Karmelowa tarta z bananami – Od dawna miałam ochotę na to ciasto, jak tylko zobaczyłam je w gazecie. Powstał więc bardzo słodki, aromatyczny deser z bananami. Owoce zanurzone są w gęstym, złotym karmelu na kruchym, waniliowym spodzie, pycha. Tarta lepiej smakuje na drugi dzień, ale ze względu na krótką żywotność banana wskazane jest podawać ją od razu po przyrządzeniu. Wygląda wspaniale, pięknie pachnie i niesamowicie smakuje. Polecam szczególnie łasuchom (zmodyfikowany przepis z gazety „Sól i Pieprz”).
Karmelowa tarta z bananami
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
50g jasnego brązowego cukru
125g masła
1 łyżka wody
kilka kropli aromatu waniliowego
Wierzch:
120g jasnego brązowego cukru
500ml śmietanki 30%
4 spore dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
orzechy do dekoracji
wiórki czekoladowe
1. Składniki na ciasto zagniatamy. Formę o średnicy 26cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy ciastem i formujemy 2-3cm brzeg. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg. Pieczemy przez około 20-25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Wsypujemy cukier do rondelka i podgrzewamy, aż się z karmelizuje. Dolewamy 250ml śmietanki i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (około 20minut). Odstawiamy na 10-15 minut, żeby trochę przestygła.
4. Banany obieramy, każdy przekrajamy wzdłuż i maczamy go w soku z cytryny. Układamy owoce na upieczonym spodzie. Polewamy jeszcze ciepłą masą karmelową i wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła.
5. Ubijamy resztę śmietanki z 2 łyżeczkami cukru waniliowego i rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Dekorujemy orzechami i wiórkami czekolady.
Udanych wypieków :)
miło to słyszeć:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Miałam robić z gruszkami ale w końcu zrobiłam bananową, poszłam na łatwiznę i zamiast karmelu dałam krówki rozp. w 100 ml kremówki. Ciasto bardzo się kruszyło, musiałam się wspomóc 1 łyżką śmietany. Tarta pyszna, polecam przepis :). Pozdrawiam
Witam:)
super, że smakowało, tak trochę czasu zajmuje przez robienie karmelu, ale cieszę się, że było warto,
pozdrawiam serdecznie udanej niedzieli
oj wyslane za szybko… milej niedzieli… ten czas tak szybko leci…xxx
wyszlo super dobre,polaczenie bananòw z karmelem(choc mozna go nazwac smakiem kròwki) naprawde strzal w dziesiatke.tak ciasto latwe, lecz trzeba mu poswiecic sporo czasu. 2 godziny, ale bylo warto.
to życzę udanego wieczoru i smacznego,
pozdrawiam:)
witam bardziej letnio niz wiosenno. wieczorkiem idziemy do znajomych,jakos tak nijak z pustymi rekoma,no to do dziela…piszesz ze super dla lasuchòw wiec sie skusilam, banana nigdy nie brakuje u mnie w domu,wyglada olsniewajaco wiec pròbuje. do milego xxx
CHOCIAŻ OCZAMI SIE NAJEM TARTA WYGLADA SUPER I BARDZO APETYCZNIE
CHYBA PORA SPRÓBOWAĆ TO ZROBIĆ,POZDRAWIAM
Dzień dobry,
na zdjęciu są orzechy pekan,
pozdrawiam
witam, mam pytanie jakie orzechy są na tym zdjęciu? pozdrawiam
przepyszne ciacho!!!!! przepis banalnie prosty!!! goraco polecam!!!!!
Dzisiaj zrobiłam, przepyszne :D
Anetko moja reakcja na to ciasto była taka sama jak je zobaczyłam w gazecie :)
Ewo ja do tej pory tak robię :)
to jedno z moich ulubionych i relaksujących zajęć :)
Pozdrawiam :)
tak to moje ulubione polączenie karmel z bananami :) ślinka mi pociekla….
Popatrzę sobie chociaż, bo ostatnio niewiele gotuję, nie mówiąc o pieczeniu !Jak byłam mała, to oglądałam zdjęcia słodkości w książce kucharskiej!
Pozdrawiam :)