Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście

Zapraszam na pyszny jabłecznik z kokosem i bezą. Na kruchym cieście z jabłkami zagęszczonymi budyniem. Ciasto pięknie pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam, że warto go upiec. Smacznego!

jablecznik z kokosem i beza

Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
6 łyżek cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
380g schłodzonego masła
5 żółtek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Masa jabłkowa:
2kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 opakowania + 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru
1 szklanka soku jabłkowego
2 łyżeczki cynamonu
50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej
Masa kokosowa:
200g wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
Beza:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

jablecznik z kokosem i beza

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

2. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x40cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Większym kawałkiem ciasta, schłodzonym w lodówce, wyłożyć przygotowaną blaszkę. Ponakłuwać je widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut na środkowej półce piekarnika.

Masa jabłkowa:
4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć je na patelnię lub do garnka z grubym dnem, zagotować. Dodać cukier, cynamon i podsmażyć przez około 3-5 minut.

5. Budyń rozmieszać w 1 szklance soku jabłkowego i dodać go do smażonych jabłek, dokładnie wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.

Masa kokosowa:
6. Wiórki kokosowe przełożyć do rondelka z grubym dnem i zalać wrzącym mlekiem. Dodać cukier i podgrzewać, mieszając przez około 3-5 minut (powstaną takie sypkie, ale wilgotne wiórki kokosowe).

Beza:
7. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, a na końcu dodać kisiel i dokładnie wymieszać.

8. Na podpieczony spód wyłożyć gorącą masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wiórki kokosowe i przykryć je równomiernie bezą.

9. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami. Równomiernie posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

10. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

jablecznik z kokosem i beza

Do przepisu użyłam jabłek z własnego ogródka :)

ja-jablka

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne śmietanowe ciasto z ananasem na Komunię

Wielkanocna babka maślana z kisielem

Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą

Pyszne Ciasto Łabędzi Puch

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

50 komentarzy do “Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście”

  1. Witam, nie mam soku jabłkowego ( mąż wypił 😅) Czy mogę użyć innego np. pomarańczowego, ewentualnie wody ? Proszę o szybką odpowiedź jestem w trakcie robienia 😉

    Odpowiedz
  2. Moim zdaniem przepis jest niedopracowany, prawie 2 kostki masła w cieście sprawia że jest ono bardzo tłuste, kisiel dodany do piany sprawia że robi się ona gumowa, myślę że dużo lepsza byłaby bez tego, kokos natomiast już na drugi dzień zrobił się bardzo suchy i trudny do zjedzenia. Plus za dobre przyprawienie jabłek, forma fajna ale przepis wymaga kilku poprawek moim zdaniem.

    Odpowiedz
  3. Użyłam wcześniej przygotowanych, zapasteryzowanych jabłek, dzięki czemu ciasto nie było bardzo praco- i czasochłonne.
    Wyszło cudownie, ciasto znika nie wiadomo kiedy.
    Kolejny przepis z Małej Cukierenki, który jest obłędnie pyszny .

    Odpowiedz
  4. Pyszne ciasto uda się naprawdę każdemu pierwszy raz naprawdę wszystko zrozumiałam i nareszcie ciasto mi się udało po wielu próbach mizernych zreszta

    Odpowiedz
  5. Upiekłam na moje urodziny. Jest PYSZNY! Gościom bardzo smakował! Jest troszkę pracochłonny ale warto. Bardzo podoba mi się pomysł zagęszczenia jabłek sokiem jabłkowym z budyniem. We wcześniejszych moich jabłecznikach jabłka opadały co w ogóle nie przypominało ciasta z jabłkami. Przepis napisany w sposób łatwy i zrozumiały. Uwielbiam piec z Twoich przepisów Mała Cukierenko! Zawsze mi wszystko wychodzi, pysznie smakuje.

    Odpowiedz
  6. Ciasto wyszlo pyszne,tylko jedno ale masa kokosowa byla zbyt sypka i ciasto sie nieco rozsypywalo.Nie wiem moze dalam za duzo kokosu a za malo mleka.Nastepnym razem dam wiecej mleka.Ale ogolnie smak ciasta super:)

    Odpowiedz
  7. Mogę użyć jabłek wcześniej przesmażonych i zapasteryzowanych? Pewnie będę musiała je podgrzać żeby połączyły się z budyniem :-). Dziękuję za odpowiedź

    Odpowiedz
  8. Rzadka to umiejętność przekazać posiadaną wiedzę w sposób tak czytelny dla odbiorcy.W przepisie podanym przez Panią wszystko jasne od A do Z. Gratuluję!!! Ciasto pycha,choć mogę być nieobiektywna bo uwielbiam i jabłka i kokos.Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz