Jabłecznik z orzechową kruszonką

Kolejny jesienny, przepyszny jabłecznik z orzechową kruszonką. Troszkę jest z nim zachodu, ale na prawdę warto. Jest bardzo aromatyczny, maślany i z dużą ilością jabłek. Przypomina amerykańskie „apple pie”. Jeśli nie mamy formy ceramicznej, możemy przygotować go w tortownicy lub prostokątnej blaszce, bardzo polecam…

jablecznik2

Jabłecznik z orzechową kruszonką
Składniki:
Nadzienie:
2kg umytych jabłek
sok z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
100g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru
2 łyżki bułki tartej
Ciasto:
330g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
150g cukru
180g masła
100g poszatkowanych orzechów włoskich
2 żółtka

jablecznik3

Nadzienie:
1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać 600ml gorącej wody i zagotować. Następnie gotować pod przykryciem przez około 3-4 minuty.

2. Budyń rozmieszać w 7 łyżkach wody. Jabłka odcedzić, zachowując kompot. Odmierzyć 400ml kompotu, wlać go z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać rozmieszany budyń i ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia.

3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto:
4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić kruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić i docisnąć dłonią, robiąc 3cm brzeg.

jablecznik

5. Przygotowany spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wierzch posypać resztą kruszonki. Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez około 45 minut (po około 30 minutach można ciasto nakryć folią, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

6. Jabłecznik można podać z bitą śmietaną lub lodami.

Udanych wypieków:)

jablecznik

jablecznik

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

27 komentarzy do “Jabłecznik z orzechową kruszonką”

  1. Droga „Cukierenko” pyszna szarlotka…w roli głównej dziś antonówka. Słodka aż nadto, ale wrażenie na mojej drugiej połówce bezcenne. To już drugie ciasto Twojego pomysłu – ciasto marchewkowe z polewą na soku marchewkowym IDEAŁ! Gorąco pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz