Translate
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

postheadericon Jabłka pod kruszonką


Muszę przyznać, że mam słabość do tego typu deserów, dlatego kolejny przepis na kruszonkę tym razem z jabłkami. Bardzo prosta w przyrządzeniu, a smakuje fantastycznie. Miękkie, aromatyczne jabłka z rodzynkami, pod maślaną kruszonką, która po przypieczeniu robi się odrobinę chrupiąca i wspaniale pachnąca. Do deseru możemy dodać szczyptę cynamonu lub innych przypraw, ale ja chciałam poczuć wyraźnie smak jabłek i zrezygnowałam z przypraw. Bardzo dobrze kruszonka będzie również smakowała z bitą śmietaną lub z dodatkiem orzechów. Bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).



Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek
150g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła

1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.

2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.

Udanych wypieków:)


123 odpowiedzi do “Jabłka pod kruszonką”

  • avatar Gosi3k1:

    Wyśmienite i proste jedzenie :)

  • avatar Joanna:

    Zrobione!!! Pychotka !!! Taka leniwa szarlotka ;)

  • avatar dorka:

    Dzisiaj dodalam pomarancze zobaczymy co wyjdzie

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego! pozdrawiam

  • avatar dorka:

    Dziekuje wyszlo bardzo dobrze

  • avatar Vaniliowa:

    W ten weekend miałam okazje robić i muszę przyznać- wyszło pyszne! Tak bardzo wszystkim w domu smakowało, że na drugi dzien była powtórka :)

  • avatar Anonim:

    Bardzo łatwe i pyszne!:) super przepisy dzieki

  • avatar Natalia:

    Zrobiłam dziś na deser. Szybko, łatwo, przepysznie! Wszyscy chcieli dokładkę :) Kolejny udany wypiek z tej strony :) Dziękuję i pozdrawiam!

  • avatar monika:

    Smakowitosci. Wlasnie zjadamy z rodzinka przepyszne dziekujemy za przepis

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar kallja:

    Witam!czy masło mozna zastapic w przepisie margaryną?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak, pozdrawiam

  • avatar M:

    Czy można zrobić dzień przed podaniem? Czy lepiej tego samego dnia?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można dzień przed, później przechowywać w lodówce i przed podaniem podgrzać w mikrofalówce lub piekarniku, pozdrawiam

  • avatar Katia:

    Pyyyyyyyyyycha!!!!!!! Idealny deser! Tylko następnym razem dam więcej jabłek i więcej kruszonki!!!!Dziękuję za przepis!!!Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar anulka:

    Pysznie wygląda. Ja mam jednak pytanie- czy można wykonać ten przepis z podwojoną ilością kruszonki? Tzn. warstwa kruszonki-jabłka i znowu kruszonka? My uwielbiamy dużo kruszonki:-)))???

  • avatar Mała Cukierenka:

    Myślę, że jak najbardziej, będzie pycha, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Kasia:

    Deser pyszny! Łatwy i szybki – kiedy nie ma pomysłu na coś słodkiego i składników też niewiele, można śmiało sięgnąć po ten przepis. Do tego gałka lodów waniliowych… Niebo w gębie:) Dziękuję za zawsze dobre inspiracje!

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie

  • avatar meeeeeeeeeeeee:

    suppper tylko sie boje że nie wyjdzie mee

  • avatar Anonim:

    U mnie w domu robione często nawet przez moja 11 letnia corke. Lubimy mieszać owoce np jabłka z gruszka sliwka mrozona. Warto poeksperymentowac

  • avatar Mała Cukierenka:

    brzmi przepysznie, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

FILMY i INSTAGRAM
Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga