postheadericon Jabłka pod kruszonką


Muszę przyznać, że mam słabość do tego typu deserów, dlatego kolejny przepis na kruszonkę tym razem z jabłkami. Bardzo prosta w przyrządzeniu, a smakuje fantastycznie. Miękkie, aromatyczne jabłka z rodzynkami, pod maślaną kruszonką, która po przypieczeniu robi się odrobinę chrupiąca i wspaniale pachnąca. Do deseru możemy dodać szczyptę cynamonu lub innych przypraw, ale ja chciałam poczuć wyraźnie smak jabłek i zrezygnowałam z przypraw. Bardzo dobrze kruszonka będzie również smakowała z bitą śmietaną lub z dodatkiem orzechów. Bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).



Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek
150g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła

1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.

2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.

Udanych wypieków:)


Print Friendly

99 odpowiedzi do “Jabłka pod kruszonką”

  • avatar ewa:

    własnie piekę! Deser z jabłakami w przewadze to było moje marzenie. Na pewno bedzie pyszne, zwłaszcza że robi się w 10 minut + czas na pieczenie oczywiście. Nawet dziecko może to zrobić. dziekuję za przepis. Podam na ciepło z lodami waniliowymi!

  • avatar Mała Cukierenka:

    mam nadzieję, że smakowało:)
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Alicja:

    REWELACJA! Zrobiłam w weekend. Rozeszło sie w 10 minut! POLECAM innym – pychotka.

  • avatar Agnieszka:

    Mmmmmmm…….dzień dobry :-)
    Przepis świetny, dodałam banana pokrojonego w drobną kosteczkę – smak niebiański !
    Bardzo dziękuję za przepis, pozdrawiam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Dzień dobry:)
    smacznego i dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar mama basi:

    świetny deser! Jeden z pyszniejszych jakie w życiu jadłam. Robiłam już wiele razy i za każdym rodzinka pożerała te jabłuszka błyskawicznie.

  • avatar Ela:

    Wspaniały deser!Wpisuje się do moich ulubionych!Na dodatek na przygotowanie nie musimy poświęcić dużo czasu.Coś dla ciągle zabieganych mamusiek:-)))

  • avatar Justyna P.:

    Na ile osób jest to deser? Pozdrawiam :)

  • avatar Justyna P.:

    Deser wyszedł pyszny, dziękuję :)

  • avatar Karolina M.:

    Na ile to jest osób?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę że tak na około 5 osób
    pozdrawiam

  • avatar paulasz2206:

    Wczoraj zrobiłam, zjedliśmy z łyżką lodów waniliowych… w prostocie siła, bo chyba będzie to mój ulubiony deser :) nie wspominam o ekspresowym wykonaniu.

  • Z jabłkami jest super, polecam kruszonkę z truskawkami – niebo w gębie!

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, z truskawkami pychota!
    pozdrawiam serdecznie

  • To jest rewelacyjna strona! Znalazłam Cię Mała Cukierenko przez przypadek, nawet nie wiem jak, tak po prostu trafiłam i codziennie zaglądam! Tyle pyszności! Tyle pomysłów! I w dodatku łatwo i przejrzyście wszystko opisane. Właśnie dziś zrobiłam Jabłka pod Kruszonką! Pyszne, robi się szybko i wyśmienicie! Polecam wszystkim, a szczególnie będę je robiła częściej zimą, bo to idealny deser na długie, zimne wieczory. A jak pachnie w całym w domu, gdy się piecze. Paluszki lizać!
    Pozdrawiam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
    wspaniale, że kruszonka smakowała,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar magda:

    Przepyszne,
    Ja trochę zmodyfikowałam przepis zamiast samej mąki pszennej dodałam kaszy jaglanej, a do jabłek zamiast rodzynek Świerzych malin, wyszło pysznie. Moja ulubiona opcja szarlotki .
    Pozdrawiam

  • avatar Anka:

    Skoro nawet dziecko da sobie radę, jak to było napisane na samej górze w komentarzach, zapisuję sobie link i po fali upałów wypróbujemy z maluchami przepis ;)

  • avatar pieczeniczka:

    czesc! ja mam 13 lat a ten przepis byl dla mnie bulka z maslem ;) wszystko sie szybciusio roobi! Najlepsze jest to ,ze moim rodzica bardzo bardzo smakowalo ! pozdrawiam i odwiedzam codziennie :*

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) dziękuję za sympatyczny komentarz,
    pozdrawiam serdecznie:) i życzę smacznego

  • avatar Karmelek:

    Bardzo pyszne robiłam dziś. ;)

  • avatar JUSTYNA D.:

    Swietny przepis, kruszonka wyszla przepyszna choc wprowadzilam male zmiany-dodalam cynamonu do jablek, a bialy cukier zastapilam brazowym. Podalam w miseczkach z sosem waniliowym i lodami mniam!

  • avatar Anna:

    Wyszło fantastycznie. Z bitą śmietaną to rozpusta w biały dzień.

  • avatar Lusia:

    Proste jak drut, a niebo w gębie! Dziękuję za super przepis :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    witam,
    ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar nessy:

    uwielbiam crumble z jablkami – szybki i przesmaczny deser:)

  • avatar agi:

    Litości, nie wytrzymałam, jest późno a ja robię jabłka pod kruszonką, inaczej by mi chyba język uciekł…. nie powiem gdzie, troszke zmieniłam, zamiast soku z cytryny dodałam sok i kawałki pomarańczy. Pychota to mało powiedziane!!!! gorąco pozdrawiam :)

  • wyglądają rewelacyjnie, pycha:D

  • avatar kasia:

    Ja dodaje jeszcze banany i smakuje swietnie .Smacznego

  • avatar Mała Cukierenka:

    dziękuję za radę, również życzę smacznego, pozdrawiam

  • avatar caroll:

    Już rumienieje i pachnie,,,,mniammmmm!

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego! :) pozdrawiam

  • avatar grazka:

    niesamowicie proste i smaczne, moi goście byli zachwyceni tym deserem!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Aga:

    Moi 2 synowie to kochają

  • avatar Aga:

    A mają 2 i 3 lata ;)

  • avatar andzia:

    Ile razy zrobię , tyle razy się zachwycam . Cała rodzina uwielbia ten deser . Jest pyszny i szybki w przygotowaniu . Składniki także zawsze są pod ręką . Pozdrawiam .

  • avatar Anka:

    Pychota robię drugi raz w tym tygodniu ja przed podaniem polałam jeszcze musem truskawkowym rewelacja ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz

  • avatar Ada:

    Ten przepis to mistrzostwo świata! Szykowałam się do zrobienia tego przy pierwszej nadarzającej się okazji i gdy ona nastąpiła, to był strzał w dziesiątkę. Pozdrawiam bardzo gorąco :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Cieszę się, że smakuje:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Gosia:

    Idealny na chlodny,jesienny wieczór ! Zamiast rodzynek dodaje suszona zurawine. Palce lizac !!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    wspaniale, cieszę się bardzo, że smakuje, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Kasia:

    Wspaniały przepis :), to ulubiony deser mojego synka :) ja dodatkowo przesmażam jabłka chwilkę na maśle z dodatkiem łyżki drobnego cukru.
    Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ola:

    Super wygląda i na pewno smakuje :)) Czy zamiast w naczyniu żaroodpornym można zrobić w blaszce ?

  • avatar dorka:

    Juz w piekarniku zobaczymy co wyjdzie…

  • avatar dorka:

    No i wyszlo….. 5 minut i nie bylo pyszna ekstra kwasna sprobuje dodac banany tylko ile

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało myślę, że 2 wystarczą, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl