postheadericon Kawa po irlandzku



Dzisiaj coś na rozgrzewkę i poprawienie krążenia:). Kawa z whisky, lekko słodzona i podana z bitą śmietaną. Tak, wiem, wiem… kawy po irlandzku nie podaje się z bitą śmietaną, tylko ze spienioną oraz z palonym cukrem, ale ja chciałam uprościć i polepszyć smak. Wypróbowałam obie wersje i ta z bitą śmietaną jest o wiele smaczniejsza, to coś dla mnie:). Alkoholu dodałam tyle, że jest wyczuwalny delikatnie i dobrze współgra z kawą, ale możemy go dodać według własnego uznania. Na mroźny dzień idealna… Polecam.



składniki na 4 porcje:
4 łyżeczki jasnego brązowego cukru
4 filiżanki mocnej gorącej kawy
4 x 20-30ml whisky (na jedną filiżankę tak około 20-30ml, można więcej)
200ml schłodzonej śmietanki 30%
1 płaska łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
dodatkowo:
wiórki czekoladowe lub trochę startej czekolady do przybrania

1. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

2. Szklanki opłukać w gorącej wodzie.

3. Do każdej wsypać po łyżeczce cukru i wlać po filiżance gorącej kawy, wymieszać, żeby cukier się rozpuścił.

4. Następnie dodać alkohol i każdą porcję ozdobić bitą śmietaną, posypać wiórkami czekolady.

Smacznego:)

Print Friendly

17 odpowiedzi do “Kawa po irlandzku”

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream