Translate
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

postheadericon Keks z bakaliami



Lubię ciasta, które mają w sobie dużo bakalii, szczególnie te w okresie Bożego Narodzenia są niesamowite, takie kolorowe, obfite i ten wspaniały smak, który nadają im przeróżne bakalie. Upiekłam więc bardzo smaczny keks polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Ładnie i apetycznie wygląda taki naładowany bakaliami, wybornie smakuje i pięknie pachnie. Dominujące aromaty to śmietankowy i rumowy. Całość dopełnia polewa z białej czekolady, która dobrze komponuje się z keksem. Kolorowe, pyszne ciasto, które u mnie na pewno będzie na święta. Nie ma z nim dużo zachodu, tylko pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam.


Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka (użyłam mąki tortowej)
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych miękkich bakalii
(dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)

Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)


1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).

4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.

5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.



6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.

Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy keks i posypujemy kandyzowanymi owocami.

Udanych wypieków:)

188 odpowiedzi do “Keks z bakaliami”

  • avatar Joanna:

    Mój ulubiony! Nie potrafię zliczyć ile razy juz go robiłam za każdym razem wychodzi rewelacyjny. Genialny przepis dzięki śliczne pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    wspaniale:) ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

  • avatar Justyna:

    Najlepszy keks jaki kiedykolwiek jadłam. Pięknie pachnie, super wygląda i zawsze smakuje. Szukając przepisu na keks odkryłam tego bloga i to było bardzo cenne odkrycie. Bardzo dziękuję za wszystkie świetne przepisy, którymi mogę zaskakiwać moich bliskich.

  • avatar majka:

    Czy można dać mleko roślinne (owsiane, ryżowe, kokosowe), a masło zastąpić inny tłuszczem, np. olejem rzepakowym, i ile należy go wlać? Pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że można tylko nie wiem ile trzeba dodać tego oleju, ale chyba około 1 szklanki, pozdrawiam

  • avatar Monika:

    Keks genialny, tylko do polewy dodalam chyba za duzo mleka bo polewa jest dosc rzadka i nie gestnieje. Co zrobic??? Prosze o odpowiedz. pozdrawiam Monika

  • avatar Mała Cukierenka:

    można zagęści żelatyną lub wylać najpierw pierwszą warstwę, a później kolejną, pozdrawiam

  • avatar mgz:

    Ciasto było bardzo gęste. Keks wyszedł bardzo twardy, chyba zbyt dużo mąki. Porównywałam z innymi przepisami na keks. Porcje mąki i masła są zupełnie inne. Nie polecam.

  • Witam. Keks super, tylko zamiast białej czekolady(fujj) zrobiłam lukier.Ciasto rewelacja,siedzi i sie do mnie usmiecha :D ale do świąt musi się jeszcze pouśmiechac .Dzieki za przepis i pozdrawiam cieplutko

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) życzę smacznego! pozdrawiam ciepło

  • avatar Moniaaa:

    Witam, czy mogę zrobić keks dzisiaj, a polewę w Wigilię, czy koniecznie musi poleżeć te 3 dni?? w jakim celu? ma trochę stwardnieć? :)
    Pozdrawiam ciepło!

  • avatar Mała Cukierenka:

    nie musi leżeć 3 dni, też będzie pyszny,
    keks jak poleży jest smaczniejszy, lepiej przenikają się smaki,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Karolina:

    Witam, keks wyszedł świetny, zawsze pamiętałam, że góra lubi się przypiekać a tu nic, jest idealny! W Wigilię sprawdzimy jego smak, ale myślę że to tylko formalność, bo nie powiem skubnęłam co nieco :) świetny przepis, polecam i będę częściej tu zaglądać! Wesołych Świąt! :)

  • avatar Kasia:

    Keks najpyszniejszy jaki jadłam! Jest idealny! Jak tylko ostygł musiałam spróbować, dlatego też zrobiłam z półtorej porcji :D

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie i Wesołych Świąt!

  • avatar Jadźka:

    Keks jest piękny, aromatyczny, ale twardy jak skała. Piekłam go kilka minut dłużej, bo był w środku mokry. Widać przesadziłam z czasem pieczenia. A zapowiadało się tak pięknie…
    Na pewno spróbuję jeszcze raz!

  • avatar Mała Cukierenka:

    przykro mi że się nie udał, pozdrawiam serdecznie

  • avatar annielka:

    Tak ,zgadzam się maki tu w tym przepisie jest zbyt dużo 500 g ,dlatego wyszedł twardy !!!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    wcale nie przez mąkę, może jest jej dużo ale jest też dużo bakalii, jeśli bakalie będą miękkie i wilgotne wtedy keks nie będzie twardy, suche rodzynki można sparzyć gorącą wodą lub je namoczyć w herbacie, alkoholu, nawet w zwykłej wodzie, pozdrawiam

  • avatar Pingwin:

    Właśnie upieklem, ale tak po męsku. Zamiast bakalii, krajanka studencka, zamiast rumu szklanka absyntu, i reszta składników na oko. Polewa z gorzkiej czekolady. Wyglada i pachnie wybornie. Jak wystygnie, to się upiję spirytusem zagryzając keksem.

    Dziękuję za ten przepis.
    Wesołego nowego roku.

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego! Szczęśliwego Nowego Roku:)

  • avatar asg:

    Witam, dlaczego spód wychodzi mi ciemniejszy, nie jest przypalony, i ciasto w 1.3 od dołu brązowe a nie jasne ?

  • avatar asg:

    a ciasto cynamonowe było pyszne !

  • avatar Mała Cukierenka:

    po prostu od spodu bardziej się upiekł, może w Pani piekarniku dolna grzałka lepiej piecze, pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że smakowało cynamonowe:)

  • Witam, bardzo ciekawy wpis. Czekam na więcej.
    Pozdrawiam !

  • avatar Marta:

    Próbowałam kilka razy i za każdym wychodzi przepyszny, domownicy zachwyceni:) Mam pytanie, bo chciałabym tym razem upiec i „sprezentować”:) a więc planowałam użyć taką samą ilość składników, ale upiec w 2-3 mniejszych keksówkach. Może Pani poradzić, jak to będzie z czasem pieczenia?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że około 60-65 minut, proszę je obserwować,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Iwona:

    Witam,
    mam pytanie za 1000 pkt. :) Czym można zastpić alkohol?
    Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    można użyć soku pomarańczowego lub herbaty, pozdrawiam

  • avatar Weronika:

    Witam, czy można zrobić ten keks w foremkach na babeczki i przez jaki czas piec? Pozdrawiam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można, około 25-30 minut, pozdrawiam

  • avatar Weronika:

    a czy zrobione babeczki odłożyć na 3 dni czy nie trzeba?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że nie trzeba, pozdrawiam

  • avatar Tomek:

    Witam:)
    Najlepszy KEKS jaki jadłem w życiu:) ostatnio tak dobry, ale nie tak dobry, jadłem 15 lat temu.. potem, różne przepisy, nie dawały tego co chciałem;) a ten – to jest to co chciałem uzyskać! I w końcu wyszedł:) bez zakalca;) bakalie nie opadły;) jest mega słodki tak jak lubię:D

    a teraz część techniczna:P składniki odmierzałem dokładnie i wykonanie również zrealizowałem dokładnie jak Autorka podała. Stwierdziłem, że trzeba trzymać się sprawdzonego. I dobrze zrobiłem;) ciężko ogólnie się kręci ale pomaga mokra ścierka pod michę albo druga para rąk do trzymania michy:D lub robot, którego jeszcze nie mamy – ale to już niedługo:P

    ciasto zrobiłem z podwójnej porcji na raz – wyszły mi 3! (słownie: trzy, aż:D ) keksówki – więc pierkarnik jak taśma produkcyjna wyglądał:P upiekły się równo, temperatura również jak w przepisie. Czas natomiast wydłużyłem o 15-20 minut z 75 podanych, bo podwójna porcja zabierała dużo energii z pieca. Nie spalił się! To równie ważne dla mnie;) bakalie – ogrom – nie opadły;)

    ogólnie, 5/5 a 1/3 z 1/3 już nie ma bo zjedliśmy – masakra, mówię Wam:D nie róbcie tego w domu, hehe:P do tego dojdzie jeszcze polewa z białej czekolady ale to na Wigilię dopiero zrobie;) teraz niech ciasto odpocznie;)

    aha – zamiast rumu, dałem taką samą ilość soku z wyciśniętych mandarynek – były w promocji dzisiaj:P trzymajcie się kolejności i wskazówek w przepisie a będzie pysznie;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Dzięki wielkie :) ogromnie się cieszę!!! Z Mandarynkami też musiało być dobre, mniam… Sporo tych keksów :) Ci wyszło i wszytko ręcznie, musiałeś się nieźle napracować :) życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie, a jaki tort będziesz robił?

  • avatar Emilka:

    Witam.
    jeśli keksówka jest mniejsza 27×12 cm -jak długo powinnam piec ciasto?
    Dzziękuję i pozdrawiam:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tyle co w przepisie, pozdrawiam

  • avatar Justyna 21:

    Witam :) Czy zamiast rumu dodać aromatu rumowego, czy lepiej w ogóle pominąć ten składnik ?

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

FILMY i INSTAGRAM
Współpracuję z
FACEBOOK

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga