzę smacznego! pozdrawiam ciepło

  • avatar Moniaaa:

    Witam, czy mogę zrobić keks dzisiaj, a polewę w Wigilię, czy koniecznie musi poleżeć te 3 dni?? w jakim celu? ma trochę stwardnieć? :)
    Pozdrawiam ciepło!

  • avatar Mała Cukierenka:

    nie musi leżeć 3 dni, też będzie pyszny,
    keks jak poleży jest smaczniejszy, lepiej przenikają się smaki,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Karolina:

    Witam, keks wyszedł świetny, zawsze pamiętałam, że góra lubi się przypiekać a tu nic, jest idealny! W Wigilię sprawdzimy jego smak, ale myślę że to tylko formalność, bo nie powiem skubnęłam co nieco :) świetny przepis, polecam i będę częściej tu zaglądać! Wesołych Świąt! :)

  • avatar Kasia:

    Keks najpyszniejszy jaki jadłam! Jest idealny! Jak tylko ostygł musiałam spróbować, dlatego też zrobiłam z półtorej porcji :D

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie i Wesołych Świąt!

  • avatar Jadźka:

    Keks jest piękny, aromatyczny, ale twardy jak skała. Piekłam go kilka minut dłużej, bo był w środku mokry. Widać przesadziłam z czasem pieczenia. A zapowiadało się tak pięknie…
    Na pewno spróbuję jeszcze raz!

  • avatar Mała Cukierenka:

    przykro mi że się nie udał, pozdrawiam serdecznie

  • avatar annielka:

    Tak ,zgadzam się maki tu w tym przepisie jest zbyt dużo 500 g ,dlatego wyszedł twardy !!!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    wcale nie przez mąkę, może jest jej dużo ale jest też dużo bakalii, jeśli bakalie będą miękkie i wilgotne wtedy keks nie będzie twardy, suche rodzynki można sparzyć gorącą wodą lub je namoczyć w herbacie, alkoholu, nawet w zwykłej wodzie, pozdrawiam

  • avatar Pingwin:

    Właśnie upieklem, ale tak po męsku. Zamiast bakalii, krajanka studencka, zamiast rumu szklanka absyntu, i reszta składników na oko. Polewa z gorzkiej czekolady. Wyglada i pachnie wybornie. Jak wystygnie, to się upiję spirytusem zagryzając keksem.

    Dziękuję za ten przepis.
    Wesołego nowego roku.

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego! Szczęśliwego Nowego Roku:)

  • avatar asg:

    Witam, dlaczego spód wychodzi mi ciemniejszy, nie jest przypalony, i ciasto w 1.3 od dołu brązowe a nie jasne ?

  • avatar asg:

    a ciasto cynamonowe było pyszne !

  • avatar Mała Cukierenka:

    po prostu od spodu bardziej się upiekł, może w Pani piekarniku dolna grzałka lepiej piecze, pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że smakowało cynamonowe:)

  • Witam, bardzo ciekawy wpis. Czekam na więcej.
    Pozdrawiam !

  • avatar Marta:

    Próbowałam kilka razy i za każdym wychodzi przepyszny, domownicy zachwyceni:) Mam pytanie, bo chciałabym tym razem upiec i „sprezentować”:) a więc planowałam użyć taką samą ilość składników, ale upiec w 2-3 mniejszych keksówkach. Może Pani poradzić, jak to będzie z czasem pieczenia?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że około 60-65 minut, proszę je obserwować,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Iwona:

    Witam,
    mam pytanie za 1000 pkt. :) Czym można zastpić alkohol?
    Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    można użyć soku pomarańczowego lub herbaty, pozdrawiam

  • avatar Weronika:

    Witam, czy można zrobić ten keks w foremkach na babeczki i przez jaki czas piec? Pozdrawiam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można, około 25-30 minut, pozdrawiam

  • avatar Weronika:

    a czy zrobione babeczki odłożyć na 3 dni czy nie trzeba?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że nie trzeba, pozdrawiam

  • avatar Tomek:

    Witam:)
    Najlepszy KEKS jaki jadłem w życiu:) ostatnio tak dobry, ale nie tak dobry, jadłem 15 lat temu.. potem, różne przepisy, nie dawały tego co chciałem;) a ten – to jest to co chciałem uzyskać! I w końcu wyszedł:) bez zakalca;) bakalie nie opadły;) jest mega słodki tak jak lubię:D

    a teraz część techniczna:P składniki odmierzałem dokładnie i wykonanie również zrealizowałem dokładnie jak Autorka podała. Stwierdziłem, że trzeba trzymać się sprawdzonego. I dobrze zrobiłem;) ciężko ogólnie się kręci ale pomaga mokra ścierka pod michę albo druga para rąk do trzymania michy:D lub robot, którego jeszcze nie mamy – ale to już niedługo:P

    ciasto zrobiłem z podwójnej porcji na raz – wyszły mi 3! (słownie: trzy, aż:D ) keksówki – więc pierkarnik jak taśma produkcyjna wyglądał:P upiekły się równo, temperatura również jak w przepisie. Czas natomiast wydłużyłem o 15-20 minut z 75 podanych, bo podwójna porcja zabierała dużo energii z pieca. Nie spalił się! To równie ważne dla mnie;) bakalie – ogrom – nie opadły;)

    ogólnie, 5/5 a 1/3 z 1/3 już nie ma bo zjedliśmy – masakra, mówię Wam:D nie róbcie tego w domu, hehe:P do tego dojdzie jeszcze polewa z białej czekolady ale to na Wigilię dopiero zrobie;) teraz niech ciasto odpocznie;)

    aha – zamiast rumu, dałem taką samą ilość soku z wyciśniętych mandarynek – były w promocji dzisiaj:P trzymajcie się kolejności i wskazówek w przepisie a będzie pysznie;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Dzięki wielkie :) ogromnie się cieszę!!! Z Mandarynkami też musiało być dobre, mniam… Sporo tych keksów :) Ci wyszło i wszytko ręcznie, musiałeś się nieźle napracować :) życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie, a jaki tort będziesz robił?

  • avatar Emilka:

    Witam.
    jeśli keksówka jest mniejsza 27×12 cm -jak długo powinnam piec ciasto?
    Dzziękuję i pozdrawiam:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tyle co w przepisie, pozdrawiam

  • avatar Justyna 21:

    Witam :) Czy zamiast rumu dodać aromatu rumowego, czy lepiej w ogóle pominąć ten składnik ?

  • avatar ~~Gosia~~:

    Zrobiłam mój pierwszy keks w życiu:))
    W smaku wyszedł przepyszny, mąż stwierdził że idealny, ani za mało, ani za bardzo słodki:)
    Tylko nie wiem czemu, mój keks w środku nie wyszedł taki jasny jak Twój, tylko wyszedł ciemny. Nie mam pojęcia dlaczego? Możliwe, że mój piekarnik nie nastawia idealnie temperatury, chyba za mocno się piekł, bo górna skórka trochę się spiekła i stwardniała lekko.
    Nie do końca mi wyszedł z wyglądu idealny, ale w smaku pychota i to najważniejsze :)
    Z Twoim blogiem świąteczne pieczenie wydaje się banalnie proste! Dziękuję za przepisy:)
    Życzę Zdrowych i Pogodnych Świąt Wielkanocnych :))

  • avatar Mała Cukierenka:

    dziękuję :) cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie, radosnych, smacznych Świąt! :)

  • avatar ~~Gosia~~:

    Już teraz rozumiem dlaczego ten keks musi leżakować 3 dni, nie tylko dla bajecznego smaku … następnego dnia środek wyjaśniał i zrobił się taki jak ten na zdjęciu!! Cieszyłam się jak dziecko, gdy to zobaczyłam:D))
    Teściowa kupiła keks w swojej ulubionej cukierni, ale był suchy i nijaki w smaku, natomiast mój keks zrobił FURORĘ … dosłownie został pochłonięty w chwil kilka przez gości! To już drugi przepis, który teściowa chce ode mnie … co ja bym zrobiła bez Małej Cukierenki i jej przepisów ;))

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę :) to wspaniale i dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
FILMY i INSTAGRAM
ZDROWA ŚRODA

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga