postheadericon Keks z bakaliami



Lubię ciasta, które mają w sobie dużo bakalii, szczególnie te w okresie Bożego Narodzenia są niesamowite, takie kolorowe, obfite i ten wspaniały smak, który nadają im przeróżne bakalie. Upiekłam więc bardzo smaczny keks polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Ładnie i apetycznie wygląda taki naładowany bakaliami, wybornie smakuje i pięknie pachnie. Dominujące aromaty to śmietankowy i rumowy. Całość dopełnia polewa z białej czekolady, która dobrze komponuje się z keksem. Kolorowe, pyszne ciasto, które u mnie na pewno będzie na święta. Nie ma z nim dużo zachodu, tylko pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam.


Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych bakalii (dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)
Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)


1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).

4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.

5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.



6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.

Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy keks i posypujemy kandyzowanymi owocami.

Udanych wypieków:)

Print Friendly

150 odpowiedzi do “Keks z bakaliami”

  • avatar Gosia:

    Mam do Pani pytanie – czy konieczne jest dodawanie rumu lub jakiegoś alkoholu? Co mi Pani radzi zamiast rumu?
    Czy jeśli chcę upiec ciasto w dużo mniejszej blasze to muszę ilość składników podzielić na pół…a czas pieczenia będzie ten sam?

    Pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    nie musi Pani dodawać rumu, ale poprawia on smak ciasta,
    to jest duży keks, więc jak Pani zmniejszy blaszkę to radzę również zmniejszyć ilość składników, również bym go piekła około 60 minut,
    pozdrawiam

  • avatar Marzena:

    Fantastyczne są Pani przepisy – bezwstydnie z nich korzystam(choć w kuchni jestem już od dawna specjalistką i mam wiele swoich przepisów), czasem modyfikuję do możliwości, zachwyconym gościom zawsze podaję Pani stronkę. Bardzo dziękuję za tę pasję, którą się Pani dzieli z czytelnikami. Pozdrawiam gorąco. Marzena.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za taki pozytywny komentarz,
    życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Anonim:

    Mala I wanted to know what is cream flavoring? And do u mean vanilla?and icing sugar is that powder sugar or regular sugar? Lilly

  • avatar Mała Cukierenka:

    Hello,
    You can use vanilla extract and in this recipe I use regular sugar.

  • avatar beti:

    a czy trzeba go koniecznie odstawiac na 3 dni???

  • avatar Mała Cukierenka:

    nie trzeba, od razu jest dobry, pozdrawiam

  • avatar miki29:

    Wygląda pięknie i mam zamiar upiec go na święta, myślę że nic nie zepsuje, pozdrawiam:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    na pewno nic Pani nie zepsuje, będzie pyszny, pozdrawiam serdecznie

  • avatar dorota:

    witam wszystkich wielbicieli małej cukierenki, mam właśnie w piecyku mój pierwszy keks.
    Trzymajcie kciuki, zrobiłam małą modyfikację , zamiast rumu i aromatu dodałam Naturalny aromat vanille bourbon i kieliszeczek włoskiej limoncello 30%. Pamiętam ze moja tesciowa i babcia tez do niektorych ciast dodawaly alkohole a nawet spirytus … np chruściki. jak sie uda to prześlę zdjęcie ;-))

  • avatar dorota:

    no i się udało, jeszcze nie ostygł do koñca ale wysyłam zdjęcie, takie dziewicze bez polewy, bo teraz wyniose keks na strych aby leżakowal trzy dni w chłodzie. polewe zrobie z gorzkiej czekolady a na posypke troche skorki pomaranczowej. mam na nadzieje ze gorzka czekolada wydobedzie smak suszonych owocow, ktorych nie pożałowałam.
    Zycze wszystkim, wielu udanych wypiekow ;-)) i gratuluje pasji i fantastycznych pomysłów

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę! bardzo mi miło, wspaniale że keks się udał, dobre modyfikacje, życzę smacznego i dziękuję za komentarze,
    pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar anka:

    …a ja właśnie go piekę tylko mija już godzina i czterdzieści minut a patyczek oblepiony surowym ciastem….

  • avatar Beata:

    dokładnie u mnie to samo. Taka blaszka jest absolutnie za duża. Powinno się zrobić ewentualnie dwie małe blaszki, bo w tym przypadku ciasto jest surowe po 70 minutach.

  • avatar Kasia:

    Witam,
    zrobilam dokladnie jak w przepisie jednak ciasto wyszło bardzo geste. Przybrało forme kamienia ;) jednak wcisnełam do blaszki i pieke. Nie wyglada za dobrze. Mam jednak nadzieje ze bedzie jadalne :( chyba to nie moj dzien na wypieki.
    Pzdr

  • avatar Mała Cukierenka:

    powinien się udać, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Kasia:

    Witam ponownie. Wlasnie probowałam swojego wypieku i stwierdzam ze jest całkiem dobry :) Pomimo ze ciasto bylo bardzo geste i nawet nie chcialo sie uformowac w blaszce to efekt koncowy ok. Pieklam 77 min i wystarczylo.
    Pozdrawiam

  • avatar Monika:

    Witam! Ja mam taki sam problen.. Ciasto po 70 minutach jest surowe w środku. Może lepiej byłoby piec je na termoobiegu?

  • avatar Mała Cukierenka:

    na pewno nie, ale proszę piec dłużej i następnym razem w większej blaszce, pozdrawiam ciepło

  • avatar ania:

    Witam. Pokusiłam się na ten przepis, gdyż mój mąż bardzo lubi keksy z bakaliami. Ciasto wyszło bardzo gęste, ale jak znacie przepis na „zebre” dolałam większe pół szklanki wody gazowanej, w przepisie jest oranżada. Na razie rośnie w piekarniku, zobaczymy efekt końcowy. Pozdrawiam

  • avatar ania:

    Witam ponownie. Ciasto pięknie wyrosło, w smaku pychotka. Dodałam zamiast rumu – likier amaretto. Tylko owoce się gdzieś pochowały, bo zapomniałam wymieszać z ciastem tylko wysypałam je na ciasto w blaszce i przykryłam resztą ciasta :-))

  • avatar agata:

    witam chcialabym sie zapytać czy zamiast masła mozna dodac margaryne?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak mozna, pozdrawiam

  • avatar Monika:

    Witam ponownie! Chciałam napisać że trzymałam keks jeszcze 10 minut dłużej w piekarniku i dzisiaj próbowałam jest przepyszny! Na pewno będę robiła co święta. Za szybko panikowałam, że się nie uda. :) w dodatku pięknie się prezentuje. :) pozdrawiam.

  • avatar Justyna 21:

    Niezawodny przepis na najlepszego keksa :) Już trzecie święta gości na naszym stole :) W tym roku z powodu braku rumu z wódką o smaku orzechowym i to był strzał w dziesiątkę :) Niepowtarzalny smak :) Wielkie dzięki za tak WSPANIAŁY PRZEPIS :)

  • avatar Arleta:

    Witam,
    pieklam keksa z tego przepisu na swieta I o dziwo udal mi sie :)
    a to dlatego o dziwo, bo zazwyczaj mi zakalce wychodza :)
    Wszystkim smakowal, ale nie dalo rady go trzymac 3 dni, bo byl za dobry hehe.
    Mi tez wyszedl bardzo gesty I myslelam, ze nie uda sie, ale byl super. Mam zamiar go znowu upec w tym tygodniu!
    Dziekuje I pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę, bardzo mi miło, wspaniale że keks się udał, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Mała Cukierenka:

    wygląda jak mój, prawie identyczny, pozdrawiam

  • Właśnie tworzę Pani keks i się przeraziłam jak na końcu przeczytałam, że 3 dni trzeba odstawić,a ja go przygotowuje na jutro:P Mam nadzieję, ze jednak da się go jutro zjeść:) Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    na pewno jutro będzie pyszny, pozdrawiam

  • avatar Arletka990:

    Upiekłam dziś keksa z tego przepisu ;) Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu :) Przepis wędruje to mojego zeszytu na stałe :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    wspaniale:) bardzo mi miło ,pozdrawiam serdecznie

  • avatar Patrycja:

    Witam.
    Posiadam ciut większą formę. ..czy jeżeli dodam wiecej bakali nic się nie powinno stać? ??
    Z góry dziękuje za odpowiedź
    Pozdrawiam Patrycja

  • avatar Mała Cukierenka:

    wydaje mi się, że nie powinno się nic stać, pozdrawiam

  • avatar Patrycja:

    Witam:)
    Upieklam dzisiaj keks…musiałam go tylko dłużej trzymać w piekarniku…teraz tak ładnie pachnie ze musiałam go już pokroić :) Jest pyszny i wspaniale wygląda! !!
    Dziekuje i pozdrawiam Serdecznie

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Asia:

    W 100% wypiek udany, przepis idealny, smak wspaniały:)
    Od dziś mój keks na zawsze!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło:) bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Gabriela:

    Cudny przepis, lekko zmieniłam rodzaje bakalii, ale powiem, że robiło się i piekło genialnie.
    Wszystko tak jak napisałaś. Proste, łatwe i przyjemne :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    super, ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Mariola:

    Witam, czy to tego przepisu mogłabym użyć suszonych fig?

  • avatar Mała Cukierenka:

    jak najbardziej, pozdrawiam

  • avatar Anonim:

    Dzień dobry.
    Czy do ucierania masła, cukru i jajek można (zamiast miksera) użyć makutry – ucieranie ręczne.
    Piotrek

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można, pozdrawiam ciepło

  • avatar Anonim:

    jaka duza keksówka musi byc na ten przepis

  • avatar Mała Cukierenka:

    keksówka 35x12cm, pozdrawiam

  • avatar ewa:

    dzień dobry !! :) a czy zamiast aromatu śmietankowego może być waniliowy ? pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak może być, również pozdrawiam:)

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream